Skip to content

Bakos.si

Tvojo pos..no hrano bom poslala v Ljubljano

Nezaslišano: Mamica vrnila darila, ki so humanitarci poslali njihovim otrokom

Med nami je dejansko v veliko posameznic in posameznikov, ki skušajo kot dobrotniki obdariti in razveseliti marsikaterega otroka, ki običajno živijo v pomanjkanju. Zlasti v decembru, ko se deli največ daril, mnogi dobrotniki, večinoma v svojem prostem času, zbirajo darila, ki jih potem namenijo otrokom in družinam, ki živijo v socialni stiski in pomanjkanju. Žal pa so tudi različni aktivisti pogosto upravičeno razočarani in celo užaljeni, ko jim nekateri starši, resda so takšni redki, darilo namenjeno njunim otrokom vrnejo in še dodatno razočarajo tudi svojega otroka. Zato ne preseneča, da so namesto, da bi bili veseli ker so v svojem dobrodelnem poslanstvu uspeli zbrati sredstva za nakup več sto darilnih paketov (vrečk), ki so jih razdelili otrokom, predvsem iz socialno ogroženih družin, so v Dobrodelnem društvo Pomagajmo odprtih src, zelo razočarani in žalostni. Nekateri so namreč vrnili darilo, za katero so sami prosili, ker menda niso bili zadovoljni z vsebino, v nekaterih drugih primerih, ker so darila bila v vrečki ne pa v paketu. In kako naj bi potem bili veseli v prostovoljnem in nepridobitnem društvo, ki se ukvarja z dejavnostjo na področju socialnega varstva, saj socialno ogroženim družinam zbira in posreduje hrano, oblačila, obutev ter ostalo opremo. Skrbijo za otroke iz socialno ogroženih družin ter starejše občane, kateri sami ne zmorejo opravljati osnovnih del (čiščenje, trgovina, zdravnik….), in v mesecu obdarovanj decembru so poskrbeli, da lahko razveselijo na stotine malčkov.

Žal pa se niti konec leta 2020 ni izteklo po željah in načrtih, čeprav pogled na darila potrjuje, da gre za same koristne reči za otroke. Tudi letos so namreč v omenjenem dobrodelnem društvu iz Bakovcev, podobno kot tudi prejšnja leta, prejeli nekaj daril nazaj. Posebej jih je razočarala mamica, ki jih je še dodano žalila v spremnem pismu, hkrati pa jim je grozila z mediji. „Ne vem kje sem naredila napako ali kaj ni bilo v redu pakirano darilo, saj sem od ene mamice dobila takle komentar: “To si poslala ostanke. Nej te sram zdaj.” in nadaljuje: “Izvini tvojo posrano hrano to mo Ljubljano poslala. Nede te sram ka se javno na pop tv… Res ne vem kaj sem naredila narobe? Dobili so igračo, hrano, pobarvanko, zvezek, sladkarijo ipd,“ je žalostno ugotovila dolgoletna humanitarka Cvetka Vereš, iz omenjenega društva.

In tukaj dejansko ni kaj za dodati, pisanje tako imenovane mamice pa bi lahko uvrstili v rubriko: Saj ni res, pa je! December je za člane našega društva naporen, saj pripravljamo darila za večje število otrok. Večina otrok je zadovoljnih s svojim darilom. Letos pa se je drugič zgodilo, da so nam darila vrnili. In to darilo, ki je na fotografiji. Velikokrat se vprašam kaj je pomen obdarovanja? Kaj je pomen praznikov? Včasih so otroci bili veseli in zadovoljni, če so dobili orehe. Danes pa so nekateri zelo nezadovoljni. Zelo materialno usmerjeni ter ob vsem tem pozabljajo na pravi smisel in pomen praznikov in obdarovanja. Ali je res vse v materialnih stvareh? Ali ni že dovolj to, da se nekdo spomni na te otroke in jih obdari? Da jih osreči? Kam so šle vrednote praznikov in praznovanja. V društvu se vsakoletno trudimo pridobiti izdelke s strani donatorjev, iščemo fizične in pravne osebe za pomoč. Tudi to ni enostavno. Vsako darilo je potrebno spakirati, ga odpeljati tja in razdeliti. In potem ga dobiš vrnjenega… Ob tem slišiš komentarje, da darilo ni bilo v redu, da je bilo premalo, in ob vsem tem se pošteno zamisliš“, je žalostna in razočarana predsednica društva Cvetka Vereš, a tokrat očitno ni bil razočaran otroko, temveč njegova mama.

Torej, ali je bistvo božično novoletnih praznikov in obdarovanj hvaležnost. Za večino da, žal pa za nekatere je očitno ta pojem neznanka. Številne dobrodelne organizacije v času praznikov z darili razveselijo otroke iz socialno ogroženih družin in jim tako polepšajo praznike. Eno takih društev, je tudi Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src iz Bakovcev, katerega člani že skoraj 20 let prostovoljno pomagajo socialno ogroženim Prekmurcem in Prlekom ter drugim pomoči potrebnim. V času božično novoletnih praznikov razdelijo na stotine daril v Sloveniji, včasih celo v Bosni in Hercegovini. Kljub vsemu so vesli, da so kakšno darilo dobili nazaj, redkost: Lani osem in letos eno! Kot je pojasnila predsednica društva Cvetka Vereš so darila običajno vrnjena od družin, ki so se same obrnile na njih in prosile za pomoč.

Žalostna je, da vsako leto s svojimi sodelavci – prostovoljci v celotno zadevo vložijo veliko truda in še česa. Prav zaradi takšnega dolgoletnega prostovoljnega dela v okviru Dobrodelnega društva Pomagajmo odprtih src pred leti s strani predsednika republike Boruta Pahorja prejela priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva. Prav tako je bila naj prostovoljka MO Murska Sobota, ko ji je priznanje izročil domači župan Aleksander Jevšek.

Kot pravi slovenski pregovor Dobrota je sirota, in žal se je v tem primeru izkazalo, da je temu res tako. Vereševa pravi, da je razočarana, saj je v vsakoletno obdarovanje vloženega veliko truda. Člani društva se namreč zbirajo prostovoljne prispevke, iščejo podjetja, ki so pripravljena denar namesto za darila nameniti njim, na koncu pa še vsako darilo spakirajo in ga sami odpeljejo družinam. In potem se najdejo takšni, ki vrnejo „krvavo pridobljeno“ darilo… Leto, ki je za nami je bilo polno preizkušenj, takih in drugačnih. Ob vseh teh ovirah sem postajala le še bogatejša za nova spoznanja. Ob takih ovirah spoznaš, da ravno tisti, ki vsakodnevno na svoj zid objavljajo misli o hinavščini in podlosti, naredijo drugemu največ gorja. Spoznaš, da eni za svoj položaj naredijo vse. Vsaka bitka me je naredila bolj močno in trdno, čeprav so eni hoteli, da padem. Izkoristiti moč prijateljstva za svojo kariero in višji položaj je zagotovo največja podlost. Ob vseh teh pretresih, ovirah, metanju polen pod noge sem spoznala kdo je pravi prijatelj, kdo ti stoji ob strani v najtežjih trenutkih in to je tisto, kar te na koncu naredi še močnejšo in zagotovo boljšo“, besede so prizadevne Cvetke Vereš.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: