Skip to content

Andreja Bunderla z najboljšo gibanco Slovenskih goric

Vseh deset ocenjenih gibanc je prejelo odlično oceno med 17,5 in 19,5 (od 20 možnih)

Podobno, kot v Murski Soboti ocenjujejo prekmursko, v Križevcih pri Ljutomeru pa prleško gibanico, v Svetem Jurij ob Ščavnici kvasenico…, v Lenartu ocenjujejo slovenskogoriško gibanco, ki ima malo drugačno ime, je pa podobna prleški gibanici. Gre za kulinarična posebnost regije, ki spada v skupino pogač, ki se pripravljajo samo še v Slovenskih goricah, Prlekiji in deloma tudi v Beli Krajini. Njena posebnost je način priprave z gibami (plastmi), ki se vlečejo čez celotno površino in vmes premažejo s smetano, pogača pa se pripravi na gibančniku in ne v pekaču. V sklopu projekta „Ovtar na rajžo gre“, so na Razvojni agenciji Slovenske gorice (RA SG), kot vodilnemu partnerju LAS Ovtar Slovenskih goric, želeli posvetiti gibanci malo več pozornosti z vključevanjem lokalnih pekovskih mojstrov in mojstric, hkrati pa bodo gibanco na tej ravni podkrepili tudi s strokovne plati na posebnem posvetu oz. okrogli mizi, ki bo potekala na 10. sejmu KOS (kmetijsko obrtniški sejem), ki bo med 27. in 29. majem, v Lenartu.

Društvo kmečkih žena in deklet iz Lenarta je pred leti že pripravilo ocenjevanje gibanc, kjer so skupaj s KGZS Zavodom Ptuj razvili poseben točkovnik in pravilnik o ocenjevanju, zato je RA SG skupaj z njimi in Radijem Slovenske gorice organizirala natečaj za izbor najboljše gibance Slovenskih goric, ki je potekal v Centru Slovenskih goric v Lenartu. Na natečaj je prispelo 10 vzorcev gibanc, ki so morale biti nerazrezane in ohlajene ter s priloženim seznamom sestavin. In kdo vse se je prijavil na natečaj? Gregor Nikolić, Franc Senekovič, Andreja Bunderla, Marija Bezjak, Marjana Pavalec, Marija Kapl, Valerija Pukšič, Vesna Merčnik, Tea Kramberger, Jožica Kramberger. Direktorica RA SG dr. Milojka Domajnko je bila nad odzivom na natečaj zadovoljna, prav tako pa s samim strokovnim ocenjevanjem: »Šlo je za neke vrste poučno ocenjevanje, saj so lahko prijavitelji bili prisotni na ocenjevanju in jim je strokovna komisija tudi pojasnila kaj je bilo pri gibanci dobro in kaj bi bilo potrebno še izboljšati.«

Vsi, ki so pripravljali gibance, so bili lahko prisotni in dobili povratno informacijo o pohvalah in pomanjkljivostih njihovih izdelkov, za katere velja splošna trditev, da so bili vsi odlični. Komisijo so sicer sestavljale: Terezija Bogdan s KGZS Zavoda Ptuj, Marija Horvat z Izobraževalnega centra Piramida Maribor ter Sonja Šantl, predstavnica DKŽ Lenart. Najvišjo oceno z 19,5 točke (od 20 možnih) je prejela gibanca Andreje Bunderla iz Spodnjih Žerjavcev, vse gibance pa so bile res kakovostno pripravljene, saj je najslabša ocena znašala 17,5 točke. Po ocenjevalnem delu je lokalni Radio Slovenske gorice pripravil še posebno oddajo na temo gibance, kjer se je strokovni komisiji pridružila tudi etnologinja Jelka Pšajd s Pomurskega muzeja Murska Sobota, ki je gibanco predstavila tudi z bolj zgodovinske plati. Slavnostna podelitev nagrade za zmagovalno gibanco bo sicer potekala na omenjenem sejmu KOS, ki bo potekal zadnji vikend v Lenartu, pravzaprav v soboto, 28. maja 2022, ob 13.45 uri. In ja – tam bo mogoče zmagovalno gibanco tudi poskusiti!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: