Skip to content

Brez njiju bi bilo življenje na negovsko-stavešinskem koncu bolj pusto

Janez Kocbek in Bojan Bežan sta prejemnika Listine občine Gornja Radgona za leto 2023

Dobra dela nikoli ne zastarajo in zato ne zastara niti dejstvo, da sta Janez Kocbek in Bojan Bežan ob oktobrskem občinskem prazniku občine Gornja Radgona, prejela zaslužna priznanja – Listini občine. Ob letošnjem, 28. prazniku občine Gornja Radgona sta županja Urška Mauko Tuš in predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade pri občinskem svetu, Aleš Dokl, za vsestransko prostovoljno dejavnost, ter kot vzpodbudo za nadaljnje delo, listino podelila Janezu Kocbeku, ter za prostovoljno humanitarno dejavnost in kot vzpodbudo za nadaljnje delo, Bojanu Bežanu. Po prepričanju mnogih domačinov in poznavalcev sploh, bi bilo vsakodnevno, zlasti družabno in društveno življenje v dveh praktično sosednjih območjih Negove in Stavešincev, bistveno bolj pusto, kar je zapisano tudi v obrazložitvah.

Janez Kocbek, ki ga mnogi kličejo Janko, ga v Negovi poznajo kot človeka, ki je še vedno, kljub svojim letom, aktiven v Društvu upokojencev Negova. Toda to ni vse, kajti Janeza poznajo že generacije zaradi njegovega aktivnega dela na društvenem in družabnem področju v kraju. Je eden izmed ustanoviteljev PGD Negova, kar je razvidno iz dokumentacije, ki ga hrani društvo PGD Negova. Njegova vsestranska društvena aktivnost se je odlikovala s kar nekaj prejetimi priznanji. Sodeloval je tudi pri ustanovitvi Društva upokojencev Negova in je član DU Negova – Sp. Ivanjci že od 18. 2. 1990. Še danes je aktiven član disciplinske komisije. Vsa leta je bil gospodar doma – oskrbnik. Še posebej skrbi za lepo zunanjo urejenost doma, pozimi pa za gretje, da ženski pevski zbor lahko opravlja pevske vaje. Sicer pa vsako delo, ki jo opravi, opravi zelo vestno in skrbno.

Tudi med krajani je znan kot človek, ki je vedno pripravljen pomagati sokrajanom pri raznih opravilih, predvsem pa tistim, ki so pomoči potrebni. V službi je opravljal delo traktorista, kar pa je bil, v drugi polovici prejšnjega stoletja, pomemben poklic. V zimskem času in v snežnih razmerah je poskrbel za prevoznost cest ali pa dostavo blaga do hiš. Danes nam je to samoumevno. Janko je pomemben član kraja Negova še danes. S svojimi zamislimi in izkušnjami je pomagal sooblikovati Negovo. Zaradi vsega tega, ker je doprinesel veliko k razvoju kraja si je, na skupni predlog Krajevne skupnosti Negova, Društva upokojencev Negova – Spodnji Ivanjci in PGD Negova, vsekakor zaslužil priznanje – Listino občine Gornja Radgona.

Prav tako je Listino občine Gornja Radgona prejel Bojan Bežan, dolgoletni prostovoljec Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja (RKS – OZ) Gornja Radgona in član Krajevnega odbora Krajevne organizacije Rdečega križa (KO RK) Stavešinci. Leta 2019 je v tej KO RK prevzel funkcijo predsednika in jo opravlja še danes. V obdobju od 2020 do 2024 je tudi član Območnega odbora RKS – OZ Gornja Radgona in predsednik Komisije za delo z mladimi. Bojan Bežan uspešno vodi KO RK Stavešinci že drugi mandat, skupaj z drugimi prostovoljci, s katerimi dela, pa je zaslužen, da so programi Rdečega križa prepoznani in sprejeti v okolju, kjer deluje. Je predan in srčen prostovoljec, ki se vselej zavzema in trudi za tiste, ki jim je življenje namenilo nekoliko drugačno pot, ki so pogosto prikrajšani za osnovne življenjske dobrine. Decembrski praznični čas je lahko še posebej težaven mesec za vse, ki si s svojimi prihodki le stežka zagotavljajo dostojno življenje, za priboljške pa tako ali tako običajno zmanjka.

Bojan Bežan je človek, ki razume in sočustvuje z ljudmi, ki so se znašli v takšni življenjski situaciji in si že več let zaporedoma prizadeva, da se takim posameznikom in družinam ob božiču polepša kakšen trenutek z majhno pozornostjo. V ta namen angažira svoje prijatelje, sosede, znance in vse ljudi dobrega srca, da po svojih močeh prispevajo in namenijo del pomoči za sočloveka. V sodelovanju z RKS – OZ Gornja Radgona organizira akcijo zbiranja materialne pomoči (igrače in oblačila za otroke ter druge nujne potrebščine), ki jo v predprazničnem času razdelijo med pomoči potrebnih. Bojan je tudi zelo ustvarjalen, zato v mesecu decembru organizirajo kreativne delavnice, kjer mladi (osnovnošolci), pod njegovim vodstvom, ustvarjajo božične in praznične izdelke. Te na Božičnem bazarju zamenjajo za prostovoljne prispevke, izkupiček pa se nameni za pomoč pri plačilu šole v naravi otrokom iz socialno šibkejših družin.

V okviru KORK Stavešinci prav tako skrbijo za starejše, bolne, onemogle in visoke jubilante, jih

obiskujejo in obdarujejo. Prav tako skrbijo tudi za razvoz hrane po terenu socialno šibkejšim in se priključujejo vsem akcijam in programom, ki jih izvaja RKS – OZ Gornja Radgona. Narava dela prostovoljcev Rdečega križa ni enostavna, saj se pogosto srečujejo z družinami in posamezniki, ki so se tako ali drugače znašli v stiski. Bojan Bežan s svojo srčnostjo zna sočloveku ponuditi roko v pomoč ter v težkih časih nuditi oporo.

Njegovo predano delo je za Rdeči križ Slovenije velikega pomena, saj bistveno pripomore k uresničevanju poslanstva Rdečega križa. Leta 2017 je prejel tudi priznanje za naj prostovoljca za dogodke, ki so bili izvedeni v letu 2016. Predlagatelj pobude za podelitev priznanja občine. Član občinskega sveta Aleš Domanjko, je prepričan, da si „Bojan Listino občine Gornja Radgona zasluži in verjamem, da bo svoje delo s srcem in razumevanjem do sočloveka opravljal še naprej.“

Fotografije: Ludvik Kramberger & O.B.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: