Množice navdušene nad smučiščem „Globoki klanec“

Čeprav naravnega snega ni niti za vzorec, mnogi smučajo in sankajo med vinorodnimi goricami v Prlekiji

Gotovo so redki Slovenci in Slovenke, ki so že slišali za smučišče „Globoki klanec“, kar niti ne preseneča, saj se ne nahaja na nobeni izmed slovenskih „smučarskih“ planin, temveč med vinorodnimi griči v Prlekiji. Nekako sredi trikotnika med Ljutomerom, Ormožem in Ptujem, je namreč tudi v letošnji zimi, ko na tem območju praktično ni bilo naravnega snega niti za vozec, je namreč članicam in članom Smučarskega kluba Sveti Tomaž, že pred dobrim tednom uspelo umetno zasnežiti del smučarske proge v Hranjigovcih, na sedaj že znamenitem smučišču Globoki klanec. Poleg smučanja je možno tudi sankanje. Prvi smučarji in sankači v letošnji zimi so se po 600 metrski smučini spustili že prejšnji teden, sedaj pa so smučine praktično vseskozi v času delovanja smučišča polne, še zlasti ob koncih tedna, ko so zraven smučarji tudi iz širšega območja Štajerske in Pomurja, ter tudi drugih delov Slovenije, vsekakor pa ne manjka niti ljubiteljev zimskih vragolij iz sosednje Hrvaške. In vsi oni so zelo hvaležni in se klanjajo domačinom iz SK Sveti Tomaž, ki so znova v praktično nemogočih pogojih proizvedli dovolj umetnega snega, da je smučišče primerno za smučanje in ob tem tudi varno za udeležence.

Smučišče sicer obratuje med 17. in 21. uro, ob sobotah pa tudi od 9. do 13. ure. Ker v tem delu države mnogi niso vajeni smučanja, so zasnežili tudi celotno sankaško progo, tako da je možno tudi sankanje. Kot sporočajo iz SK Sveti Tomaž, na smučišču imajo snega dovolj vsaj do konca januarja, če ne še dlje, a le če bo vreme zdržalo. Progo so v minulih dneh ob ugodnih vremenskih razmerah in ob nočnih temperaturah, ki so se spustile do -10 stopinj C, zasneževali s štirimi snežnimi topovi, vode pa imajo letos v izobilju zaradi deževne jeseni. Za sprotne informacije, zlasti za organizirane skupine smučarjev, se lahko obrnete na vodstvo kluba na telefonsko številko 031 318 328. Zaenkrat je zasnežen del proge z okoli pol metra umetnega snega, v dolini pa je urejeno tudi parkirišče, ki je pred kratkim bilo asfaltirano.

Na omenjenem malo znanem smučišču Globoki klanec, edinem ki leži na obrobju Prlekije in je edino smučišče v širši regiji, sicer razpolagajo z vsem, kar je potrebno za lastno umetno zasneževanje, ob tem še teptalnik, reflektorje in tudi žičnico. V Hranjigovcih v občini Sveti Tomaž, kjer se nahaja omenjeno edino smučišče v regiji, z njim upravlja Smučarski klub Sveti Tomaž, ki deluje že od leta 1996, a šele pred nekaj leti so ga uspeli prvič umetno zasneževati smučišče. Takrat le z enim topom, sedaj pa imajo bistveno boljši zasneževalni sistem. Kot pravi predsednik SK Sv. Tomaž Ivan Grašič, leto 2017 je bilo za klub in smučišče prelomno in tudi zgodovinsko, saj jim je januarja 2017 prvič smučišče uspelo zasnežiti z enim topom. „Tista zima je bila tudi po več letih toliko radodarna s snegom in predvsem z nizkimi temperaturami, da so smučišče pripravili in je bilo primerno za smučanje, tudi celotna sezona pa je bila ena boljših v 20-letni zgodovini smučišča“ razlaga Grašič, ki dodaja, da so sledile sezone in zime, pravzaprav brez snega ter tudi pretopla, tako da smučišča katero zimo sploh niso uspeli pripraviti, niti z umetnim snegom, čeprav so se trudili celotno sezono. Za celotno zasnežitev smučišča je namreč potrebno narediti okoli 5.000 m3 snega, da bi celotno smučišče zasnežili z okoli 40 cm debelo snežno odejo.

Sicer pa, sistem za umetno zasneževanje so na smučišču Globoki klanec postavili s pomočjo domače občine Sveti Tomaž, ki je za vso potrebno opremo odštela skoraj 100.000 evrov. Dva topova sta letos pobelila spodnji del klanca, dva pa v zgornjem delu klanca. „Takoj, ko se je temperatura znižala vsaj na minus pet, smo vžgali topove in nekje v petih dneh smo zasnežili celo progo,“, pravi Ivan Grašič, predsednik SK Sveti Tomaž, ki je vesel, da imajo skoraj vse, kar imajo veliki – ob snežnih topovih tudi vlečnico, teptalni stroj, reflektorje in od lanskega leta tudi asfaltirano cesto do smučišča. „Tisto največ opreme, kar pa tu je, pa ne vidite, je pa v podzemlju. Tu je vse povezano z izredno dragimi cevmi, električnimi kabli, ogromnimi kabli,“ dodaja predsednik Grašič, ki je žalosten, da so zasneževali tudi lansko zimo, a zaradi visokih temperatur niso obratovali niti en sam dan, zato je morala stroške elektrike pokriti občina.

„Vsekakor, če bi čakali na sneg, ki ga da narava, potem bi to smučišče morali zapreti in vzpostaviti neko drugo dejavnost. Zdaj nam pa ta zadeva stoji in je možno, da se ta zadeva odvija,« meni Mirko Cvetko, župan občine Sveti Tomaž, ki je vesel, da njihovo smučišče v občino privabi številne obiskovalce. Med tednom na nočni smuki namreč beležijo najmanj 100 smučarjev, ob koncih tedna pa tudi več kot 200. „Smo nekaj posebnega, čeprav nam včasih kdo reče: ‘Vi ste malo zmešani. Na Pohorju imajo tisoč pa več metrov nadmorske višine pa zapirajo smučišča, vi pa delate pa odpirate’,“ se pošali župan Cvetko.

Na prleškem smučišču so cene dnevnih vozovnic zelo nizke, predvsem zato, da bi čim več domačinom omogočili zimske radosti. Smučarska karta za odrasle stane osem, za otroke pa le pet evrov. „Stroški tega se ne pokrijejo. Mi delamo zastonj, pri nas v tem klubu, še niti eden ni zaslužil niti enega centa,“ pravi predsednik Grašič, ki upa, da bodo obratovali vsaj do konca januarja. Tako bi zaslužili dovolj, da ne bi bila potrebna finančna pomoč občine, ki smučarskemu klubu letno nameni 4000 evrov. Grašič tudi dodaja, da je smučišče ustrezno za izkušene in tudi za začetnike. „Teren na smučišču je zelo razgiban. Prvih 200 metrov je precej strmih, to pa je zelo dobrodošlo za boljše smučarje. Drugih 300 metrov je bolj blagih, torej tudi za smučarje začetnike,“ še pravi Ivan Grašič.

Forografije: Arhiv SK Sveti Tomaž

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: