Skip to content

Bakos.si

Zakaj so v Lisjakovi strugi pri Radgoni še ribe bile pijane?

Nekdo naj bi v potok izlil vino in tako ogrozil ribe v najmanj dveh ribnikih, a k sreči ji ni veliko poginilo

Minuli ponedeljek zjutraj je završalo v Ribiški družini Radgona, zlasti Temeljni enoti Gornja Radgona, ki pokriva radgonsko občino. Kako tudi ne, ko so v enem svojih osrednjih ribnikov, v Lisjakovi strugi, streljaj od središča mesta Gornja Radgona, ki je tudi ena pomembnejših domačih izletniških destinacij, odkrili poginule ribe. Prišlo je do zastrupitve, domnevno z alkoholom, katerega so odkrili v vodi v velikih količinah. Ker se je nekaj podobnega zgodilo tudi v zasebnem ribniku v Hercegovščaku, so ribiči prepričani, da je domnevni alkohol v Lisjakovo strugo pritekel po Hercegovščkem potoku. Kot so dejali ribiči je smrdelo po alkoholu in žveplu. O dogodku so bile obveščene ustrezne službe, od Agencije RS za vode, policisti ipd., ki bodo bržkone pripravili določene ukrepe. Nihče sicer ne želi špekulirati o tem, kdo naj bi v potok spustil večje količine vina, ki zaradi korone bistveno slabše gre v prodajo, ali pa je pral posodo z alkoholno in žvepleno vsebino, v vsakem primeru je v vodi bilo med tri in pet promilov alkohola, kar je lahko smrtonosno tudi za človeka, ribe pa so bistveno manjše in se jim prej zavrti…

„Poginilo je več sto majhnih rib, več deset srednjih in še kakšen velik krap ter ščuka. K sreči smo hitro reagirali in preprečili pravo katastrofo, kajti pogin rib bi bil velikanski, če ne bi pravočasno poskrbeli za mešanje vode, ustvarjanje kisika in rdečenje alkohola. Ko smo prišli na kraj je veliko trofejnih krapov in ščuk bilo tako omotično in sploh niso bežale. Vse bi jih lahko z mrežo polovili, a so kmalu znova zadihale s polnimi pljuči in je bilo lažje. Gasilci so nam sposodili vodno črpalko, s katero smo mešali vodo in s tem ustvarjali kisik. Tudi ribiški prijatelj, podjetnik Franc Vodenik nam je pomagal s svojo opremo, da smo ribnik poapnili in potem je vse bilo lažje. Moram priznati, da se je tokrat vse skupaj dobro končalo, toda vsi bi se morali zavedati, da s skupnimi močmi moramo skrbeti za vsa živa bitja in naravo okrog nas“, nam je razlagal predsednik radgonske Temeljne enote RD Radgona, Ivan Bolčina, ki pa za zastrupitev ni želel obdolževati nikogar, je pa opozoril morebitne kršitelje, da so v prihodnje bolj previdni.

Praktično dva dni so se ljubitelji narave, zlasti člani Ribiške družine Radgona, borili za rešitev čim večjega števila rib, ki se niso niti zavedale, kaj se z njimi dogaja. Šele čez nekaj časa, ko se je voda prečistila in dobila zadosti kisika, so ribe tako trofejni velikan, kot vse druge, spet svobodno zaplavale po celem ribniku. Lahko bi rekli, nasmejano in veselo, a to nekateri, ki jim je za vse živali malo mar, nikoli ne bi razumeli, enako kot tisti, ki je tokrat povzročil še eno gorje za ribe in ribiče na radgonskem območju.

Kakorkoli že, tokrat se je vse skupaj dobro končalo, ker so zastrupitev pravočasno odkrili in nato so prostovoljci – ribiči pravilno ukrepali ter rešili kar se je rešiti dalo. Zato si, poleg predsednika Ivana Bolčina, pohvale zaslužijo: Branko, Rudi, Frane, Dominik, Janez, Dani…, posebna zahvala ribičev in ne le njih gre predvsem Francu Vodeniku, podjetniku, ki tudi sam ima ribnik ob istem potoku še pred Lisjakovo strugo, in so še njegove ribe bile ogrožene. Enako so se radgonski ribiči zahvalili domačim gasilcem, ki so jim nemudoma posodili vodno črpalko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: