Skip to content

Vrstijo se ropi in drzne tatvine…, Natakar od Tunizijca odvzel torbico svoje gostje

V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 615 klicev, 187 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 59 nanašalo na kriminaliteto, 49 na javni red in mir, ter 55 na prometno varnost. Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali roparsko in drzno tatvino, 10 tatvin, 7 vlomov (v dveh primerih je ostalo pri poskusu) in 5 primerov poškodovanja tuje stvari. Prav tako so posredovali v primeru nasilja v družini kjer so kršitelju odvzeli prostost in zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja. Pri prometni varnosti so obravnavali 9 prometnih nesreč z materialno škodo in 5 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnima kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozili. Glede javnega reda in miru so intervenirali 5 krat na javnem kraju (ena oseba je bila pridržana) in 3 krat v zasebnem prostoru. Med opravljanjem nalog varovanja državne meje niso zaznali nedovoljenih prehodov državne meje.

Kriminaliteta-vlomi:
V okolici Litije je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar. Lastnika je oškodoval za okoli 600 evrov.
Na Vrhniki je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar in nakit. Lastnika je oškodoval za okoli 3.000 evrov.
V Podpeči je bilo vlomljeno v brunarico, od koder je neznani storilec odtujil denar. Lastnika je oškodoval za okoli 200 evrov.
V Šiški so neznanci vlomili v specializirano trgovino ter odtujili denar. Po prvi oceni je nastalo za okoli 200 evrov škode.
V centru Ljubljane je neznani storilec vlomil v poslovne prostore in odtujil ročno orodje in prenosni računalnik. Podjetje je oškodoval za nekaj tisoč evrov.
Kaznivo dejanje ropa
Danes, nekaj pred 3. uro smo bili obveščeni o roparski tatvini na Slovenski cesti v Ljubljani. Po do sedaj znanih podatkih so trije osumljenci obstopili oškodovanca in od njega zahtevali denar in mobilni telefon. Ker se je temu uprl, ga je eden izmed osumljencev podrl na tla in ga pričel pretepati, zaradi česar mu je oškodovanec izročil mobilni telefon in zbežal s kraja. V dogodku je bil oškodovanec lažje poškodovan. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.
Prijeta osumljenca drzne tatvine v trgovini
Včeraj okoli 9. ure sta dva osumljenca vstopila v eno izmed trgovin na območju Most, izvršila tatvino artiklov in peš pobegnila iz trgovine. To je zaznal policist, ki se je v prostem času nahajal na kraju in je stekel za njima. Med begom sta osumljenca odvrgla odtujene predmete, policist pa ju je uspel prijeti in zdržati do prihoda patrulj. Med prijetjem sta 28 in 19-letna slovenska državljana policistu izrekala grožnje. Obema je bila za čas zbiranja obvestil odvzeta prostost. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivih dejanj drzne tatvine in preprečitev uradnega dejanja. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.
Prijet osumljenec tatvine
2. 7. 2024, okoli 23. ure smo bili obveščeni o dogodku, kjer je osumljenec v eni izmed restavracij na območju centra Ljubljane oškodovanki odtujil torbico z vsebino in v družbi še ene osebe zbežal s kraja. To je zaznal natakar v lokalu, ki je stekel za njima, pri tem pa je osumljenec torbico odvrgel. Na kraj je bilo napotenih več patrulj. Na podlagi podanega opisa so policisti 35-letnega državljana Tunizije prijeli in mu za čas zbiranja obvestil odvzeli prostost. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah kaznivega dejanja tatvine in bodo o vseh ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo. Občanom, ki so pripomogli, da je bil osumljenec odkrit in prijet se zahvaljujemo za pozornost in nadaljnje ravnanje, ki je pomagalo pri prijetju storilca.
Žeparstvo razširjeno povsod po svetu, še zlasti v večjih mestih, mestnih in turističnih središčih, avtobusnih in železniških postajališči oziroma a krajih kjer je običajno več ljudi. Žeparji obožujejo gnečo in tesen stik z žrtvami. Gnečo na železniških postajah in vlakih, pa tudi drugod, lahko namreč izkoristijo za neopazno krajo. Večja koncentracija ljudi na enem mestu za storilce tovrstnih dejanj predstavlja idealno priložnost za izvrševanje teh tatvin, saj jih lahko izvedejo precej neopazno. Velika večina oškodovancev tatvino opazi šele, ko prejme sporočilo o dvigih na bankomatu ali pa pogrešijo svoj mobilni telefon. Žrtve so tako državljani Slovenije, predvsem v poletnih mesecih pa tudi tuji državljani.
Pogosto gre za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi zamotijo žrtev. Tipičen primer tatvine je, ko eden od žeparjev zamoti osebo, sostorilec pa ji ukrade denarnico. Njihov plen so predvsem gotovina, čeki, plačilne kartice in druge listine, redkeje pa nakit, ure ali preostale vrednosti, ki jih ima žrtev pri sebi. Posebno značilni so primeri, ko s kolesi ali mopedi dohitijo žrtev, ji sunkovito iztrgajo torbico in izginejo, v zadnjem obdobju pa so tarča napada tudi mobilni telefoni, ki jih oškodovanci držijo v roki ali nosijo v žepu in odloženi predmeti v gostinskih lokalih ali na drugih javnih mestih. Pred njimi vas lahko varuje le nenehna pozornost in nekoliko nezaupanja do ljudi.
Nekaj osnovnih preventivnih priporočil policije:
S sabo ne nosite večjih količin gotovine. Ne plačujte z gotovino in pazite na čeke in plačilne kartice. Pazite na osebno prtljago, nosite jo čim bolj ob telesu. Ročna torbica naj bo vedno zaprta in nikoli je ne puščajte brez nadzora (v lokalu, čakalnici, na vlaku …). Denarnico in dokumente, ter ostale predmete kot so mobilni telefoni nosite čim bolj ob telesu, in ne v torbicah, še posebno ne v zunanjih žepih. Izogibajte se množici; storilci imajo radi učinek presenečenja in hitrosti ter izkoristijo nepazljivost žrtve. Pazite na mimo-vozeče motorje in kolesa. Svoje predmete odlagajte tako, da jih imate stalno pod vidnim nadzorom. V kolikor kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite Policijo na številko 113.
Drzna tatvina
Policisti so bili včeraj obveščeni tudi o drzni tatvini, ki je bila izvršena okoli 11. ure v Domžalah. Neznani storilec je na domu zamotili starejšo oškodovanko s izgovorom o pobiranju prostovoljnih prispevkov. Med tem je iz stanovanja odtujil nekaj deset evrov gotovine in s kraja dejanja pobegnil. Opis osumljenca: moški suhe postave, visok okoli 160 cm, črnih kratkih las, oblečen v belo majico in modre jeans hlače.
Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe
Prometna varnost-rometne nesreče:
Včeraj, okoli 20.30 se je na območju Litije zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik mopeda, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.
Včeraj, okoli 20. ure se je v Logatcu zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen kolesar, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.
Včeraj, okoli 16.30 se je na Litijski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in voznik e-skiroja. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik e-skiroja zaradi neprilagojene hitrosti padel, skiro pa je odneslo na nasprotno stran ceste kjer je trčil v vozil voznice, ki je pripeljala nasproti. Pri tem se je voznik e-skiroja lažje telesno poškodoval. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri njem pokazal 0.67 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti vodijo prekrškovni postopek.
Pripravil: Tomaž Tomaževic, tiskovni predstavnik PU Ljubljana.

Policisti so vso noč imeli veliko dela – simbolična fotografija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja