Skip to content

V Malem raju je nastala izjemna kozmetika s kozjim mlekom

Odlična športnica Urška uspešno izkoristila lockdown in ustvarila svojo „Martur" kozmetiko

  Na obrobju Krajinskega parka Goričko, v najsevernejšem slovenskem kraju Dolenci, leži kmetija Mali raj, družine Martinec. Na posestvu se pase na desetine različnih domačih in malo manj domačih živali, med katerimi obiskovalce najbolj pritegnejo burske koze, ovce, osel, poni... Že več let pa so znamenitost turistične kmetije alpake. Družina Martinec, katere članica je tudi izvrstna tekačica na srednje proge, od 800 do 10.000 metrov, Urška Martinec, kjer posebej poudarjajo pomen lastne pridelave izdelkov, se ukvarja z najrazličnejšimi dejavnostmi, poleg vzreje omenjenih živali z alpakami na čelu, tam lahko poskusite in kupite izdelke iz kozjega mleka. „Na naši kmetiji se dnevno pridelujejo kozji siri in različni mlečni pridelki. V sklopu sirarne smo uredili tudi domačo trgovinico, kjer se lahko naši mlečni kozji pridelki tudi kupijo. Našo ponudbo kozjih sirov, po katerih je veliko povpraševanje, smo razširili tudi v domače trgovine v Murski Sobiti, Kranj, Ljubljano, Celje, Izolo ter še kje po Sloveniji.“ pove 28-letna Urška, ena najboljših pomurskih športnic vseh časov, ki se ji je pred nedavnim uresničila življenjska želja.
  Na Malem raju, na kmetiji in v naravi, kjer poleg nje in staršev Brigite in Štefana, zaposlujejo tudi druge, je namreč našla navdih za pripravo naravnih kozmetičnih izdelkov, idej pa ima še veliko. In sedaj se začenja še podjetniško pot dekleta, ki je poleg srednje ekonomske šole končala tudi srednjo kozmetično šolo. „Že v osnovni šoli sem si želela nekoč postati kozmetičarka in imeti svoj kozmetični salon. Želja po izobrazbi se mi je uresničila, kasneje sem obiskovala še številna predavanja in izobraževanja ter tako pridobivala dodatne dragocene izkušnje na tem področju. Zanima me predvsem nega kože, tudi zato je moja kozmetika namenjena temu. Vsa ta leta me je nenehna želja po ustvarjanju in "mešanju" kozmetike pripeljala do tega, da nekega dne zmešam in poizkusim svoj prvi kozmetični izdelek. Na koncu pa je vladalo veliko navdušenje. Prihajali so pozitivni odzivi po uporabi in to je me gnalo naprej. Po več mesecih razvoja smo razvili 3 kozmetične izdelke, namenjene profesionalni uporabi v kozmetičnih salonih in domači uporabi. Filozofija znamke Martur temelji na vrhunski izbiri sestavin in velikih koncentracijah kozmetično aktivnih sestavin,“ razlaga Urška, ki dodaja, da je v času epidemije na kmetiji ostajalo kar nekaj kozjega mleka, ki ga je lahko vključila v recepture, za svoje kozmetične izdelke, ki jih sproti dopolnjevala in izpopolnjevala. Prve izdelke je po svoji lastni recepturi zmešala doma, sedaj pa se proizvajajo v laboratoriju. Izdelke je poslala na testiranje znancem in prijateljem.
  „Pošiljali so mi fotografije svoje kože pred uporabo moje kozmetike in po njej. Ko sem videla, da je res učinkovita in da daje pozitivne rezultate, sem se vsega lotila še bolj odločno.", pove podjetno dekle, sedaj ne le uspešna tekačica, temveč tudi kozmetičarka. Njene izdelke pa ponujajo tudi na Malem raju, kjer imajo tudi nastanitve v sobah, apartmajih in glampingu ter nešteto lastnih izdelkov, in kjer so najprej zahajale le družine. Urška pravi, da sta kmetijo ustvarila mama in oče, ki si je od nekdaj želel imeti kmetijo in kmečki turizem, katerega so zaradi velikega interesa širili in ponujajo vedno več. Na kmetiji imajo 25 postelj za turiste in nekaj hektarjev zemlje, ki jo obdelujejo. Urška, dodaja, da imajo na kmetiji ponija, osla, koze, ovce, muce in alpake, ki so najbolj priljubljene. „Zaradi 15 alpak, ki se pasejo na naših travnikih nas obiščejo gosti iz celotne Slovenije in tudi tujine. Uvedli smo tudi druženje z alpakami s hranjenjem kjer se gosti spoznajo z alpakami in jih nahranijo.“ pove Urška, ki ne more mimo kozmetike, ko se spomni, da je bila še v 4. razredu osemletke, ko je sanjala, da bo imela svoj kozmetični salon in bo kozmetičarka.
  „Na trgu je veliko kozmetičnih znamk. Želela sem ustvariti izdelke po edinstveni in napredni formulaciji, ki je usmerjena v rezultate. Pri ustvarjanju izdelkov je bilo sicer ključnega pomena, da bodo izdelki prijazni tudi za najbolj zahtevno kožo. Izdelki so tudi dermatološko testirani. Kot rečeno, navdih je prišel iz naše kmetije, zato sem v recepture vključila tudi kozje mleko, ki sicer ni edina aktivna sestavina. Najprej sem doma testirala našo albuminsko skuto in dodala ovsene kosmiče. S tema sestavinama sem pripravila masko za obraz.“ Izdelki so morali prestati testiranja, recepturo je bilo potrebno optimizirati do potankosti, saj je želela, da bodo izdelki profesionalni in namenjeni za uporabo v kozmetičnih salonih. V ta namen je bilo potrebno še dodatno prilagoditi formulacije. Doslej je napisala recepturo za sedem izdelkov. Ker je pa razvoj zelo težak in dolgotrajen so ostali izdelki še v fazi razvoja. „Zaenkrat so v ponudbi: Soft calming cleanser - nežni pomiritveni čistilni gel za obraz, Soft calming toner - nežni pomiritveni tonik in Active day repair cream - Aktivna dnevna obnovitvena krema. V fazi razvoja so še dodatni čistilec za obraz, krema za obraz, nočna krema za obraz in serum,“ pravi sogovornica in dodaja, da so izdelki namenjeni vsem starostnim skupinam in obema spoloma. 

   Posebnost kozmetike Martur je tudi, da ne vsebujejo parfumov in barvil. Imajo povsem naravni vonj. V ta namen jih priporoča vsem, ki si na kožo želijo dati predvsem naravne izdelke, saj izdelki vsebujejo 94,9% naravnih sestavin. „Aktivne sestavine v kozmetiki so tiste, ki koži prinašajo rezultat. Krema ima širok spekter delovanja saj vsebuje več kot 10 aktivnih sestavin in sicer vitamin E, olje rakitovca, riževo olje, ričkovo olje, ektoin, kozje mleko in druge sestavine. Osnova je arganovo olje, ki ni komedogeno, kar pomeni, da ne povzroča črnih ogrcev. Ektoin obnavlja kožo zaradi prekomernega čiščenja kože in jo intenzivno vlaži. Kozje mleko deluje hranilno in koži daje mehkobo. Čistilni gel ima posebnost to, da se ne peni skoraj nič in ima naravni vonj, medtem pa temeljito očisti nečistoče iz okolja in koži daje sijoč videz ne da bi jo dodatno izsuševal. Pri toniku je pa osnova fiziološka raztopina, ki deluje antiseptično. Dodano je še kozje mleko, vitamin E in alantoin, ki deluje pomiritveno na kožo," pravi Urška in dodaja, da bo kozmetika primerna tudi za vegane, kajti v fazi razvoja so namreč dnevna krema in seruma, ki ne bodo vsebovali kozjega mleka. Urškini kozmetični izdelki, med katerimi so čistilec za obraz, tonik za obraz in dnevna krema za obraz, vsebujejo 94,9% naravnih sestavin, dodala jim je tudi konzervanse, ki se uporabljajo v prehrani. Posebna sestavina njenih izdelkov je kozje mleko, ki ga ne bo vključevala v vse svoje izdelke, saj želi, da je kozmetika primerna tudi za vegane...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: