Skip to content

Jedilna buča tehtala skoraj 8 kg

Pred dnevi nas je poklicala gospodinja iz neposredne bližine Gornje Radgone, ki je povedala, da že več let goji na svojem vrtu med drugim tudi jedilne buče. V letošnjem letu ji buče zaradi pomanjkanja padavin, niso najbolj uspevale, ena pa je vseeno »podivjala«. Ta je vseskozi izstopala in ko jo je pred kratkim pospravila jo je stehtala. Tehtnica se je ustavila pri dobrih sedem kilogramov in pol. V preteklih letih, ko je bilo veliko več dežja kot letos, »naši« gospodinji nobena jedilna buča mi toliko tehtala. Ob tem s spletnih strani povzemamo, da mora biti prostor, kjer hranimo jedilne buče čez zimo, suh in zračen. V prostoru poskrbite za higieno, prostor naj bo čist. Pomembno je tudi, da v prostoru nadzorujemo vlago. Buče bodo namreč pri visoki zračni vlagi prej začele propadati. Pri nizki zračni vlagi pa se bodo buče preveč posušile. Skladiščene morajo biti v suhem in zračnem prostoru na lesenih podstavkih, pri temperaturi 10 – 13°C in 70 – 75 odstotni relativni zračni vlagi. V takih pogojih jih lahko skladiščimo 2 – 6 mesecev. Buče hranimo ločeno od jabolk in ostalega sadja, ki proizvaja etilen med propadanjem, saj bo ta deloval tudi na buče.

Ob tem pa prilagamo tudi fotografijo mlade nabiralke gob, ki izvira iz istega gospodinjstva kot je gospodinja prikazane velike jedilne buče, s svojo nabirko gob. Kaže namreč, da v tem času na našem območju rastejo gobe. Le v gozd je treba stopiti… (F.K.)

Fotografije: Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: