Skip to content

Ko se na druženju in zabavi sreča 390 gasilk, od mladink do veterank

Rekordna udeležba na tradicionalnem, 15. srečanju pomurskih gasilk

V dvorani Pomurskega sejma v Gornji Radgoni je sinoči (petek 17. novembra, zvečer) potekalo tradicionalno, 15. srečanje gasilk območja Pomurja. Tokratnega srečanja, to je bilo v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Spodnji Ivanjci in Gasilske zveze Gornja Radgona, se je udeležilo natanko 390 gasilk iz celotnega Pomurja, kar je največ doslej. Kot je v svojem nagovoru zbranim povedala predsednica Komisije za članice regijskega gasilskega poveljstva Brigita Čufar, so gasilci in gasilke na območju Pomurja zelo dejavni. V gasilskih vrstah v Pomurja je tudi vse več članic, kar še posebej veseli. Sicer pa na območju Pomurja v 21 gasilskih zvezah deluje 237 prostovoljnih gasilskih društev, v katere je vključeno 19.300 članic in članov, od česa je 5.600 gasilk različnih starosti. Pomurski gasilci delujejo v kar 22. gasilskih zvezah.

Tokratni posvet in druženje pomurskih gasilk, katerega uradni program je potekal več kot dve uri, je povezovala Simona Elbl, članica PGD Spodnji Ivanjci, sicer pa tudi vodja komisije za članice pri GZ Gornja Radgona. Zbrane so nagovorili: radgonska županja Urška Mauko Tuš, predsednik Gasilske zveze Gornja Radgona, Vladimir Cvetkovič, predsednik regijskega gasilskega poveljstva Pomurje Leonardo Markovič ter v imenu PGD Spodnji Ivanjci, predsednik Robert Kramberger. Sledila je okrogla miza na temo Ženska – včeraj in danes v sodobnem času, katero je povezovala urednica Radia Murski val, Lidija Cer Magdič, sodelovale pa so županja Urška Mauko Tuš, Andreja Zrnič, Alja Halec in Marjeta Erdela. Vse nastopajoče na okrogli mizi so opisale svoje dosedanje življenje in ob tem namenili še posebno pozornost razlikovanju med spoloma.

Po okrogli mizi je sledila predstavitev nošenja uniform gasilk. Povedano je bilo, da so v ta namen zapisana posebna navodila, ki jih morajo gasilke upoštevati. Po vsem tem pa je sledil še nastop tamburaške skupine Peter Dajnko iz Črešnjevcev, in seveda bogata večerja (pripravila jo je ekipa PGD Spodnji Ivanjci, op.p.), kjer je posebej bilo veliko različnih sladkih dobrot, za katere so poskrbela gasilke z območja GZ Gornja Radgona. Pred večerjo so se prisotni nasmejali tudi veselem skeču z naslovom Gasilci si pomagamo, ki so ga uprizorili mladi gasilci, sicer učenci OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova: Tinkara Bratuša, Brina Potočnik, Lado Bratuša in Jakob Šipek, ki skupaj s svojo mentorico Moniko Vogrinec, prosti čas namenijo druženju in ustvarjanju. Tokrat so prisotne razveselili s svojo hudomušnostjo in otroško iskrenostjo.

V nadaljevanju pa je za veselo razpoloženje poskrbel ansambel Šestka iz Zgornje Velke. Dogodek je imel tudi dobrodelno noto, saj so zbirali prostovoljne prispevke za nujne terapije za fanta Luko, s cerebralno paralizo… (F.K.)

Fotografije: Ludvik Kramberger & Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: