Skip to content

Dobro uro je odmevala lepa ljudska pesem…

Ljudskih pevk Apače, skupaj s svojimi gosti, uprizorile čudovit koncert

Dandanes, ko je marsikje vse manj amaterskih skupin, ki bi se ukvarjale z ljubiteljsko kulturo, je treba pohvaliti Apaške ljudske pevke, ki delujejo v občini Apače in na svojem območju puščajo viden pečat v ljubiteljski kulturi. Da je njihovo delovanje odmevno se je pokazalo tudi na koncertu, ki so ga pripravile v Kulturni dvorani v Apačah, tik pred praznikom reformacije. V čudoviti dvorani, ki je v ponos občini Apače, je več kot eno uro odmevala ljudska pesem priljubljenih pevk, katere vodi Vili Jaušovec, ki z njimi tudi poje. Koncert, ki ga je, v prijetnem in duhovitem slogu, vodila Sabina Steyer Debeljak, je spremljalo občinstvo, med njimi so bili tudi župan občine Apače dr. Andrej Steyer, domači župnik Janez Ferencek, udeležila pa se ga je tudi državna sekretarka v Ministrstvu za kulturo RS mag. Minka Jerebič. 

Koncert se je pričel za nastopom Ljudskih pevk Apače, ki so najprej zapele štiri ljudske pesmi: Ni kraja lepšega, Jesenki noči, Sem šel, sem šel, čez gmajnico in V Šmihelu eno kajžico imam. Koncert so s svojim nastopom popestrili: violinistka Nastja Šalamun, flavtistka Lucija Debeljak, ob spremljavi na klavirju mame Sabine Steyer Debeljak ter Tamburaško društvo Apače, katerega vodi Jan Juršnik. Ljudske pevke so v presledkih prireditve, še zapele: Dekle daj mi rož rdečih, Zlata zora, Klepetulje, Kje so tisti mladi fantje in Nocoj je ena lušna noč. Udeležence koncerta in nastopajoče je nagovoril župan dr. Andrej Steyer, ki je pohvalil delovanje društva, katero s svojim petjem ohranja ljudsko petje, obenem pa popestri kulturno življenje v občini Apače. Pohvalil je strokovnega vodjo pevk Vilija Jaušovca, ki skrbi, da je petje na strokovni ravni. Pozdrav pevkam in navzočim, je namenila tudi državna sekretarka mag. Minka Jerebič, ki je prav tako pohvalila njihovo delovanje. Nastopajočim je predsednica Apaških ljudskih pevk Jožica Steyer, v znak zahvale za nastop, podelila šopke rož. Koncert so zaključili s skupnim nastopom Ljudskih pevk Apače in Tamburaškega orkestra Apače. Zapeli so pesem Nocoj je ena luštna noč, petju pa je pritegnilo tudi prisotno občinstvo.

Apaške ljudske pevke, z vodjo in pevcem Vilijem Jašovcem, delujejo 23 let. V tem času so imele veliko nastopov, tako doma in tudi širše. Nastopale so tudi v Avstriji, vsako leto priredijo tudi svoj samostojni koncert z gosti, kot je bil tokratni. Svoje petje so posnele tudi na nosilcih zvoka. Tačas v skupini nastopajo: Irena Horvat, Ema Škrobar, Hermina Potočnik, Marija Kolarič, Danica Cmor in Jožica Steyer, ter nepogrešljivi vodja Vili Jaušovec.

Fotografije: Ludvik Kramberger

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: