Skip to content

Bakos.si

Največ mu pomeni druženje in skrb za živali ter naravo

Lovski tovariši obiskali in obdarili Adolfa Budjo ob njegovem 80. rojstnem dnevu

Na predvečer letošnjega praznika dela, v petek, 30 aprila 2021, je delegacija Lovske družine Negova, v sestavi: starešina Marjan Kšela, ter Rudi Šipek in Anton Korošak, obiskala še enega visokega jubilanta iz svoje lovske organizacije. Mudili so se v Spodnjih Ivanjcih, kjer je okrogel osebni jubilej, 80. letnico življenja praznoval Adolf Budja. Ob tej priložnosti so mu izročili unikatno darilo, ter mu zaželeli še veliko zdravih let, ter nadaljnjega sodelovanja v LD Negova. V poznejšem krajšem druženju ob kozarcu rujnega in domačih dobrotah, smo lahko slišali marsikatero anekdoto in šalo iz dolgoletne lovske kariere. Sam slavljenec pa nam je povedal, da mu v lovski organizaciji največ pomeni druženje ter skrb za stalež in zdravje divjadi, ter sploh ohranjanje naravnega okolja. Med lovci je že od leta 1974, s tem da je najprej bil pripravnik, lovec pa je postal pred dobrimi petinštiridesetimi leti, marca 1976. „Prej nekoč smo živeli tik ob gozdu, kjer je na našem dvorišču bilo več fazanov, kot domačih kokoši in petelinov, in se se lovci pogosto ustavili pri nas. In tako sem tudi sam vzljubil lovstvo, ob tem sem imel tudi vzrok, saj so nam lisice pogosto kradle kure“, se spominja Dolfek svojih začetkov v lovstvu, ki dodaja, da je še sedaj aktiven, a ker ga noge ne nosijo kot nekoč, se najraje postavi kje ob cesti, da ni treba daleč hoditi.

V svoji lovski karieri je Dolfek, ki je mimogrede že 65 let tudi gasilec, opravljal kar nekaj funkcij v lovski organizaciji, in sicer je v več mandatih bil član Upravnega odbora LD Negova, član nadzornega odbora, upravnik lovskega doma, član Komisije za odlikovanja in priznanja ipd. Za svoje delo v lovski organizaciji ter v lovstvu sploh je Budja prejel tudi kar nekaj priznanj in odlikovanj, kot so: Družinsko priznanje, Jubilejni znak za 40 let članstva, Znak za lovske zasluge, Red za lovske zasluge III. stopnje, Red za lovske zasluge II. stopnje…

Adolf Budja je sicer rojen slab mesec po napadu Nemčije na Kraljevino Jugoslavije, 30. aprila 1941, kar pomeni, da ni imel lepega otroštva in pozneje mladosti. Kljub temu se je izučil za mizarja in 20 let delal pri Marlesu, pozneje se je iz lesarstva preusmeril v kovinarstvo, kjer je med drugim imel tudi zasebno dejavnost. Mizar in ključavničar po poklicu, se je Adolf upokojil leta 2003. Z ženo Marijo imata sina in hčerko, ravno tako Adolfa in Marijo, pa še dva vnuka in tri pravnuke, ki so mu še posebej v veselje in zadovoljstvo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: