Skip to content

Neodgovorna starša kriva za smrt sedemmesečnega dojenčka?

V Prekmurju se v zadnjih mesecih pogosto dogajajo nepojasnjene smrti malčkov in najstnikov; Zadnji primer preiskujejo tudi organi pregona

Res je sicer, da ni hujšega, kot če starša izgubita otroka v kateremkoli življenjskem obdobju, torej tudi v prvih mesecih življenja. In žal, na skrajnjem severovzhodu države, v Prekmurju, v zadnjih dnevih, tednih in mesecih, nenadejano in zaradi nepojasnjenih vzrokov, umirajo tako najstniki, kot še posebej dojenčki. Potem, ko so ustrezne službe pred nedavnim obravnavale nenadno smrt trimesečnega dojenčka, na območju občine Črenšovci, in konec prejšnjega tedna še nepojasnjeno smrt 16-letnega najstnika, za katerega so dejali, da je ime zdravstvene težave, se je tokrat pripetila še en tragičen dogodek. Umrl je namreč še en dojenček, tokrat star sedem mesecev z območja goričke občine Kuzma. V primerjavi z najstnikom, ki je potrjeno umrl zaradi zdravstvenih težav, je veliko več neznank v zadnjem primeru smrti dojenčka, in sicer v družini, kjer celo patronažna služba o njegovem rojstvu in ves čas njegovega kratkega življenja, sploh ni bila obveščena. Po drugi strani pa je Center za socialno delo (CSD) Pomurje ves čas družini socialno pomagal.

Žalostna zgodba iz kraja Dolič, v občini Kuzma, se je začela odvijati pred dobrim mesecem dni, ko je v Urgentni center Splošne bolnišnice Murska Sobota je bil v soboto, 17. februarja pripeljan z reševalnim vozilom in v spremstvu zdravnika reševalca sedemmesečni dojenček. Kljub oživljanju je umrl. Iz bolnišnice so za Vestnik.si, ki je o zadevi prvi poročal, potrdili, da je zdravnik, ki je spremljal otroka, povedal, kako so svojci poklicali reševalno službo, ker je otrok nenadoma postal neodziven in ni dihal. Reševalna ekipa je že med vožnjo do bolnišnice otroka oživljala, postopek reanimacije so nadaljevali še v urgentnem centru. Po eni uri so ugotovili njegovo smrt. Dojenček je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven, ni dihal in je bil brez utripa. Zaradi nenadne smrti in kahektičnega, to je izčrpanega in oslabelega videza otroka, so pristojni obvestili policijo, socialno službo in zdravnico v Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota, odredili pa so tudi sanitarno obdukcijo in opravili pogovor s kriminalistom. »Ker nimamo poročila sodne obdukcije, o vzrokih za smrt sedemmesečnega otroka ne moremo govoriti,« so dober teden po tragediji pojasnili v soboški bolnišnici.

Pokojni otrok je z družino živel v Doliču na Goričkem, kjer zdravstveno varstvo zagotavlja ZD Murska Sobota. Kot pojasnjujejo v omenjenem domu, patronažna služba ni bila obveščena o nosečnosti in rojstvu tega otroka, saj starši niso oddali uradne prijave. Zaradi tega v pristojni službi ni bilo vzpostavljenega nobenega predhodnega spremljanja zdravstvenega stanja otroka. Posledično pri družini ni bilo zabeleženih obiskov patronažne službe, ki bi lahko ponudila podporo ali spremljala razvoj otroka. V času pred tragičnim dogodkom zdravstvene službe tudi niso zabeležile obravnave otroka. Zato je očitno, da bo krivda na neodgovornih starših. V ZD MS še poudarjajo, da je zaradi občutljivosti primera in zbiranja informacij, kar izvajajo organi pregona zaradi ugotavljanja odgovornosti staršev otroka, njihova možnost deljenja podrobnih informacij omejena. „Naš glavni cilj je zagotoviti, da se okoliščine te tragične situacije razjasnijo na najbolj spoštljiv in učinkovit način, zato vse podrobnosti prepuščamo pristojnim institucijam. Se pa zavedamo resnosti situacije in izražamo globoko sožalje vsem prizadetim,“ so potrdili v ZD MS.

O žalostnem dogodku so seveda obveščeni tudi na CSD Pomurje, kjer so takoj po prejetju informacije o smrti dojenčka in o tem, da je imel izjemno nizko telesno težo, začel izvajati javno pooblastilo zaščite mladoletnih otrok. Sklican je bil timski sestanek in še isti dan so sprejeli ukrepe za varstvo koristi otrok. Center je zbral tudi poročila ustanov, ki so sodelovale z družino, in opravil pogovore s sorodniki. Ti so povedali, da kljub pogostemu stiku z mladoletnimi otroki, ki so v družini, niso opažali, da bi bilo z njimi kar koli narobe. Ob tem je CSD Pomurja, kjer so še posebej molčeči zaradi varovanja otrokovih prvic, februarja vložil na sodišče tudi predlog za izvajanje nadzora nad izvrševanjem starševske skrbi, na podlagi katerega je sodišče tudi izdalo začasno odredbo. Center družino spremlja tedensko v okviru ukrepov za varstvo koristi otrok ter družini še naprej zagotavlja pomoč in podporo v okviru pomoči družini za dom. »Ker rezultati obdukcije še niso znani, vam odgovora na vprašanje, ali je smrt nastopila zaradi neustreznega izvajanja starševske skrbi, ne moremo dati. Center je družino redno spremljal in ji ponujal potrebno pomoč in podporo, pri tem pa ni bilo zaznati, da bi bilo z najmlajšim otrokom kar koli narobe. O tem nista poročala ne starša ne sorodniki, ki so bili z družino v pogostem stiku. Nobene takšne informacije pa tudi nismo prejeli iz lokalnega okolja. Center se bo še naprej trudil, da bo družina dobila vso potrebno podporo in pomoč, ter zagotovil pogoje za rast in razvoj preostalih mladoletnih otrok,“ sporočajo iz CSD Pomurje.

Zaradi nenadne smrti otroka ravnanje centra menda obravnava tudi socialna inšpekcija, kjer med drugim ugotovljeno, ali je center razpolagal z informacijami, na podlagi katerih bi moral v skladu s svojimi pooblastili poseči v neposredno izvajanje starševske skrbi. Žal pa v takšnih primerih niti CSD pogosto ne more storiti veliko. Da je temu tako dokaj zgovorno potrjuje tudi nedavni tragični dogodek na kmetiji, prav tako na Goričkem, kjer se je hudo poškodoval dveletni otroček. Ob tem naj bi oče slednjega, med srečanjem z zdravnikom, ki je otroku skušal rešiti življenje, dejal kako „ni nič tragičnega, saj sva z ženo še mlada in bova naredila drugega otroka.“ Hudo ni kaj!

V Turnišču umrl 16-letni najstnik, v Kamencih pa trimesečni dojenček

Pomurje v zadnjih tednih in mesecih pretresajo žalostne novice o smrti otrok in najstnikov, ki so umrli iz neznanih razlogov, čeprav so šele začeli živeti. Nazadnje se je zgodilo prejšnjo cvetno soboto, ko je ob ribniku v Turnišču nenadno umrl 16-letni fant iz Bistrice v bližnji občini Črenšovci. S prijatelji je medna lovil ribe na turniškem ribniku ob mlinu, kjer je zjutraj nenadoma umrl. Zdravnik je na kraju lahko le potrdil mladoletnikovo smrt in odredil obdukcijo. Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota so z zbiranjem obvestil ter ogledom kraja dogodka izključili sum storitve kaznivega dejanja, a natančen vzrok smrti ni znan, kajti uradni podatki obdukcije še niso znani, fanta pa so sredi tedna še pokopali.

Že pred tem smo kratko poročali, da so kriminalisti PU Murska Sobota preiskovali smrt trimesečnega dojenčka v črenšovskem naselju Kamenci. Na PU Murska Sobota so takrat potrdili neuradne informacije, kako je umrl trimesečni otrok, ki že ob prihodu reševalcev ni kazal znakov življenja. „Ugotovljeno je bilo, da že ob prihodu nujne medicinske pomoči na kraj dojenček ni kazal znakov življenja. Oživljali so ga na kraju, med vožnjo v bolnišnico in v bolnišnici, a je žal podlegel.

Kriminalisti SKP PU Murska Sobota so opravili ogled in zbrali prva obvestila. Sledi nadaljnje zbiranje obvestil in druge aktivnosti v smeri ugotovitve okoliščin, ki so privedle do otrokove smrti,“ so še sporočili iz PU Murska Sobota.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: