Skip to content

Sedmošolec Lukas najperspektivnejši harmonikar v Pomurju

Vrstijo se priznanja za Lukasa Gumilarja iz Murske Sobote, ki obiskuje Glasbeno šolo Beltinci

Že pred nedavnim smo podrobno pisali o nadobudnem vsestranskem mladeniču Lukasu iz Murske Sobote, ki na številnih področjih, na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, dosega najvišje uvrstitve, sedaj pa je dosegel novo „zmago“, saj je postal najperspektivnejši harmonikar v pomurski regiji. Poleg glasbe, ki mu je povsod na prvem mestu, ter literature, je mlademu fantu, o katerem se bo gotovo še veliko slišalo, pri srcu tudi fotografiranje, ki objektiv pogosto „usmeri v pravo tarčo“, seveda Lukas Gumilar, učenec 7. a razreda Osnovne šole II Murska Sobota, ne pozablja niti na zadeve, ki so pri srcu vsem njegovim vrstnikom, šport, rolkanje, druženje…, a le koliko mu čas dovoljuje.

Zadnje veliko priznanje je Lukas prejel v baročni dvorani murskosoboškega gradu, kjer se je, s koncertom nagrajencev iz disciplin solisti s klavirsko harmoniko v kategoriji klasične glasbe in komorne skupine s klavirsko ali diatonično harmoniko, zaključilo 16. mednarodno srečanje harmonikarjev PannoniAccordion. Po koncertu so namreč podelili priznanja oziroma diplome najboljšim udeležencem srečanja. In diplomo za najperspektivnejšega pomurskega harmonikarja je prejel Lukas Gumilar iz Murske Sobote, ki obiskuje Glasbeno šolo Beltinci. Gumilar je na tekmovanju zbral 96 točk, kar je največ med vsemi pomurskimi harmonikarji, ki so se srečanja udeležili. Za svoj dosežek je mladenič prejel tudi prehodni pokal.

Kot rečeno, Lukas Gumilar, 12-letnik iz Murske Sobote je fant mnogih talentov, zanimajo ga številne stvari, najbolj pa ga v življenju zaznamuje in izpopolnjuje glasba. Glasba ga veseli odkar se je rodil, zato je obiskoval že predšolsko glasbeno vzgojo. Fanta, ki ima glasbo zapisano v genih in je že dosegel številne zavidljive rezultate na različnih harmonikarskih tekmovanjih doma in v tujini, je zaznamovala „frajtonarca“, kar niti ne preseneča ob dejstvu, da je v njem vedno tlela želja po igranju na diatonični harmoniki ali frajtonarci. Ko jo je namreč prvič vzel v roke, je vedel, da je to instrument, ki ga želi igrati. „Vse od takrat ni dneva, da ne bi nanjo zaigral. Narodno-zabavna glasba mi je namreč še posebej všeč, saj ima globlji pomen, besedila pesmi veliko povedo, govorijo o vsakdanjem življenju preprostih ljudi, o njihovih težavah in veselju. Všeč mi je preprosto zato, ker je ljudska in domača, naša Slovenska,“ nam je povedal dvanajstletnik, ki sedaj obiskuje Glasbeno šolo Beltinci, kjer se igranja diatonične harmonike uči pod mentorstvom glasbenika in glasbenega pedagoga Dejana Raja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: