Skip to content

Ko je glasbeni inštrument večji od glasbenika

Učenci ZGŠ Maestro zaigrali na javnem nastopu in navdušili

Te dni, ko se vrstijo prireditve in dogodki povezani s praznovanjem 27. občinskega praznika občine Gornja Radgona, se je nekaj zanimivega pripetilo tudi v dvorani Zasebne glasbene šole (ZGŠ) Maestro, tik ob cerkvi sv. Petra v Gornji Radgoni, kjer domujejo otroci in njihovi učitelji, ki imajo radi glasbo. Že Sokratov učenec, starogrški filozof Pláton, ki je umrl leta 347 pred našim štetjem, je imel zelo lepo mnenje o glasbi. Tako je zapisal: Glasba je moralni zakon. Glasba daje dušo veselju, krila umi, polet domišljiji in šarm ter veselje do življenja. In nekako s tem vodilom je 11 učenk in en učenec , od 1. do 8. razreda ZGŠ Maestro, s svojimi mentorji in instrumentalisti, uprizorilo javni nastop posvečen občinskemu prazniku. Čeprav so nekateri komaj mesec obiskujejo omenjeno šolo, nekateri pa jo že končujejo in se bržkone pripravljajo za nadaljnjo izobraževanje, so vsi, po prepričanju poslušalcev, navdušili. Prav vsi nastopajoči učenci, med njimi so bili glasbeniki vseh starosti, od predšolskih otrok do že pravih umetnikov, so potrdili, da so se veliko naučili in so oboroženi z odličnim znanjem.

Potrdili so tudi, da ne hodijo zaman na glasbeno izobraževanja v ZGŠ Maestro, kajti čeprav so nekateri izvajali težke melodije, so pokazali zelo veliko, na kar je bila ponosna tudi ravnateljica Melita Vulc, ki je pred javnim nastopom spregovorila nekaj besed o sami šoli. Gre namreč za mlado ustanovo, ki z delom začela leta 2008 in v letošnjem. 15. letu delovanja imajo vpisanih 75 učencev. Vulčeva je v svojem nagovoru nanizala uspehe, ki so jih otroci dosegli v minulih letih. Od ustanovitve so učenci omenjene šole nastopili na okoli 500 takšnih in drugačnih koncertih, prireditvah in dogodkih. Večinoma sicer v Gornji Radgoni in okolici, a tudi drugje po Sloveniji in tudi v tujini, zlasti na desnem bregu Mure, v avstrijskem Bad Radkersburgu, kjer odlično sodelujejo z njihovo glasbeno šolo. Vesela je ravnateljica, da prostore njene šole vsako leto napolnijo s pridnimi, marljivimi, vztrajnimi in motiviranimi učenci ter odličnimi in zaupanja vrednimi pedagogi. Prag šole je v teh letih prestopilo več sto učencev, na profesionalno pot so pospremili kar nekaj slednjih, v tem času pa so se z različnih slovenskih in mednarodnih tekmovanj vrnili z veliko nagrad in priznanj. V šoli predvsem strmijo h kar se da odličnemu odnosu, h kvaliteti, k delavnosti, profesionalnosti, odkritosti, strpnosti, tolerantnosti ter z željo po odprtosti in sodelovanju. Z odličnim mladim homogenim kolektivom, polnim znanja, energije ter volje in želje svoje glasbeno znanje prenašati na mlade glasbenike, jim je uspelo uresničiti vse zastavljene cilje. Ravnateljica ZGŠ Maestro Melita Vulc je še posebej vesela dobrega sodelovanja s starši in skrbniki, lokalno skupnosti ipd

Tokrat so sicer v čast 27. občinskega praznika, s skladbami znanih in manj znanih slovenskih in tujih skladateljev, ter ljudskimi pesmimi, nastopili učenci od pripravnice do učencev 8. razreda: Lili Rovšnik, Tia Gaiser, Zala Kaučič, Lana Tompa, Neža Kukec, Larisa Šafarič, Ava Rovšnik, Živa Hočurščak, Darma Ketiš, Iva racma, Nino Klemenčič in Maja Racman. Za klavirsko spremljavo so skrbeli: Leja Ropoša, Melita Vulc in Doris Šegula, mentorji nastopajočih pa so: Doris Šegula, Melita Vulc, Dejan Raj, Lovro Turin in Lana Mohorič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: