Skip to content

Da ne bo nikoli pozabljeno: Za osamosvojitev imajo pomembno vlogo novinarji in mediji!

Z 21. spominskim pohodom ob meji med Gornjo Radgono in Radenci, so se spomnili odhoda vojakov JLA iz teh koncev; Spregovoril jim je upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, predsednik ZVVS

Včeraj, v nedeljo (3.7.2022) je minilo natanko 31 let odkar so vojaki JLA zapustili mejni prehod v Gornji Radgoni, ki so ga med osamosvojitveno vojno imeli slab teden dni pod svojim nadzorom. S tem so pravzaprav dokončno in za vedno zapustili mesto Gornja Radgona in sploh radgonsko območje. In v spomin na ta dogodek OZ VVS, PVD Sever, ZSČ, Združenje borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, pod pokroviteljstvom občin Gornja Radgona, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače (tokrat brez občine Radenci, saj je župan Leljak že pred dvema letoma sporočil, da „Občina Radenci ne bo financirala, sam pa ne bom prisoten na nobenem dogodku, na kateri bodo simboli iz druge svetovne vojne. To seveda ne velja za komemoracije. Vsi umrli si zaslužijo dostojen spomin in grob“, op.p), vsako leto pripravljajo tradicionalni spominski »pohod ob meji«. Slednji vsako leto poteka izmenično iz Gornje Radgone proti Radencem in v nasprotni strani, in letošnji, 21. pohod je pod nepisanim sloganom: „V Gornji Radgoni, Radencih, Pomurju in Slovenskih goricah ni ločevanj in delitev“, potekal od Radgone do Radencev.

Kakorkoli že, ker mestu in sploh območju Gornje Radgone pripada eno častnih mest pri osamosvajanju Slovenije pred 31 leti, je logično, da so tovrstni dogodki vedno dobrodošli in tudi dobro obiskani, a je letos obisk, najbrž tudi zaradi velike vročine in tudi omenjenih ločevanj ter spotikanj, bil nekoliko skromnejši. Kakšna stotnija udeležencev se je najprej zbralo pri spominskem obeležju „Nikoli več“ v Gornji Radgoni, kjer sta prisotne pozdravila vodja organizatorjev Dušan Zagorc in radgonski župan Stanislav Rojko, ki se je spomnil dogajanja pred 31 leti in pozval prisotne, da dogodka ne koristijo v dnevne potrebe, ne levi in ne desni, ne črni in ne rdeči. Tako v Radgoni, kot pozneje v Radencih, kjer je po osemkilometrskem pohodu ob reki Muri, ki sta ga vodila Bogdan Šajnovič (ZSČ) in Boris Edšidt (ZB za vrednote NOB) kolona prispela do „Spominskega parka osamosvojitvene vojne 1991“. so položili cvetje v spomin na dogodke izpred 31 let. V Radencih so sicer prižgali tudi svečk pri obeležju domačinu Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi vojne za Slovenijo. Že pred odhodom iz Gornje Radgone pa sta predsednika OZ VVS Gornja Radgona Nikolaj Brus in Zgornja Gorenjska Janez Koselj, sveče prižgali tudi pri spominski plošči na zgradbi na Partizanski cesti v Gornji Radgoni kjer je pod streli oklepnika JLA omahnil in umrl še en civilist Janez Svetina.

Ob prihodu pohodnikov v Radence, kjer se jim je pridružilo še nekaj deset obiskovalcev, ki niso imeli kondicije za hojo, ali jim tega ni omogočalo zdravstveno stanje, je potekal osrednji spored. V kulturnem programu so z recitacijami sodelovale učenke OŠ Radenci, Tina, Eva, Tia in Siara pod mentorskim vodstvom Zdenke Šiplič. Prisotne je najprej pozdravil predsednik OZ VVS Gornja Radgona, Nikolaj Brus, slavnostni govornik pa je bil upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, sicer predsednik ZVVS, ki je med drugim povedal, da velik del zaslug in zahval za delo v osamosvojitveni vojni gre tudi novinarjem in medijem, kjer je še posebej mislil na trenutno dogajanje na osrednji, nacionalni televiziji… Lipič je namreč izpostavil izjemen pomen nacionalne TV tudi v vojnih razmerah. Po odhodu praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij, ki jim je tako v Gornji Radgoni kot v Radencih, poveljeval zvezni praporščak ZVVS Dominik Grmek, se je na terasi bližnjega hotela Radin, začelo prijetno družabno srečanje.

Fotografije: Dani Mauko, Franci Klemenčič, O.B.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja