Skip to content

Marsel Habjanič (26) je med borbo za življenje trpel hude bolečine

Usodne so bile vbodne rane številka 28. 4 in 36, a ker je moril neprišteven, Marselov morilec Damir ne bo šel za zapahe!

Čeprav so mnogi pričakovali, da se bo pred sodnikom okrožnega sodišča v Murski Soboti Stanislavom Jugom, s potrditvijo ukrepa obveznega zdravljenja v trajanju dveh do petih let, kar naj bi predlagal tožilec Matej Kučan, se to na včerajšnji obravnavi zoper 49-letnega Damirja Softića iz Tuzle v BiH, katerega bremenijo gnusnega umora 26-letnega domačina Marsela Habajniča, še zdaleč ni zgodilo. Pravzaprav se je tokrat vse skupaj komaj začelo pred velikim senatom, kateremu predseduje sodnik Stanislav Jug. Stranki, tako obramba in tožilstvo sta bili enotnega mnenja, da se neposredno zaslišita izvedenca psihiatrične ter patološke stroke. Nevropsihiatri na Forenzično-psihiatričnem oddelku UKC Maribor, so sicer obtoženega kar nekaj „opazovali“ in so spisali izvedensko mnenje, da mu zaradi neprištevnosti ne bo možno soditi, a ker izvedenca nevropsihiatra niso mogli neposredno zaslišati je zadeva preložena na 11. december, ko naj bi tožilstvo, po zaslišanju, predlagalo ukrep obveznega zdravljenja, ki lahko traja od dveh največ pet let, kar bo sodišče najverjetneje tudi potrdilo. Po zanesljivih podatkih, naj bi Softič moril pod vplivom posttravmatskega sindroma (PTSM), ki naj bi bil posledica vojne v Bosni in Hercegovini, ko je obtoženi bil star okoli 20 let. Ker Softiću sploh ni potrebno več hoditi na obravnave je jasno, da se bo zanj končalo bolj ugodno, kot če ne bi bilo prištevnosti, ko bi ga lahko obsodili med 15 in 30 let zapora.

Ker včeraj na obravnavo ni prišel izvedenec nevropsihiater, je potem, ko je obtoženi dejal, da ne potrebuje nikogar izmed svojcev, ki naj bi prišel na izrek ukrepa, in spet ponovil, da se dogodka ne spominja, je bila izvedenka patologije Tina Čakš Golec, ki je podrobno predstavila vse kar naj bi se dogajalo, povedala pa je tudi da je žrtev umrla zaradi izkrvavitve. Izvedenka je izpostavila, »da se je zgodil grozovit napad in ko žrtev doživi smrtni strah, ko se nekdo bori za življenje, takrat se refleksno sproži adrenalinski odziv. To pomeni, da pri živih bitjih pride do tega, da ko se telo bori za življenje, se vse skupaj skoncentrira na najbolj pomembne organe, torej na možgane, srce in pljuča in drugi dejavniki v okolju niso tako prvotnega pomena,« je dodala. Po njenem je Marsel imel nad 40 vodnih ran in odrgnin z ostrim predmetom dolžine najmanj 13 cm, usodne pa so bile rane številka 28, štiri in 36. In na podlagi ocene nevropsihiatra bo tožilec spremenil obtožnico in predlagal, da Softiću izrečejo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstvenem zavodu. Če bo sodišče temu sledilo, Softića torej ne čaka zapor, ampak zdravljenje. Vmes pa bo potrebno rešiti še veliko zadev, tudi odškodnino za svojce pokojnega, kajti pooblaščenka družine, odvetnica Tanja Koračin Bohar je že pred časom vložila premoženjsko pravni zahtevek. Ker gre za neprištevnega morilca bodo vse odškonine in stroški najverjetneje bremenili državni proračun.

Torej, zaenkrat ni znana nadaljnja usoda Damirja Softića, sicer državljana BiH, očeta 23 in 13. letnih otrok, ki prihaja iz Tuzle in je bil zaposlen kot strojnik v soboškem Pomgradu. Z odločitvijo izvedencev psihiatrične stroke je gotovo zadovoljen zagovornik obtoženega, odvetnik Peter Kobentar iz Ljubljane, ki je svojega varovanca v vsakem primeru načrtoval branil zaradi prekoračenega silobrana, kot nam je dejal.

Spomnimo; Policisti, ki so o tragičnem dogodku bili obveščeni v nedeljo, 5.2.2023, ob 18.30 uri, so na podlagi zbranih obvestil ugotovili, da je osumljenec v večstanovanjski zgradbi v Murski Soboti, 5. 2. 2023, med 18.00 in 18.25 uro, med „prepirom z nožem huje poškodoval oškodovanca, nato pa s kraja peš pobegnil. 26-letni moški, ki je bil v dejanju huje poškodovan je kmalu zatem, na kraju storitve kaznivega dejanja podlegel poškodbam. Pokojni oškodovanec in osumljenec sta bila soseda v tej večstanovanjski zgradbi.“ Policisti in kriminalisti so malo pred 19. uro, istega dne v Murski Soboti na Vrtni ulici izsledili in prijeli osumljenca, ki je bil zaradi poškodb, med napadom na oškodovanca je namreč tudi sam zadobil ureznine in vbode, odpeljan v bolnišnico v Murski Soboti, nato pa premeščen v UKC Maribor, kjer je ostal na zdravljenju. „Po odpustu iz bolnišnice je bila osumljencu 8. februarja 2023 odvzeta prostost. 9. februarja 2023 ob 18. uri pa je bil, zaradi storitve kaznivega dejanja umora, po 116.členu KZ, s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je zanj odredil 30 dnevni pripor. Takrat 48-osumljenec je državljan BiH, ki je bil od leta 2019 začasno zaposlen in začasno biva na območju R Slovenije. Policija osumljenega pred tem ni obravnavala za prekrške ali kazniva dejanja z znaki nasilja,“ so nekaj dni po umoru poročali pomurski policisti.

Kaj je posttravmatska stresna motnja?

Posttravmatska stresna motnja ima v slovenščini tudi precej uporabljeno sopomenko – posttravmatski stresni sindrom, v angleščini pa je v uporabi predvsem kratica PTSD za post-traumatic stress disorder. Večina ljudi povezuje PTSM s posilstvi ali vojaki, ki so čas preživeli v vojni – vojaški boji so najpogostejši vzrok pri moških. Toda vsak dogodek ali niz dogodkov, ki vas preplavi z občutki brezupa in nemoči in vas pusti čustveno povsem na tleh, lahko sproži PTSM. To se lahko zgodi zlasti, če se dogodek zdi nepredvidljiv in neobvladljiv. Posttravmatski sindrom lahko prizadene ljudi, ki so doživeli travmatični dogodek, tiste, ki so bili priča dogodku, ali tiste, ki se s tem ukvarjajo poklicno, na primer reševalce in policiste.

Skratka PTSM je intenzivna tesnobna reakcija, ki je posledica preživetja izjemno hudega dogodka, travme. Nastane kot zakasnel ali podaljšan odziv na izjemno hude stresne in travmatske dogodke. To so lahko naravna katastrofa, fizično ali spolno nasilje, nesreča, smrt bližnje osebe, teroristični napad, vojne travme, mučenje ipd. Ob tem je bila oseba močno prestrašena, doživela je občutke nemoči ali je bila v šoku. Zanjo je značilno dolgotrajno podoživljanje travmatičnega dogodka bodisi kot pogosto spominjanje, nočne more, “flash back” doživetja ter močni čustveni ali telesni odzivi ob srečanju z ljudmi ali situacijami, ki spominjajo na travmatičen dogodek.

Kaj pravijo pokojnikovi najbližji?

Na obravnavi sta bila tudi teta in stric pokojnega Marsela Habjaniča, ki sta obravnavo spremljala s solznimi očmi. Predstavnikom medijev je teta Sandra razdelila izjavo za javnost, katero v nadaljevanju objavljamo v celoti:

Marselova družina, sorodniki, prijatelji in znanci smo globoko pretreseni, obupani in povsem zlomljeni nad grozodejnim in nepojmljivim umorom. Poleg strašljivega in nevzdržno bolečega dejstva, da je moral nič kriv in nič dolžan Marsel pretrpeti nepopisen strah, obup, neznosne bolečine in številne, hude rane morilčevega popolnoma nepričakovanega grozovitega napada, nas vse, ki smo Marsela poznali, neizmerno bolijo, jezijo in žalostijo  neresnične, zmotne in hudo krivične objave medijev, posledično pa krute ulične in gostilniške špekulacije , da naj bi šlo za “obračun”, “obračun z noži”, “za motiv umora je morda krivo ljubosumje” itd. Svojega nečaka poznam od prve ure njegovega življenja naprej in z gotovostjo trdim, da ga ni človeka, ki bi imel kakršenkoli povod ali razlog, da bi dvignil roko nad tako ljubeče, skromno, pošteno, dobrodušno, hvaležno in prijazno bitje, kot je Marsel. Ni je osebe, ki bi bila z njim skregana ali v nesoglasjih in ne poznam nikogar, ki bi mu Marsel kadarkoli rekel ali storil kaj žalega. Vse od trenutka, ko se nam je zaradi krvavega zločina sesulo življenje, trdim, da je bilo morilcu popoloma vseeno, koga je umoril in da bi namesto našega Marsela lahko napadel kogarkoli. Poleg agonije in trpljenja zaradi izgube nedolžnega, vedno prijaznega, nasmejanega in vedno vsem pomagati pripravljenega mladeniča, nas boli in uničuje do neba segajoča krivica, ki je našemu ljubemu, dragemu Marselu bila storjena po smrti. Z morilcem in njegovo usodo se domači ne zmoremo ukvarjati. Zaradi prizadetosti, zlomljenosti in izčrpanosti se komajda držimo pri življenju. Z vero v Boga, sodišče in tožilstvo se oklepamo rešilne bilke – Marselove ljubezni, dobrote in poslanstva, ki nam jih nihče ne more odvzeti. (Sandra Habjanič Kasaš, Marselova teta)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja