Skip to content

Bakos.si

Soboškemu piromanu zaporna kazen in obvezno zdravljenje

Požigalec zabojnikov Jože Horvat priznal krivdo in dejanje obžaloval; Kazen 2 leti zapora in obvezno psihiatrično zdravljenje

Čeprav so trenutno sodne počitnice, ko sodniki obravnavajo le nujne primere, je sodnica okrožnega sodišča v Murski Soboti Natalija Goldinskij Husar, opravila predobravnalni narok zoper požigalca Jožeta Horvata, ki je že od začetka aprila v priporu. Ker sta se stranki, višja državna tožilka Desanka Novak in zagovornica obtoženega Horvata, odvetnica Mojca Kosi dogovorili za sankcijo, je 32-letni Jože Horvat iz Pušče že na predobravnavnem naroku priznal, da je med 20. in 23. marcem letos zakrivil očitani dve kaznivi dejanji požiga in eno kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. V zameno za priznanje krivde je tožilka predlagala zaporno kazen v trajanju dveh leti, ter obvezno psihiatrično zdravljenje, kar je sodnica tudi potrdila. Sicer pa je izvedenec psihiatrične stroke že v preiskovalnem postopku ocenil, da je bil Horvat med izvrševanjem kaznivih dejanj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, saj je bil pod vplivom alkohola, zaužil pa je tudi tablete, mu je sodišče izreklo omenjeni varnostni ukrep obveznega zdravljenja v psihiatrični ustanovi. „Žal mi je, da sem to naredil. Rad bi čim prej šel na zdravljenje,“ je bilo vse, kar je na sodišču izjavil Jože Horvat, ki je mimogrede s svojimi dejanji povzročil za vsaj 40.000 € škode, do pravnomočnosti sodbe in odhoda na prestajanje zaporne kazni in zdravljenja ostaja v soboškem priporu.

Spomnimo; Že konec letošnjega marca smo poročali o številnih požarih v prekmurski prestolnici Murski Soboti in že takrat je bilo jasno, da gre za požige, kar so sumili tudi policisti, ki so v treh dneh obravnavali kar pet požarov, štirikrat so zagoreli večji zabojniki za smeti, enkrat je do požara prišlo v nenaseljeni stanovanjski hiši. Kot je znano so tudi soboški gasilci v tistih treh dneh imeli veliko dela, a so v vseh primerih preprečili bistveno večjo materialno škodo, če že ne katastrofo, saj je enkrat bila ogrožena srednja šola, v drugem primeru pa stanovanjska hiša, kjer bi se požar preko podstrešja „lahko razširil tudi na sosednjo stavbo, ker je šlo za požar v naseljenem območju,“ kot je po požaru dejal Branko Kolmanič, poveljnik PGD Murska Sobota.

Isti dan, v soboto, 20. marca je zagorelo še dvakrat v razmaku dveh ur in na razdalji manjši od pol kilometra. Obakrat sta zagorela večja kontejnerja, in sicer pri eni izmed trgovin in na parkirišču Srednje poklicne in tehnične šole v Murski Soboti. „Nekdo nam je najprej zakuril kontejner za kartone, ponoči pa še kontejnerje, ki so stali poleg elektro omarice. Ogenj se je prenesel tudi nanjo in pol šole je zdaj brez elektrike. Nimam pojma, kdo in zakaj bi storil kaj takšnega,“ je takrat povedal Ludvik Sukič, ravnatelj SPTŠ Murska Sobota. Z električne omarice se je požar nato razširil na fasadni del šole. Sreča v nesreči je bila ta, da na tisti strani ni oken, skozi katere bi požar prodrl v notranjost. „Seveda bi se lahko požar razširil na sam objekt, kar bi seveda pomenilo tudi večjo materialno škodo in večje posledice za samo delovanje šole,“ je dodal gasilski poveljnik Kolmanič. Video kamere, ki so nameščene na šolskem objektu so menda posnele celotno dogajanje, saj so policisti hitro izvedeli, da naj bi se storilec na kraj dogodka pripeljal s kolesom in nato zanetil ogenj. „Tako je, dejanje je bilo posneto, kamere so posnele storilca. Mi smo predali posnetke policiji in oni bodo potem ugotavljali naprej,“ je to, da je dejanje posneto potrdil ravnatelj Sukič. Policisti in kriminalisti so molčali in delali naprej, ožal se je krog, dejanja so povezovali in so se hitro pojavili indici, da bi lahko šlo za istega storilca. Požari v treh dnevih so bili identični. Vsi so bili v večjih zabojnikih, tako da obstaja možnost, da je bil požigalec na delu,“ je razmišljal tudi Kolmanič.

In vse je je pokrilo, kar je potrdil tudi vodja OKC PU Murska Sobota Dejan Bagari, ki je javnosti sporočil, da so osumljenca prijeli. Policisti PU Murska Sobota so namreč bili v petek, 9. 4. 2021 ob 23.40 uri obveščeni, da je v bližini mestne tržnice v Murski Soboti prišlo do manjšega požara, ki se je nato razširil tudi na večnamensko stavbo. „Na kraj so bili takoj napoteni policisti, ki so opravili ogled ter zbrali obvestila. V neposredni bližini je bil prijet 32- letnik z območja UE Murska Sobota. Ker je obstajal utemeljen sum, da je prav prijeti v podhodu večnamenske stavbe na mestni tržnici naklepno zakuril smeti so mu kriminalisti in policisti odvzeli prostost. Pri tem je nastala materialna škoda, ki po nestrokovni oceni znaša 2120 evrov“, je takrat dejal Bagari.

Dodal je, da so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota z nadaljnjim zbiranjem obvestil ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da je prijeti osumljenec podtaknil tudi oba požara na SPTŠ Murska Sobota, kjer je nastala velika premoženjska škoda, ki po nestrokovni oceni znaša najmanj 35.000 evrov. Končna materialna škoda bo znana po zaključeni sanaciji. „Zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj požiga in kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, je bil osumljeni dne 11. 4. 2021 priveden k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je zanj odredil pripor“, je dodal vodja OKC PU Murska Sobota. In sedaj je zadeva končana tudi na sodišču.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: