Skip to content

Na SLO Masters turnirju Sauvignon blanc 2023 je sodelovalo največ vzorcev iz Podravja

Zmagal je sauvignon iz Vinske kleti Žorž 1696 iz Vipavske doline

V okviru 35. festivala Dobrote slovenskih kmetij in 10. Salona Sauvignon, Art & Wine festival, se je konec minulega tedna v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju, odvijalo marsikaj zanimivega v povezavi s slovenskimi dobrotami, slovensko kulinariko in vrhunsko kapljico. Slednjo so desetič predstavljali v čudovitih gotskih križnih hodnikih ptujskega Dominikanskega samostana, v slikovitem srednjeveškem mestu, obdanem z vinogradi. Ob vrhunski kulinariki, Master Classu. Umetnosti. Glasbi. Zabavi…, so v potokih tekli najboljši sauvignoni Slovenije in sveta ter izbrani cabernet sauvignoni ipd. Seveda so ob tej priložnosti podeljevali tudi različna odličja in priznanja za tekmovalne dosežke, med drugimi tudi za ocenjevanje na SLO Masters turnirju Sauvignon blanc 2023, kjer je sicer bilo ocenjenih največ vzorcev iz Podravja, a tudi iz Posavja in Primorja, kamor je tudi šla zmaga.

Prav za to, ker letos mineva 10 let obstoja Salona Sauignon, so se na pobudo nekaterih članov Evropskega viteškega reda (ERVV), Združenje Slovenskega reda vitezov vina (ZSRVV) in Salona Sauvignona Ptuj, vsi trije deležniki dogovorili, da zberejo po pet vzorcev Sauvignona, katere je pred dobrim mesecem, v Novem mestu, na SLO Masters turnirju Sauvignon blanc 2023, ocenila posebna komisija vitezov iz obeh redov. Podelitev diplom in pokala zmagovalcu pa je bila tokrat v okviru proslave 10 obletnice Salona Sauvignona na Ptuju. Ker mednarodni Salon Sauvignona v letošnjem letu praznuje svojo že deseto obletnico obstoja in uspešnega delovanja. Ob tem so njegovo plemenito delovanje želeli poudariti tudi predstavniki obeh viteških redov vina ZSRVV in ERVV. „S tem v zvezi sta oba viteška reda v 2023 organizirala sauvignonu v čast svoja viteška turnirja na katerih so strokovnjaki za vinska ocenjevanja izbrali viteški sauvignon vsakega reda posebej. Ob temu izboru SLO sauvignonov so se vsi trije partnerji povezali in dogovorili še za nadgradnjo v kateri s skupnimi močmi in odličnim sodelovanjem v 2024 organizirajo mojstrski turnir izbora najboljših – ali izbor Sauvignon Masters, kjer so predstavniki vseh treh ocenjevalnih komisij izmed prvih pet najbolj ocenjenih sauvignonov posameznega ocenjevanja izbirali najboljši sauvignon ali Sauvignon Slovenije 2023,“ je povedal vodja turnirja, dr. Marin Berovič.

Tako je SLO Master Turnir Sauvignona, v skupni organizaciji Salona Sauvignon, ZSRVV in ERVV kot kompliment uspešnemu gostinstvu na Dolenjskem potekal v Hiši kulinarike in turizma, na Glavnem trgu v Novem mestu. V ocenjevanju so sodelovali vsi do sedaj najbolj ocenjeni sauvignoni posameznih turnirjev. Med 15 sauvignoni je bilo 11 štajerskih, 3 primorski in 1 dolenjski. Ocenjevalna komisija, devetih najboljših ocenjevalcev iz žirij vseh treh organizatorjev, je po sto točkovni ocenjevalni metodi OIV in tabličnim elektronskim ocenjevanjem, ocenila petnajst vin med katerimi je v finalu zmagal primorski Sauvignon 2021 Vinske Kleti Žorž 1696 iz Slapa v Vipavski dolini. Ostali sodelujoči so bili: Vinogradništvo Pungračič, PFW d.o.o, Vinogradništvo in vinarstvo Rebernišek, Klet Kregar, Vina Plateis, Vinska klet Metlika, Vina Bračko, Vino Gaube, Vina Krampač, Vina Avos, Steyer Vina, Vina Benčina, Vinska klet Nebo, Vinogradništvo Vrecl.

Omenjeni Master Turnir Sauvignona je, po prepričanju vseh deležnikov, dober primer odličnega sodelovanja tudi najbolj konkurenčnih institucij.

Vino Sauvignon?

Kot je povedal vodja turnirja, dr. Marin Berovič (biokemik, ljubiteljski slikar, enolog, vinski vitez…), Sauvignon blanc je v svetu med najbolj popularnimi mednarodnimi sortami belih vin. Sorta izvira iz regije Val de Loiré v Franciji. Med belimi sortami je po razširjenosti v svetu je za chardonnayem na drugem mestu. Letno ga v svetu pridelajo 123.000 metričnih ton na 121.407 hektarjih. Omenja ga že Francois Rabelais v svoji knjigi Gargantua in Pantagruel leta 1534. V 18. stoletju so jo križali v Bordeauxu s cabernet francom in s tem ustvarili novo rdečo sorto cabernet sauvignon. V 19. stoletju so sauvignon razširili po vsem svetu od Kalifornije do Avstralije, Čila in Južne Afrike. Njegova priljubljenost zaradi svežine, originalnih vonjev in okusov zelenih zelišč in različnega tropskega sadja vztrajno narašča, saj ljubitelji belega vina iščejo alternative chardonnayu. Tudi njegovi stili so različni. Med tem, ko so nekatere francoske variante kot sancérre in pouilly fumé v močnih vonjih bolj zadržane so sodobne variante novozelandskih sauvignonov, ki so v tem trenutku med najbolj popularnimi, polne zelenih zeliščnih not in živahne svežine. Med najbolj impresivnimi v zadnjem obdobju so tudi čilski sauvignoni, ki očarjujejo s svojo izvirno originalnostjo okusa in ozadju nežnih hrastovih taninov. Južnoafriški sauvignoni spominjajo na prvo varianto novozelandskih z okusom kosmulje in tropskega sadja.

In kje so pri tem še slovenski sauvignoni?

„Z ozirom na njihove zaznave in okuse jih delimo na dve obliki, sveže z zelenimi zelišči in vonji bezga iz Štajerske, Dolenjske in Bele krajine ter na kompleksne Primorske z žveplenimi vonji pušpana, mačjega urina, okusi citrusov, z večjo teksturo in daljšim pookusom. Popularnost sauvignona v svetu raste. Poznavalci odkrivajo vedno nova področja in nove okuse sauvignona. Ob klasiki francoskih sauvignonov, popularnosti novozelandskih, čilskih in ameriških sauvignonska scena išče nove stile. In tu se pojavlja Slovenija! Na velikih mednarodnih ocenjevanjih so slovenski sauvignoni s svojimi okusi pritegnili pozornost svetovne vinske scene in njenih kritikov do te mere, da Slovenija postaja nov pojem in nova destignacija sauvignona. Med slovenskimi sauvignoni so lahko izjemne razlike v mineralnosti in v okusih že med samimi vinogradi istega vinorodnega rajona kar daje našim vinom posebno raznolikost. Med številnimi publikacijami in na internetu je opaziti velika pričakovanja, zato ni presenetljivo, da Slovenija na trgu vina in v realnosti postaja v vinskem turizmu nova destignacija sauvignona,“ pravi dr. Marin Berovič, vodja turnirja v Novem mestu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja