Skip to content

Cepivo AstraZenece je varno in učinkovito, cepljenje se nadaljuje

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema), pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, je danes sporočila izvršna direktorica Eme Emer Cooke. To so sporočili, potem ko je odbor proučil primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom. “Odbor je prišel do jasnega znanstvenega zaključka. To je varno in učinkovito cepivo. Njegove koristi pri preprečevanju covida-19 in povezanih tveganj za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja,”je povedala Cookova.

Kot je še povedala, je odbor prišel tudi do zaključka, da AstraZenecino cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za tromembolične dogodke ali krvne strdke. So pa med preiskavo začeli opažati majhno število primerov redke in nenavadne, a zelo resne motnje strjevanja krvi, kar je sprožilo bolj osredotočen pregled, je poudarila Cookova.”Na podlagi razpoložljivih podatkov in po dnevih podrobnih analiz laboratorijskih rezultatov, kliničnih poročil, poročil obdukcij in dodatnih informacij iz kliničnih preizkusov še vedno ne moremo povsem izključiti povezave med temi redkimi primeri in cepivom,”je izpostavila.

Sporočila je, da bodo sprožili dodatno preiskavo teh redkih primerov in dopolnili informacijo o proizvodu. Novo opozorilo v tej informaciji bo usmerilo pozornost na možne redke učinke. To bo zdravstvenim delavcem in bolnikom omogočilo, da”bodo preprečili ali omilili kakršnekoli morebitne stranske učinke”, je še povedala Cookova.

Analizo varnosti AstraZenecinega cepiva so opravili, potem ko je več članic EU, med drugim Nemčija, Francija, Italija, Španija, pa tudi Slovenija, prekinilo cepljenje z njim. Za to so se odločile, potem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Večina je napovedala, da bo z odločitvijo o morebitnem nadaljevanju počakala na konec Emine analize.

Tako se cepljenje z AstraZenekom nadaljuje tudi v Sloveniji. »Kot zdravnik in minister bom vedno na prvo mesto postavljal zdravje ljudi. Zato sem pred dvema dnevoma iz previdnosti ustavil cepljenje. Danes bomo cepilne centre obvestili, da z jutrišnjim dnem nadaljujejo cepljenje tudi s cepivom AstraZenece,« je na izredni novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Janez Poklukar in ponovil, da je Ema ugotovila, da je cepivo varno. »V zadnjih dneh pa ponovno opažamo trend epidemije, zato vse prebivalce pozivam, da upoštevajo osnovne ukrepe – nošenje maske, razkuževanje, rok, distanca, prezračevanje prostorov, samoizolacija oz. karantena. Današnje sporočilo pa je: cepiva so varna, zato se cepimo vsi, s katerim koli cepivom, ki je na razpolago,« je poudaril Poklukar.

V petek naj bi bili cepljeni tudi funkcionarji v državnem zboru, cepljenja šolnikov s cepivom AstraZenece pa se zamikajo za dan ali dva na ponedeljek. kdaj točno naj bi se cepili vladni predstavniki, minister ni vedel povedati, češ da to usklajuje Nijz.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: