Skip to content

Bakos.si

V enem dnevu trije poškodovani kolesarji

Mariborski policisti opozarjajo na ogroženost kolesarjev, kot ranljivih udeležencev v prometu

Pretekli vikend, v soboto, ko smo praznovali, so mariborski policisti obravnavali več prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Lahke telesne poškodbe sta pri padcu utrpela 65-letnik v Pekrah in 46-letnica v Dogošah. 38-letni kolesar, ki je padel (in se lažje telesno poškodoval) na območju PP Maribor II, pa je vozil pod vplivom alkohola (0,92 mg/l).

Policisti opozarjajo, da kolesarji sodijo med ranljive udeležence v cestnem prometu. Predvsem so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni. Zato kolesarje pozivajo, da vozijo previdno in skrbijo za lastno varnost, voznike motornih vozil pa, da so pozorni na kolesarje in da v cestnem prometu naredijo vse, kar je v njihovi moči, da s svojo vožnjo ne ogrožajo kolesarjev.

„Opozarjamo na osnovna pravila varnega kolesarjenja: Tehnična brezhibnost in opremljenost kolesa: brezhibne zavore, bela luč spredaj in rdeča zadaj, odsevniki na pedalih in na obeh kolesih, zvonec, ustrezne pnevmatike in primerno nastavljeno višina krmila ter sedeža; Bistro glavo varuje čelada: uporaba kolesarske čelade je za otroke in mladostnike do 18. leta zakonsko obvezna, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za ostale kolesarje; Upoštevajmo CPP! Skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, ugotavljajo na AVP. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami na območju naše policijske uprave sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje, poudarja Anita Kovačič Čelofiga s PU Maribor, ki dodaja: „V maju policisti več pozornosti namenjamo tudi kolesarjem. Tako bomo že to nedeljo izvedli poostren nadzor, v sklopu katerega bomo pozorni tudi na kršitve kolesarjev in drugih udeležencev v cestnem prometu.“

Mimogrede, v letu 2020 je bilo v prometnih nesrečah na območju PU Maribor udeleženih 176 (leta 2019 pa 223) ali 21 % manj kolesarjev, od katerih so 3 (1) umrli, 19 (29) je bilo hudo in 122 (160) oziroma 24 % manj lahko telesno poškodovanih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: