Skip to content

Bakos.si

Pomurje z vedno več sodobnih kolesarskih stez!

Odobrena evropska sredstva za šest kolesarskih stez v devetih pomurskih občinah

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v zadnjih dveh mesecih odobrila evropska sredstva za šest projektov gradnje kolesarskih povezav v Pomurju. Gre za nove kolesarske steze v občinah Gornja Radgona, Beltinci, Črenšovci, Apače, Turnišče, Dobrovnik, Kobilje, Lendava in Velika Polana, so sporočili iz omenjene vladne službe. Gre za projekte, ki so vključeni v dogovor za razvoj Pomurske razvojne regije v koordinaciji Zavoda za turizem in razvoj Lendava ter Razvojnega centra Murska Sobota.

S tem se zaključuje skoraj štiri leta trajajoči teritorialni dialog potrjevanja projektov v okviru Dogovora za razvoj Pomurske razvojne regije na prednosti naložbi Spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti, ki sta ga v Pomurju koordinirala Zavod za turizem in razvoj Lendava ter Razvojni center Murska Sobota. S pripravami na projekte so začeli leta 2017, Razvojni svet pomurske regije jih je potrdil leto pozneje, zdaj jih je potrdila še služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, kar predstavlja tudi podlago za začetek izvajanja projektov.

Tako bo v šest potrjenih projektov vključenih devet pomurskih občin, in sicer bodo nove kolesarske steze nastale v občinah Gornja Radgona, Beltinci, Črenšovci, Apače, Turnišče, Dobrovnik, Kobilje, Lendava in Velika Polana. Občine so bile v okviru procesa zadolžene za pripravo celotne projektne dokumentacije ter posameznih vlog, v drugi fazi pa jih čaka tudi dejanska izvedba. Občine bodo v šestih različnih projektih skupaj izgradile skoraj 25 km novih kolesarskih stez v skupni vrednosti skoraj 5 milijonov evrov. Projekti se bodo predvidoma zaključili do leta 2023 in predstavljajo podlago za razvoj celovitega pomurskega kolesarskega omrežja, ki ga bodo občine lahko še dodatno nadgradile tudi v novi finančni perspektivi 2021 – 2027.

Spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti je namreč ena izmed prioritet Evropske unije in bodo zato na voljo še dodatna sredstva za tovrstne projekte. Naložbe bodo omogočile izboljšanje pogojev za trajnostno mobilnost prebivalcev v regiji in lažjo dostopnost do posameznih območij in storitev. Izboljšali se bodo pogoji za hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in e-mobilnosti. Poleg tega se bo povečala tudi varnost kolesarjev v prometu. Skupaj je bilo do sedaj v Pomurju izdanih dvanajst Odločitev o podpori projektu: Pet odločitev za projekte poslovnih con, Ena odločitev za projekt podpornega okolja ter Šest odločitev za projekte kolesarskih povezav. V usklajevanju na resornem Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo/Ministrstvu za okolje in prostor oz. Službi Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sta še dva regijska projekta poslovnih con in dva regijska projekta nadgradnje vodovoda…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: