Skip to content

Ekipa Čepincev z najboljšim segedin na “kapüstnem” dnevu v Šalovcih

Sarme, segedin, grajevo zelje, flikice, sladice iz zelja…, na odlično obiskanem 18. Kapüstnem dnevu, kjer so najboljši segedin ocenjevali: Bine Volčič, Matej Fišer in Brigita Šušteršič

Minulo nedeljo je pod šotorom in okrog njega, na prireditvenem prostoru nove poslovne cone na obrobju Šalovcev, po dveh letih premora, znova bilo veselo, razigrano in „zeljnato“, še posebej pa je dišalo iz loncev po »segedinu«. Turistično društvo Dišeči volčin Šalovci je namreč, skupaj s krajani in domačo občino Šalovci, pripravilo že 18. tradicionalno prireditev „Kapüstni den 2022“, katere prvotni namen je ohranjanje jedi iz zelja, ki je nekoč bilo ena glavnih jedi zlasti na podeželju. Prireditev Kapüstni den ali dan zelja, ki je tudi letos bila množično obiskana (več kot 1000 obiskovalcev v občini, ki šteje manj kot 1.400 prebivalcev op.p.), vsako leto postreže z obilico razstavljenih jedi iz zelja ter drugih dobrot, ki jih pripravljajo gospodinje iz vseh vasi občine Šalovci ter tudi iz drugih krajev. Na prireditvenem prostoru so gospodinje iz občine Šalovci pripravile razstavo jedi iz zelja, ki so jih ponudile na pokušnjo obiskovalcem. Ekipe so se tudi letos pomerile v izboru najboljšega segedina,

Kot vedno je tudi tokrat sodelovalo šest ekip, ki so predstavljale posamezno vas v občini Šalovci, letošnji “segedin” pa je ocenjevala posebna strokovna komisija, ki so jo sestavljala sama znana „kulinarična“ imena, in sicer Bine Volčič, Matej Fišer in Brigita Šušteršič. Komisija si je bila enotna, da so vse ekipe skuhale odlično jed, a za najboljši segedin so razglasili tisti, ki ga je skuhala ekipa iz vasi Čepinci. Drugo mesto je pripadlo ekipi iz vasi Domanjševci, tretje mesto pa ekipi iz vasi Markovci. Priznanja in ngarade najboljšim sta podeljevala župan občine Šalovci Iztok Fartek in predsednica Turističnega društva Dišeči volčin Jasmina Lainšček. Poleg tekmovalnega dela je potekala še razstava jedi iz zelja in drugih dobrot, ki so jih pripravile gospodinje iz občine, te jedi pa so (ob prostovoljnih prispevkih ali pa tudi ne) bile na pokušnjo množici obiskovalcev od blizu in daleč. Ti so lahko občudovali tudi sicer bogato okrašene mize, tekmovalne ekipe so namreč pripravile zanimive maskote iz zelja. Poleg degustacijskih jedi, kjer so se mnogi dodobra najedli jedi, ki jih ne vidiš vsak dan, so tudi organizatorji, ki so skrbeli za dodatno gostinsko ponudbo, skuhali nekaj zanimivih jedi, tako da nihče ni bil lažen ali žejen.

Celodnevno dogajanje, ki ga je povezoval izkušeni lisjak Milan Zrinski, je bilo popestreno tudi z bogatim kulturnim programom, kjer je nastopila Folklorna skupina Kulturno-umetniškega društva Šalovci, s pevsko točko so program dopolnili še Künštni Prleki, na prizorišče pa so se s svojimi kolesi pripeljali še ljubitelji starodobnih koles Dimeki iz Beltincev. Za plesne ritme je poskrbel ansambel Aktual iz Moravskih Toplic, na stojnicah ob prireditvenem prostoru pa so se predstavljali lokalni obrtniki in ponudniki različnih izdelkov in pridelkov. Seveda ni manjkalo niti lokalnih vrtnin in zelenjave, medu, žganj ipd. Vse skupaj so organizatorji začinili z bogatim srečelovom, še posebej pa so ugodili najmlajšim obiskovalcem, ki so po lepem in sončnem, a nekoliko vetrovnem vremenu, uživali med napihljivimi gradovi in igrali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: