Norma Bale na pogovornem večeru „Restavracija“ gostila podjetna vinarja, sestro in brata Vanejo in Marka Steyerja
V prostorih BP Art na Lendavski ulici v Murska Sobota, se je minuli četrtek zvečer začela nova sezona pogovornih večerov »Restavracija«, kjer sodelujejo ljudje, ki na različne načine zaznamujejo širši pomurski prostor in v njem aktivno delujejo. Tokratni odlično obiskani pogovorni večer Poslovne skupine Business Point je zaznamovalo družinsko vinogradniško-vinarsko poslanstvo, saj sta gosta bila Vaneja in Mark Steyer iz Hiše dišečega traminca – sestra in brat, ki z mladostno energijo in vizijo na temelju bogate družinske tradicije pišeta novo poglavje v svetu vina in ne samo vrhunske kapljice. Zanimiv in navdihujoč večer in klepet z mladima in podjetnima vinarjema, oz. umetnikoma, saj Mark pravi, da je pravi vinar tudi umetnik, je kot glavna „ustvarjalka jedilnika“, vodila pisateljica, pedagoginja in družinska prijateljica, Norma Bale. V dobri uri trajajočem pogovoru sta mlada izobraženca, intelektualca in inovatorja, Vaneja in Mark Steyer, predstavila pokušino sveže radovednosti, zlate sladkobe sonca in sanj ter dediščino družinske strasti in melodije. Po degustaciji odličnih vin iz Kleti Steyer, ter slastnih prigrizkih, s Posesti Steyer, kjer se je uspešna kovaško-podjetniško-kmetijska-glasbena ter na koncu še vinogradniško-vinarska zgodba piše že od leta 1934, se je pogovorni večer „Restavracija“ nadaljeala. Podjetniška mentorica Janja Viher je namreč prisotnim predstavila metodo oblikovalsko razmišljanje (design thinking) v okviru SPIRIT izobraževanja za podjetnice.
Osrednja gosta večer pa vseeno ostajata 25-letno dekle, ki mimogrede ima rojstni dan le vsaka štiri leta, ter 22-letni fant, z vinske posesti, kjer vsaka steklenica nosi svojo zgodbo, katere trajajo že desetletja, in po slišanem iz ust obeh mladcev, se bo tako tudi nadaljevalo. Gotovo so namreč redki pravi poznavalci in ljubitelji odličnih vin, ki niso slišali za eno najbolj znanih vinogradniško – vinarskih posesti na severovzhodu države in tudi širše, posest družine Steyer, v Plitvici nedaleč od glavne državne ceste Gornja Radgona – Maribor. Vina Steyer, ki so znana praktično na vseh celinah, od Japonske in Kitajske, do Skandinavije in Amerike, da o Sloveniji in bližnjih evropskih državah niti ne govorimo. Na posesti, kjer sta Vaneja in Mark že četrta generacija, se je sredi letošnjega poletja, ko so v družbi poslovnih in družinskih prijateljev, v prijetnem vzdušju skupaj nazdravili novemu poglavju vinske zgodbe družine Steyer, kot je med predstavitvijo družinske zgodbe povedal Mark, njegova sestra pa je uvodoma predstavila priimek Steyer, ki izvira iz sosednje Avstrije, najverjetneje kar iz mesta Steyr v avstrijski zvezdni deželi Zgornja Avstrija. Ker sama praznuje rojstni dan vsaka štiri leta, je njen vsakokratni gost hrvaški pevec Peter Grašo, ki ima najraje Steyerjev dišeči traminec.
Steyerjeva vinska klet se nahaja v vasi Plitvica, blizu reke Mure in avstrijske meje. Obdelujejo 25 hektarjev vinogradov na Plitvičkem Vrhu in Aženskem Vrhu, v osrčju Radgonskih goric, kjer rastejo same žlahtne sorte za pridelavo vrhunskih vin: Dišeči Traminec, Ranina – Bouvier traube – lokalna sorta, chardonnay, sivi pinot, rizling, sauvignon, velški rizling in dve sorti rdečega vina: modri pinot in zweigelt. Po novem pa so zasadili še pet hektarjev vinogradov pod Pohorjem, kjer je njuna mama Magda podedovala zemljišče ustrezno za vinograd. Posebnost posesti Steyer je gotovo sorta Dišeči traminec, ki daje vrhunsko vino v vinorodni regiji Radgonsko-Kapelskih goric. Za pridelavo vrhunskih vin, večinoma belih, imamo zelo primerne podnebne razmere. Odločili so se, da bodo največji del vinogradniške površine zasadili s sorto dišeči traminec. Tej sorti namenjajo tudi največjo pozornost v kleti, saj jim je že vrsto let cilj izdelati veliko paleto sort dišeči traminec, od vin običajnega letnika do posebnih letnikov…, sedaj pa želijo ustrezno mesto dati še avtohtoni sorti radgonska ranina
Ko so letos poleti prenovili vizualno podobo svoje linije vin, ki združuje sodoben oblikovalski pristop z globoko spoštljivim odnosom do družinske dediščine in nakazano smerjo prihodnjega razvoja, so v ospredje dali kovača. To je poklon pradedku Jožefu Steyerju, ki je leta 1934 postavil temelje posestvu in kovaški delavnici v vasi Plitvica. V novi podobi se prepletajo vrednote, ki vodijo Steyerjevo vinarsko pot: delavnost, spoštovanje zemlje, družinske vezi in umetnost vinarstva. „Z novo etiketo ne spreminjamo našega značaja, temveč ga razkrivamo. Želimo, da se ob pogledu na steklenico začuti, kdo smo, kje se je vse začelo in kaj nosimo s seboj v vsaki kaplji,“ je dejal Mark, ki poudarja, da s sestro imata veliko novih idej, ki pa jih usklajujeta tudi z mamo in očetom, Magdo in Danilom. „S prenovo smo želeli dodati sodoben, a osebni pečat. Vsaka podoba naj nosi glas vina, a tudi del naše duše. V procesu prenove sva ključno vlogo odigrala Mark in jaz, ki z ljubeznijo do vina, ustvarjalnostjo in odprtostjo v svet vpeljujeva novo dinamiko. Želeli smo, da vina ne govorijo samo skozi okus, ampak tudi skozi izkušnjo. Nova podoba povezuje preteklost z našim pogledom naprej,“ poudarja Vaneja Steyer. „Vsako vino nosi svojo melodijo. Zato smo vizualni identiteti dodali še nekaj več, našo tradicijo in zgodovino, ki ga začutiš ob prvem požirku,“ dodaja njen brat Mark. Z novo podobo pa družina Steyer vabi tudi k prav posebnemu doživetju na posestvu z motom Vino je melodija našega srca. V obnovljeni stari kovačiji, kjer se je začela zgodba hiše, lahko obiskovalci po predhodni najavi izkusijo edinstveno multisenzorično degustacijo. Pet izbranih vin spremlja pet glasbenih skladb po izboru sestre in brata Vaneye in Marka. Obiskovalci jih okušajo in razvrščajo glede na čutni odziv, ob čemer se ustvari dialog med okusom in zvokom, med vino in emocijo. Doživetje gostu omogoča pogled v vinarstvo kot umetnost – skozi glasbo, prostor in čut. To ni več le vinska degustacija, ampak občutenje, ki goste popelje skozi popolnoma novo zaznavo vina. Hiša dišečega traminca – zgodba o tradiciji, družini, glasbi in vinu…
V pogovoru z Vanejo in Markom, ki sta nenehno poudarjala medgeneracijsko družinsko povezanost in sodelovanje, smo slišali tudi nekaj osebnih podatkov o mladima podjetnikoma, ki sta se po osnovni šoli izobraževala v Avstriji in Nemčiji, kjer imajo nekoliko drugačne prijeme. Pa tudi, da je Mark mlajši in zato bolj nagajiv že od malih let. Oba sta predstavila tudi, kaj počneta na posestvu, kjer vse poteka nekako „ekipno“, predvsem pa ju nihče in nikoli ni sili v vinarstvo in vinogradništvo. Vaneji je najbolj pri srcu dišeči traminec, Marku pa ranina, katero želi tudi v prihodnje videti ne le na radgonskem območju temveč tudi širše, ker gre za „zelo hvaležno kapljico“. Vaneja tudi pove, da dobi ošpice, ko vidi kako nekateri primejo kozarec vina ali penine. Ponosna sta tudi, da je vsa družina, od prve generacije aktivno vpeta tudi v glasbo. Mark se najbolje sprosti, če se useda na kroserja in zapelje v vinograd, kjer opazuje rast trte in zorenje grozdja, Vaneja pa, če se odpravi na kakšen dober koncert po Evropi. Oba sta zaradi vina najbolj „navezana“ na domovine te pijače, Gruzijo, Portugalsko, Španijo, Francijo, Grčijo…, oba tudi želita vino kar se le da najbolj ekološko pridelano.
Čez pet let se Mark vidi v domači kleti „kot najboljši vinar na svetu“, Vaneja pa z domačim hotelom, z bazenom in dobro restavracijo, ob tem Mark dodaja, da bi mu največja čast bila, da bi ga obiskal njegov veliki vzornik Luka Dončić, ki „čeprav je takšen zvezdnik, spoštuje korenine, ob tem si po koncu kariere želi kmetovati…“
Družina Steyer iz Plitvice
Jožef Steyer je ob podpori žene Marije leta 1934 postavil temelje domačije in kovaške delavnice in svoje življenje posvetil kovaški obrti, o čemer še danes priča kovaški dimnik. Njun sin Jožef je kmetijsko dejavnost preusmeril v poljedelstvo in živinorejo. Denar, prislužen s trdim delom v avstrijskih vinogradih in kleti, je skupaj z ženo Jožico, vlagal v posest. Tretja generacija kmetije, ki jo je prevzel Danilo, pa se je popolnoma posvetila razvoju vinogradniško-vinarskega posestva. Z mešanico poguma, vznesenosti in mladostnega zagona in ljubezni do žlahtne trte je začel s podporo soproge Magde, uresničevati svoj sen: posadil je prve trte, postavil novo klet in vinskemu trgu predstavil svoja vina. Z jasno vizijo, voljo in zaupanjem vase in v vina, je utiral pot blagovni znamki. In sedaj sta na vrsti še njuna otroka, Vaneja in Mark – torej že četrta generacija, katera nadaljujeta družinsko tradicijo in dodajata nove prijeme…
Zadnja pPrenovljena sveža linija vin Steyer vključuje: Dišeči Traminec (suho in polsladko) – vino, ki je postalo podpis hiše Steyer; Ranina – avtohtoni biser slovenskega vinogradništva, znan le redkim; Sauvignon – vino iz treh leg, ki poveže glasove narave v harmonično celoto; Chardonnay – posvečen dedku in njegovi modrosti, ki je tiho oblikovala vinarsko pot; Kovač – hišna zvrst, ustvarjena za ljudi in trenutke vsakdanjosti. Vino, ki je poklon izviru vsega, kar družina Steyer je. Vsaka etiketa spremlja krajši zapis na zadnji strani steklenice, ki vabi v intimni svet Steyerjevih vin, med trte, spomine, delo in vizijo.
Kaj je Business Point ART?
V Poslovni skupini Business Point želijo doprinesti k večji povezanosti družbe, ki je ključna za harmonijo in napredek. Tako je nastala ideja o prostoru in dejavnosti Business Point ART, ki je galerija, srečevališče in navdihovalnica, kjer podpirajo ustvarjalnost, povezujejo ideje, spodbujajo dialog in gradijo skupnost, ki ceni moč kreativnosti. Zato vabijo, da vstopite, raziskujte in začutite…























