Skip to content

Zmagovalec Aljaž Polanič iz Gimnazije in srednje šole za kemijo in farmacijo Ruše

DSŠ Lendava gostila letošnjo, jubilejno slovensko srednješolsko kemijado!

Dvojezični srednji šoli Lendava je pripadla organizacija letošnjega, 25. Državnega tekmovanja in srečanja mladih kemikov Slovenije, Zmagovalec letošnjega tekmovanja, ki je potekala pod pokroviteljstvom Centra za poklicno izobraževanje, pa je bil Aljaž Polanič iz Gimnazije in srednje šole za kemijo in farmacijo Ruše. Kemijada je sicer državno tekmovanje kemijskih tehnikov in srečanje mladih kemikov. Poteka vsako leto na eni izmed petih srednjih kemijskih šol v Sloveniji, v času covid pa so dogodki odpadli, saj je 24. kemijada bila leta 2019 v Novem mestu. Tekmovanje sicer obsega eksperimentalno praktično delo s področja laboratorijske in analizne tehnike, zapis poročila po navodilih, znanje kemijskega računstva ter določena strokovna teoretična znanja.

Ob tekmovanju poteka še srečanje mladih kemikov, ki je organizirano kot strokovni, kulturni, družabni in športni dogodek. Najboljša dijaka na državnem tekmovanju kemijskih tehnikov se uvrstita na mednarodno tekmovanje, imenovano Grand Prix Chemique. Organizirano je vsaki dve leti v eni od sodelujočih držav. Slovenija na tem mednarodnem tekmovanju sodeluje že vse od leta 1991. „Dogodek se je začel s slavnostnim sprejemom tekmovalcev in ocenjevalcev. Na tekmovanju je tekmovalo 14 tekmovalcev iz vseh petih slovenskih šol, ki izvajajo program kemijski tehnik. Sodelujoče šole na tekmovanju so bile Šolski center Novo mesto – Srednja zdravstvena in kemijska šola, Šolski center Ljubljana – Srednja strojna in kemijska šola, Šolski center Celje – Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše in Dvojezična srednja šola Lendava,” je potrdila Marija Polanec, učiteljica strokovne teorije in praktičnega izobraževanja v DSŠ Lendava.

Tekmovalci so se pomerili v eksperimentalnem delu v laboratoriju. Naloga je bila razdeljena na dva dela. V prvem delu so tekmovalci standardizirali raztopino kalijevega manganata (VII), v drugem delu pa so določali masni delež železovih ionov v tableti Ferrum Lek. Vzporedno s tekmovanjem je potekalo srečanje mladih kemikov, ki je zaradi okoliščin v zvezi z epidemijo potekalo na daljavo. Na srečanju so sodelovali vsi ostali kemiki iz omenjenih šol. V spletnem okolju zoom so se udeležili dveh strokovnih predavanj nato pa so tekmovali v aplikaciji Quizizz. Priznanja so podelili na zaključni prireditvi. Tekmovanje zajema splošna predpisana pravila, katerih se mora šola, ki ga organizira, držati ter posledično tudi vsi tekmovalci. Eksperimentalni del tekmovanja poteka v kemijskem laboratoriju z opremo za opravljanje eksperimentalne naloge. Vsak tekmovalec ima svoje delovno mesto. Ves čas tekmovanja je prisotno tehnično osebje, ki skrbi da so na voljo kemikalije in laboratorijski pripomočki. Na tekmovanju tekmovalci lahko uporabljajo žepni kalkulator in pisalni pribor. Tekmovalci pri eksperimentalnem delu uporabljajo osebno zaščitno opremo ( halja, očala, rokavice, primerna obutev, pri dekletih speti lasje). Za izvedbo vseh nalog imajo tekmovalci štiri ure časa.

Fotografije: Arhiv DSŠ Lendava

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: