Skip to content

Po ropu dobrih 200 €, je Jolanka umrla zaradi zlomljenega srca

Zaslišali že več kot 30 domnevnih osumljencev, a še vedno niso odkrili roparja iz Beznovcev, ki je kriv tudi za smrt starejše ženske

Čez nekaj dni, v sredo, 19. januarja bo minilo že drugo leto dni odkar je v nedeljo, 19.1.2020, v murskosoboški bolnišnici umrla 86-letna Jolanka Fujs, takrat ena najstarejših izmed okoli 150 krajanov vasice Beznovci, v občini Puconci. Nič nenavadnega, če smrti posredno ne bi botroval rop, v katerem je nesrečna ženica, pet dni pred tem, utrpela telesne poškodbe, ob tem se je tudi prehladila, na koncu je zanj bil usoden sindrom zlomljenega srca. Iz SB Murska Sobota so namreč potrdili, da je bila pri bolnici ugotovljena stresna kardiomiopatija, sindrom zlomljenega srca, kar je bilo zanjo usodno. Gre za stanje, ki se pojavi ob nenadnem ali šokantnem čustvenem dogodku. Zaradi nenadne večje količine stresnih hormonov se poviša krvni tlak, srce se začasno poveča in ne zmore več črpati vse krvi, medtem ko druge funkcije srca delujejo normalno naprej. Pojavi se lahko ob katerem koli velikem fizičnem ali čustvenem stresu…, njen stres pa je bil izjemno velik in srce na koncu, kljub pomoči zdravnikov, ni zdržalo.

Kljub temu, da so preiskovalci po smrti nesrečne Jolanke še pospešili iskanje roparja, je slednji tudi leto od ropa še vedno na begu. Kriminalisti in policisti, ki so preverili več kot 30 oseb, tudi če ga izsledijo, najbrž bodo roparju težko naprtili krivdo za smrt 86-letne starke, ki je umrla pet dni po ropu, ki se je zgodil 14.1.2020. Po prijetju bi mu najbrž sodili za rop, manj verjetno pa tudi za povzročitev smrti iz malomarnosti. Najprej pa je potrebno počakati, da ga bodo odkrili, kar bo zelo težavno, kajti v času dogajanja se je veliko govorilo, da bi lahko bil storilec iz sosednje Madžarske, kar povzroča dodatne težave. Kljub temu kriminalisti in policisti PU Murska Sobota ne mislijo odnehati vsaj ko gre za preiskovanje kaznivega dejanja ropa. „Kriminalisti in policisti PU Murska Sobota še vedno preiskujemo kaznivo dejanje ropa. Na podlagi do zdaj zbranih obvestil in opravljenih preverjanj nam za zdaj še ni uspelo ugotoviti, kdo je navedeno kaznivo dejanje izvršil. V predmetni zadevi je bilo zbranih več obvestil. Na podlagi informacij o morebitnem storilcu na podlagi fotorobota je bilo opravljenih več kot trideset preverjanj oseb, vendar nam storilca za zdaj še ni uspelo izslediti. Preiskavo nadaljujemo in vas bomo v primeru izsleditve storilca o tem obvestili,“ je sporočila Suzane Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, ki je tako potrdila, da možje postave še vedno iščejo neznanega storilca, ki je ropal na Goričkem.

Čeprav so uradne informacije o ropu skope, kar je zaradi poteka preiskave razumljivo, smo se že januarja predlani, ko smo prvič poročali o zločinu, dokopali do nekaj podrobnosti. Policisti so tisti torek, dopoldan bili policisti obveščeni o ropu v stanovanjski hiši v naselju Beznovci. Neznani storilec je prišel v hišo in starejšo žensko zvezal, ter si protipravno prilastil denar. Ob tem je nesreča ženska bila tudi telesno poškodovana. Neznani storilec je s kraja pobegnil s temnejšim vozilom, policisti pa so izdelali fotorobot mogočega storilca, s pomočjo katerega naj bi jim pomagali tudi državljani.

Žal pa nesrečna ženica Jolanka Fujs iz Beznovcev, ni dočakala, da bi prijeli osumljenca. Lahko pa se zgodi, odvisno kaj je takrat pokazala obdukcija, da bodo storilcu, če ga bodo odkrili, kljub vsemu pripisali še kakšno dodatno kaznivo dejanje, bistveno hujše od samega ropa, saj je Jolanka pozneje v bolnišnici umrla. Kot rečeno ropar je pokojno med ropom zvezal, ukradel pa ji je le nekaj več kot 200 evrov. Težko je ugibati, ali je šestinosemdesetletnica umrla s posledicami ropa, kajti naslednje jutro je menda doživela srčni infarkt, štiri deni pozneje pa v bolnišnici izgubila življenje. Zdravniki so, po besedah svojcev skoraj povsem prepričani, da je infarkt posledica dogodkov dan prej, saj menda prej ni imela srčnih težav. Ženici, se je sicer po ropu nekako le uspelo izviti iz primeža spalne srajce, s katero jo je storilec zvezal, in je v mrazu bosa stekla po pomoč do prvih sosedov, ki so poklicali policijo. Po naših podatkih še isti dan ni kazala prav nobenih posledic ropa, naslednje jutro pa je potrebovala nujno medicinsko pomoč, kajti zadel naj bi jo zadel srčni infarkt. V času, ko je od srede naprej bila v bolnišnični oskrbi, je vmes zbolela še za pljučnico, nato pa smrt.

Spomnimo; ropar je v torek po gnusnem napadu na Jolanko, ki je doma bila sama, pobegnil v temnejšem avtomobilu, katerega so opazili nekateri mimoidoči, zlasti voznik, ki se je prav v trenutku njegovega zapuščanja mesta kaznivega dejanja, tod pripeljal. Kljub vsemu se je roparju doslej uspelo skrivati. Že v torek po samem ropu, so vse razpoložljive policijske patrulje, ki so bile takrat na terenu, začele takoj po prijavi iskati storilca, a neuspešno, čeprav so celo postavile več cestnih blokad po širšem območju Pomurja. Ropar, ki se je tisto dopoldne spravil na 86-letnico, naj bi bil brutalen, saj je ženico, ko je nasilno vstopil v stanovanjsko hišo, podrl na tla, in jo zvezal s spalno srajco, da se ni mogla premikati. V hiši naj bi se bil mudil vsaj 20 minut, v tem času pa je preiskal vse prostore. Šel je celo tako daleč, da je pretaknil sleherni predal in je celo pometal vzmetnice iz postelj. Domnevno pa je našel in ukradel le nekaj več kot 200 evrov. Poleg, da ga je opazil najmanj en državljan, ki je menda policijskim preiskovalcem pomagal izdelati fotorobota domnevnega roparja, je storilec pustil še nekaj sledi…, pozneje, ko je žrtev umrla pa zločinec gotovo nemirno spi. Če pa res gre za tujca, v tem primeru se govori o Madžaru, bodo preiskovalci imeli še več dela. Toda pravica je včasih počasna, a na koncu le pride… in če ga dobijo, lahko po eni strani, samo za rop odsedi za zapahi od enega do desetih let, za morebitno povzročitev smrti iz malomarnosti pa vsaj še enkrat toliko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: