Skip to content

Globe za voznike, ki so vozili po reševalnem ali odstavnem pasu

V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 580 klicev, 214 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 54 nanašalo na kriminaliteto, 45 na javni red in mir, ter 79 na prometno varnost. Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 14 tatvin, 4 vlome (v enem primeru je ostalo pri poskusu) in 7 primerov poškodovanja tuje stvari. Pri prometni varnosti so obravnavali 27 prometnih nesreč z materialno škodo in 4 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 3 vozila. Glede javnega reda in miru so intervenirali 11 krat na javnem kraju (2 osebi sta bili pridržani) in 3 krat v zasebnem prostoru. Obravnavali so 2 posameznika zaradi nezakonitega prehoda državne meje.
Kriminaliteta – vlomi:
Na Škofljici je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar in nakit. Lastnika je oškodoval za okoli 3.000 evrov.
V Mostah je neznani storilec vlomil v klet in odtujil moško gorsko kolo Haibike, črno zelene barve. Lastnika je oškodoval za okoli 300 evrov.
V okolici Kočevja je neznani storilec vlomil v poslovne prostore in odtujil denar. Podjetje je oškodoval za okoli 2.000 evrov.
Prometna varnost-prometne nesreče:
Včeraj, okoli 17.30 se je v Domžalah zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in motorist. Do prometne nesreče prišlo, ker je voznica, ki je vozila v smeri Trzina, v križišču zavila levo na Prešernovo cesto in odvzela prednost motoristu, ki je pripeljal nasproti. Po trčenju je motorno kolo odbilo še v osebno vozilo druge voznice. Pri tem se je motorist lažje telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UBKC Ljubljana. Policisti vodijo prekrškovni postopek.
Včeraj, okoli 21. ure se je na Božičevi ulici v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in peška. Do prometne nesreče je prišlo, ker voznik v križišču odvzel prednost peški pri prehajanju ceste. Pri tem se je peška lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.
Včeraj, okoli 21. ure se je na Štajerski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in kolesarka. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik pri izvozu iz krožišča odvzel prednost kolesarki. Pri tem se je kolesarka lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.
Včeraj, okoli 16. ure se je v Kočevju zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik e-skiroja, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.
Policisti ukrepali zoper voznike, ki so neodgovorno ravnali ob zastojih na avtocesti
V minulem tednu in preko vikenda so policisti ukrepali zoper več voznikov, ki so ob zastojih zaradi del na avtocesti na območju Ljubljane bodisi vozili po reševalnem pasu, ki so ga vozniki ustvarili za prost prehod intervencijskih vozil, ali pa vozili po odstavnem pasu in tako ogrožali varnost cestnega prometa. Zoper voznike policisti vodijo postopke o prekršku, za katere je predpisana globa v višini 200 eur (vožnja po reševalnem pasu) in 300 eur (vožnja po odstavnem pasu).
Neodgovorna vožnja po reševalnem ali odstavnem pasu je nevarna. S tem ogrožamo tako druge kot sebe. Onemogočamo vzpostavitev reševalnega pasu in s svojim ravnanjem (vključevanjem nazaj na vozni pas ali zasedamo reševalni pas) še dodatno zmanjšamo pretočnost prometa ter povečujemo možnost za nastanek prometnih nesreč. V kolikor je do nesreče prišlo, z vožnjo po reševalnem pasu onemogočamo hitro posredovanje reševalnih ekip.
Vozniki, ob zastojih bodite strpni: takoj vzpostavite reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil; neposredno pred oviro (ko je zaprt eden izmed pasov) je pomembna tudi vzpostavitev ti. »sistema zadrge«, tako da s primerno hitrostjo in varnostno razdaljo omogočimo izmenično vključevanje vozil.
S tem poskrbimo za varnost in prispevamo k temu da se bo kolona vozil hitreje zmanjša in bo promet potekal bistveno bolj tekoče.
Pripravil: Tomaž Tomaževic, tiskovni predstavnik PU Ljubljana.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja