Skip to content

Zlati znak tudi za Zlatko Lebar iz SZŠ Murska Sobota

Obeležili so mednarodni dan medicinskih sester in babic Slovenije

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v sodelovanju z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezo strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije priredil slovesnost ob podelitvi priznanja Angele Boškin za življenjsko delo in zlatih znakov Zbornice – Zveze. Slovesnost je tokrat prvič potekala v Predsedniški palači v luči mednarodnega dneva babic, ki ga obeležujemo na današnji dan, 5. maja, in mednarodnega dneva medicinskih sester, ki ga obeležujemo prihodnji teden, 12. maja. Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru izrazil počaščenost, da današnja podelitev najimenitnejših priznanj prvič poteka prav v Predsedniški palači.

Kot že večkrat, je tudi na današnji slovesnosti poudaril, da so medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege, bolničarji-negovalci in babice temelj vsakega zdravstvenega sistema in ključni pri varovanju in ohranjanju zdravja. Njihova nezamenljiva vloga se je še bolj izkazala v času epidemije covida-19, zato se jim je predsednik Pahor ponovno zahvalil za vse dobro, kar delajo in dajejo družbi. Izrazil je željo, da bi se hvaležnost, izražena s simbolnimi gestami, čim prej preusmerila tudi v stvarne ukrepe za izboljšanje sistema javnega zdravstva. Čestital je vsem današnjim nagrajenkam in se zahvalil za njihovo srčnost in predanost, ki sta poleg poguma, solidarnosti in potrpežljivosti izjemno pomemben del tega poklica.

Najvišje priznanje za pomembne prispevke in dosežke na področju zdravstvene in babiške nege – zlati znak, je prejelo deset osebnosti za svoje uspešno poklicno delo ter prispevek k razvoju zdravstvene in babiške nege. Med prejemniki teh visokih priznanj je tudi predstavnica pomurskega zdravstva, Zlatka Lebar, profesorica zdravstvene nege in prve pomoči, ter ravnateljica Srednje zdravstvene šole Murska Sobota. Zraven pa še: babica Marija Adamič, medicinske sestre Tatjana Bočaj, Vida Bračko, Barbara Bukovnik, doc. dr. Radojka Kobentar, Jolanda Munih, Nataša Piletič, doc. dr. Sanela Pivač in Vesna Svilenkovič. Prejemnica letošnjega priznanja Angele Boškin za življenjsko delo pa je višja medicinska sestra Marina Velepič, ki je odlikovanje prejela za svoje delo na področjih onkološke zdravstvene nege in poklicne etike. Priznanje sta ji na slovesnosti podelila predsednik republike Borut Pahor in Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze.
Predsednik Borut Pahor, ki je časni pokrovitelj dogodkov ob mednarodnem letu medicinskih sester in babic, katerega je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za leti 2020 in 2021, je mimogrede medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem in babicam 22. junija 2020 vročil repliko priznanja jabolko navdiha junakom človečnosti in upanja kot znak hvaležnosti za njihovo požrtvovalno in nesebično delo v času epidemije novega koronavirusa. Ob 90-letnici organizirane zdravstvene nege in babištva na Slovenskem je predsednik Pahor avgusta 2017 Zbornico – Zvezo odlikoval z redom za zasluge…

Več ko imamo babic, bolj ko so izobražene, večji sta skrb in kakovost oskrbe žensk. Babica je tista, s katero se srečamo vsi ob začetku življenja. Kar je pri nas najpomembneje, je to, da imamo babic za zdaj še dovolj za oskrbo, ki jo trenutno zagotavljamo. V prihodnje pa se bojimo, da bomo morali ukrepati zelo hitro, na leto v visokošolski študij vendarle vpišemo samo 30 babic, 30 jih študij zaključi, za potrebe, ki spremljajo sodobno žensko, je to zagotovo premalo,“ je aktualne potrebe glede poklica babice pri nas za Televizijo Slovenija komentirala predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman. Spomnila je na to, da smo babice v določenem obdobju izgubili, saj smo njihovo delo pomešali z delom medicinske sestre. „Odkar smo v EU-ju, natančno vemo, da je babica reguliran poklic, tako kot medicinska sestra, in da sta to dva samostojna poklica. Tisto, za kar so babice usposobljene, je najpomembnejša obporodna skrb, s tem da zagotavljajo zdravstveno varstvo ženske že v času nosečnosti same in tudi po porodu skrbijo za otročnico in novorojenčka. Kar si želimo, kajti babice imajo za to kompetence, je to, da bi babice na celotnem območju Slovenije zagotavljale pet preventivnih pregledov zdrave nosečnosti, kar jim zakonodaja omogoča že zadnjih 20 let, ampak so za to potrebni še nekateri drugi premiki,“ pa je Ažmanova strnila ambicije glede poklica v prihodnje.

Fotografije: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: