Skip to content

Bakos.si

Za nekatere dijake je tudi klobasa velik luksuz

Na SŠGT Maribor učitelji in drugi zaposleni s prehranskimi paketi priskočili na pomoč 261 dijakom

Letošnje milo rečeno čudno šolsko leto si bodo mnogi šolarji zapomnili na različne načine, nekateri po šolanju na daljavo, drugi po načinu ocenjevanja, tretji po inovativnih prejemih reševanja težav, četrti so dobili prvi računalnik ipd. Skoraj polovica od 600 vpisani dijakov v Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Maribor pa si bo iztek leta 2020, ko pridne otroke in odrasle obiščejo trije dobrosrčni bradati možje, zapomnila po obisku Miklavža, Božička in Dedka mraza kar iz njihove šole. V šoli, kjer izobražujejo in vzgajajo za poklice, kjer so potrebni stiki z ljudmi, kjer so potrebna spontanost in inovacije, in kjer ravnatelj Dušan Erjavec pozdravlja, dobrodošli na šoli z okusom so si namreč omislili inovativno idejo, kako pomagati dijakom v socialni stiski in teh je žal v omenjeni šoli zelo veliko. V gostinstvu in turizmu je delo raznoliko, vsakdo lahko najde nekaj, kar ga lahko osrečuje vse življenje. In tako so na šoli v teh dneh še posebej razveselili in osrečili 261 dijakinj in dijakov ne le iz Maribora in okolice, temveč iz širšega območja severovzhoda države, Od Koroške, do Ormoža, in od Brežic do Lendave, odkoder vse prihajajo dijaki SŠGT Maribor.

Kot nam je povedal ravnatelj šole Dušan Erjavec, povsem spontano so pod sloganom “Narazen, a v srcih skupaj”, omislili lepo in zlasti koristno gesto. Pripravili so namreč prehranske pakete za skoraj polovico dijakov in njihovih družin, ki so se zaradi aktualnih razmer znašli v stiski. Dostavili so jih na njihove domove, nekaj pa so paketov, vsaki je vrednih okoli 60 evrov, poslali po pošti. Ravnatelj pravi, da so prehranske pakete namenili 261 dijakom, ki so upravičeni do polne subvencije toplega obroka. V okrožnici ministrstva, ki je bila izdana 5.11.2020, so bile do toplega obroka zajete le najranljivejše skupine, kar pomeni do tretjega dohodkovnega razreda za dodelitev otroškega dodatka. Teh dijakov je sicer na SŠGT 34 odstotkov, kar pomeni nekaj več kot tretjina. „To je socialna slika dijakov in družin naše šole,” pojasnjuje svetovalna delavka in psihologinja na šoli Vesna Pogačnik, ki dodaja, kako je odredba ministrstva sicer dobronamerna, a je s seboj prinesla velike logistične težave. Dijake so namreč obvestili, da lahko pridejo po topli obrok, vendar je bil odziv v manjši meri. Delno zato, ker trenutno ni urejenega javnega prevoza, morebiti tudi zato, ker je med poukom ura prosta za malico, kar pa s časovnega vidika trenutno za večino ne bi bilo izvedljivo, saj so eni tudi več kot sto kilometrov oddaljeni od Maribora. Glede na zastavljeni cenzus bi obrok lahko dobilo 190 dijakov njihove šole, a se je prijavilo zgolj osem dijakov. Enak trend je menda tudi v ostalih srednjih šolah. Ta nizka številka je ravnatelja vzpodbudila k akciji.

„Tukaj moramo upoštevati tudi stigmatizacijo, ki ob tem nastane. Marsikdo se tudi iz tega razloga namreč ni odločil za dodelitev. V šoli vsi jedo, nihče ne ve, kdo plača obrok. V tem primeru pa se je bilo potrebno tudi fizično izpostaviti. Že tako so v stiski, to pa je še dodatno breme,” je opozorila Pogačnikova in nadaljuje: „Kljub vsemu smo se odločili, da dijakom sporočimo, da mislimo nanje, nismo pozabili nanje in jim želimo pomagati. Zato smo jim pripravili prehranske pakete. Družine smo obvestili in zapisali, da v kolikor jim je neprijetno in ne želijo biti deležni pomoči na tak način, se te lahko odpovedo. In od vseh se jih je odpovedalo deset”.

Prehranske pakete so (bodo) prejeli dijaki z odločbami, da jim pripada topel obrok, vendar se na SŠGT zavedajo, da se marsikatera družina, kjer so starši ostali brez zaposlitve ali z nižjimi sredstvi, sooča z velikimi stiskami. Pri pakiranju hrane so tako pomagali številni izmed 70 zaposlenih na šoli, sami pa so organizirali tudi prevoz paketov na domove dijakov. „Večini so naši zaposleni odpeljali s šolskimi kombiji, nekaterim pa smo poslali po pošti“, nam je razložil ravnatelj Erjavec, ki dodaja, da dobrodelnost na SŠGT Maribor ni novost, saj na šoli več let upravljajo šolski sklad in humanitarni sklad, saj poznajo razmere, v katerih živijo dijaki. „Že vrsto let pripravljamo marmelade, pečemo piškote in to ponujamo na stojnicah v zameno za prispevke, iz tega pa krijemo različne prispevke, kot so strokovne ekskurzije, delovne uniforme in podobno. Čeprav je šolanje brezplačno, so lahko izdatki precej visoki in jih marsikdo ne more kriti.” pravi ravnatelj Erjavec, ki dodaja, da so tokrat pakete razdeljevali prvič, vendar želijo akcijo izpeljati vsak mesec, dokler bo šolanje potekalo na daljavo. Od ideje do izvedbe pa je trajalo le nekaj dni, kar jim ne bi uspelo brez donatorjev, ki so se hitro in v veliki meri odzvali. „Vsaka prihodnja akcija bo odvisna od virov financiranja, zato smo hvaležni vsakemu donatorju posebej, ki nam je omogočil izpeljati pripravo paketov. Predvsem so to naši dobavitelji in tudi nekateri drugi. Prisluhnili so njihovi prošnji tako tisti, ki so s šolo povezani, kot tudi tisti, ki niso njihovi poslovni partnerji. Porabili smo tudi sredstva iz šolskega sklada. Hvala sodelavcem, ki so pristopili k akciji resno in srčno, iskali sponzorje in donatorje. Odzivnost je izjemna, nobeden od zaposlenih ni rekel, da ne bo pomagal in sem ponosen nanje. Seveda sem hvaležen tudi donatorjem.” je pojasnil Erjavec.

Njegova sodelavka Vesna Pogačnik pa nam je razložila, da paketi namenjeni dijakom ne vsebujejo le nekaterih osnovnih živil, ki so običajno del prehranskih paketov, kjer so: krompir, čebula, mleko, testenine, moka, sladkor…, ampak tudi nekatera “praznična” živila in izdelki, kot so piškoti, kompot, božični čaj, skuša z zelenjavo, salama, serviete in higienski izdelki, saj so želeli svojim dijakom ponuditi “nekaj več, tudi nekatere izdelke, ki si jih ne morejo privoščiti in jih v klasičnih prehranskih paketih ne dobijo, saj so nekoliko dražja. Za nekoga je namreč že klobasa luksuz.” pravi Pogačnikova, ki je naštela, kaj vse se je znašlo v 261 paketu. To je: pet litrov mleka, pet kilogramov krompirja, pet kilogramov čebule, polenta, testenine, pet paštet, kilogram riža, maslo, sir, kilogram limon, napolitanke, pet zavitkov kvasa, jabolka, salama, klobase, hrenovke ter že kakšen dodatek, ki bo gotovo razveselil bodoče gostinsko turistične delavce.

Omenjeni prehrambni paket je nadomestilo brezplačnemu obroku, ki bi dijaku pripadal in je v vrednost okoli 60 evrov, kar je glede na pripadajočo polno subvencijo malice, ki znaša 2,42 evra na dan, nekoliko več kot nadomestilo za dni v novembru, ko so dijaki doma. V normalnih razmerah šolanja država plača malico 250 dijakom, zato ravnatelj Erjavec upa na posluh ministrstva, da bi ta denar lahko nekako pritekel v šolo. To je denar, ki bi ga drugače država namenila tem dijakom za topli obrok, a je ravnatelj nekako skeptičen, saj je očitno, da na ministrstvu ne razmišljajo inovativno kot pri njih na šli. Če mu uspe, obljublja do konca leta, v prazničnem času, še en takšen paket. „To so naši otroci in čeprav šola trenutno sameva moramo misliti na svoje dijake in dijakinje. Ne srečujemo se na hodnikih, v učilnicah, kar pa ne pomeni, da ne mislimo na njih. To so naši dijaki, zanje skrbimo in želimo jim pomagati, da vsaj malo lažje prebrodijo krizo.“ je še povedal iznajdljivi ravnatelj, ki bo gotovo požel pohvale, ne le svojih dijakov in njihovih družin, temveč tudi širše družbene skupnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: