Skip to content

Bakos.si

V Pomurju letos umrli štirje pešci, še dva hudo poškodovana

Pešci, poskrbite za svojo varnost in vidnost, vozniki pa pazite nanje!

Med 1. in 10. oktobrom 2021 je po vsej Sloveniji potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev. V omenjenem obdobju so pomurski policisti ugotovili 26 kršitev, ki so jih storili pešci. Zaradi kršitev cestno-prometnih predpisov so osmim kršiteljem izrekli globo, 18 kršiteljev pa opozorili. Na območju Policijske uprave Murska Sobota so do 12. 10. 2021 obravnavali 609 (566 v letu 2020) prometnih nesreč. V teh nesrečah je bilo udeleženih 10 (18) pešcev, od katerih so 4 (0) umrli, 2 (4) so bili hudo in 3 (14) lahko telesno poškodovani. Od skupnega števila udeleženih pešcev sta 2 (1) povzročila prometno nesrečo.
Dne 12.10.2021 med 7. in 14. uro je bil na območju Policijske uprave Murska Sobota izveden poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov, ki ogrožajo varnost pešcev, in kršitev pešcev, ki ne upoštevajo cestno-prometnih predpisov. V poostrenem nadzoru smo ugotovili 9 kršitev povezanih s problematiko pešcev, od tega 9 kršitev pešcev. Zaradi kršitev cestno-prometnih predpisov so 1 kršitelju izrekli globo, 8 kršiteljev pa opozorili.
Glede na to, da je jesenski čas, vremenske razmere se spreminjajo, dnevi so krajši policisti pešce opozarjajo naj bodo zaradi lastne varnosti v prometu vidni, naj nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost, to so kresničke in odsevni trakovi. Pešci cesto prečkajte na označenih prehodih za pešce in hodite po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča. Upoštevajte cestno prometne predpise in poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.
„Voznike pa opozarjamo, da upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. Posebno pozornost je treba nameniti območjem, kjer se praviloma zadržujejo pešci. Izven naselja prav tako vozite varno in previdno, da zmanjšate možnost trka s pešci, ki hodijo po vozišču. Z aktivnostmi in nadzorom cestnega prometa, usmerjenim v zagotavljanje večje varnosti pešcev, kot ranljive kategorije udeležencev cestnega prometa bomo policisti Policijske uprave Murska Sobota nadaljevali tudi v prihodnje“, sporoča Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: