Skip to content

Mednarodni dan kave 2025: V Sloveniji vemo, kaj je kakovostna kava

Klimatske spremembe dvigajo ceno kave, ki se je v primerjavi z letom 2022 podvojila

Jutri bomo po vsem svetu obeležili Mednarodni dan kave, ki ga že od leta 2015 praznujemo 1. oktobra. Obeležili ga bomo tudi v Sloveniji, kjer kavo pijemo vsaj od 17. stoletja, saj jo omenja že Valvazor. »Slovenci vemo, kaj je dobra kava, saj popijemo največ arabice, torej visoko kakovostne kave,« je pred praznikom kave poudaril Tomaž Milič, vodja podjetja Julius Meinl Slovenija in človek, ki se s kavo ukvarja že več kot tri desetletja.

Kavo so k nam najverjetneje prinesli tako turški vojaki kot beneški trgovci, zdaj pa jo v lokalih pijemo pripravljeno na italijanski način, torej na osnovi espressa, in postreženo na dunajski način, torej ob mizi. »Tu se razlikujemo od naših italijanskih sosedov, ki svoj jutranji espresso popijejo kar stoje ob šanku,« pojasnjuje Tomaž Milič. Dodaja, da je to tudi eden od razlogov, zakaj ne moremo neposredno primerjati cene kave v Trstu s ceno kave pri nas. »Za pripravo in postrežbo odlične kave je potrebnega veliko znanja in kar nekaj dela, to ni enako kot postreči kokakolo,« opozori.

V slovenskih lokalih spijemo za več kot tisoč ton kave

Po njegovih bogatih izkušnjah je kultura pitja kave pri nas zelo visoka: »Lokali po vsej Sloveniji uporabljajo zelo kakovostne sestavine, bariste pa se redno izobražujejo. Nekaj razlik je le pri izbiri kavnih napitkov. Primorski del Slovenije pogosteje naroča espresso ali mali kapučino, drugod po državi pa gostje naročajo več bele kave, kapučina ali kave z mlekom. A povsod po Sloveniji gostje vedo, kaj je dobro, in to v lokalih tudi pričakujejo.«

V kavarnah, hotelih, restavracijah, barih in slaščičarnah smo Slovenci lani spili za 1177 ton kave, od tega skoraj 30 % kave iz znamenite dunajske pražarne Julius Meinl, ki je svojo prvo trgovino na Dunaju, v kateri so prodajali surovo kavo, kakav, čaj, začimbe, riž in sladkor, odprla že leta 1862.

Suša v Braziliji in Vietnamu močno zmanjšala pridelek

V 163 letih se je seveda marsikaj spremenilo in surova kava je po obsegu globalnega trgovanja zlezla na 2. mesto, takoj za surovo nafto. Prišle so tudi klimatske spremembe, ki so pomembno prispevale k temu, da se je cena arabice, ki slovi kot najkakovostnejša, v primerjavi z letom 2022 podvojila, cena robuste pa skoraj potrojila.

»Brazilija se je lani soočila z najhujšo sušo v zadnjih 70 letih, izredne razmere zaradi suše je razglasil tudi Vietnam. Zato je upadla količina pridelka, zrna so manjša in manj kakovostna. Hkrati zaradi suše ladje niso mogle pluti skozi Panamski prekop, temveč so morale po bistveno daljši poti okoli rta Horn, konflikti v Rdečem morju pa so prisilili ladjarje v obvoze preko Rta dobrega upanja. To je povzročilo zamude, pomanjkanje zabojnikov in dodatne stroške,« je izpostavil Tomaž Milič. Pridelka je torej manj, povpraševanje pa se povečuje, še posebej v Aziji (Kitajska), kjer je bila tradicionalna pijača v preteklosti čaj, kar še dodatno viša ceno kave.

Večina kave Julius Meinl prihaja iz trajnostnih virov

Del višjih stroškov skušajo absorbirati sami proizvajalci z optimizacijo, v podjetju Julius Meinl pa že vrsto let izvajajo tudi posebne programe za partnerje v dobavni verigi in podpirajo podnebju prijazno kmetijstvo prek pobude Responsibly Selected Coffee Initiative in programa Generations. To vključuje usposabljanja o dobrih kmetijskih praksah, učinkoviti uporabi gnojil, gojenju v senci, ohranjanju tal in agrogozdarstvu, kar pomaga kmetom zaščititi pridelke in zgraditi dolgoročno odpornost.

Tako so lani že 71 % surove kave pridobili iz virov, ki izpolnjujejo trajnostne standarde globalne kavne platforme Coffee Sustainability Reference Code, in 100 % vse energije, ki je potrebna za proizvodnjo, pridobili iz trajnostnih virov.

Praznujmo s srečko za brezplačno kavico

V podjetju Julius Meinl Slovenija bodo Mednarodni dan kave obeležili tudi s pozornostjo za goste okoli 50 lokalov po vsej državi, ki bodo ob naročilu kave dobili simpatično srečko »odstrani premaz in zadeni«, s katero bodo lahko zadeli še eno, brezplačno kavo. »To je taka majhna gesta, ki privabi nasmeh, malo nostalgična in popolnoma ujame duh Juliusa Meinla,« je zaključil Tomaž Milič.

Seznam kavarn, v katerih bodo 1. oktobra 2025 na voljo srečke:

Poštna številka 1000
Mac barLjubljana
Športni bar KrimLjubljana
Kavarnica Mama PaulaLjubljana
Sosed BarDol pri Ljubljani
Bar BlatnicaTrzin
Pr FratkuLogatec
Navigator PubLogatec
Gloria barIvančna Gorica
Bar BledDomžale
Zlati ČasiDomžale
Kavarnica Mama Paula KamnikKamnik
Cappucinno TrbovljeTrbovlje
Poštna številka 2000
Mojito barMaribor
PapagayoMaribor
Family cafeLenart
K’feLenart
Gams BarSlovenska Bistrica
Koma Bar RavneRavne na Koroškem
Italian LabSlovenj Gradec
Bar IzbaŠentilj
Poštna številka 3000
Cappuccino Spar LaškoLaško
KM CaffePolzela
Central caffeSlovenske Konjice
Črni kosZreče
Petrus ŠmartnoŠmartno ob Paki
Petrus MozirjeMozirje
Bar ŽakoMozirje
Poštna številka 4000
Mestna Kavarna TržičTržič
TeaTer BarJesenice
Lola CafeKranj
Kavarna Janko in MetkaBled
Poštna številka 5000
Restavracija EdaNova Gorica
Bordo cafeNova Gorica
JulkoŠempeter
Capuccino ŠempeterŠempeter
Bar pri MarjanciVipava
GalerijaIdrija
Poštna številka 6000
Cappuccino LucijaLucija
Bonaca barKoper
Mestna Kavarna PiranPiran
Bon CafeLucija
Cappuccino Svetilnik IzolaIzola
Cappuccino Tuš SežanaSežana
Poštna številka 8000
Prva ligaDobova
DionizKrško
Hotel CenterNovo Mesto
CarlosBrežice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja