četrtek, 2 aprila, 2020

Pri Steyerjevih so opravili »pomladno trgatev« pod streho; Iz petih ton grozdja so stisnili dobrih 700 litrov sladkega mošta, ki bo »dozoreval« do naslednjega rojstnega dne hčerke Vaneje, torej štiri leta

Če so že »oškodovani«, ker imajo rojstni dan samo vsaka štiri leta, so potem »Smolčki«, torej ljudje rojeni 29. februarja, lahko bolj glasni ob svojih praznovanjih, kajti mnogim pripravljajo posebne proslave rojstnega dneva. Tako se je v soboto, 29.2. zgodilo tudi Vaneji Steyer iz znane vinogradniške družine v Plitvici pri Gornji Radgoni, ki je svoj 5. rojstni dan (stara je sicer 20 let) ponovno obeležila povsem drugače kot njeni drugi vrstniki. Oče Danilo, mama Magda in še ne 17 let star bratec Mark, dedek in babica Jože in Jožefa, skupaj s številnimi drugimi sorodniki, svojci, prijatelji, znanci in sosedi, so namreč v njeno čast pripravili tradicionalno, 5. Smolčkovo trgatev. Res je sicer, da po kar pravem pomladnem, sončnem in toplem, vremenu niso trgali v vinogradu, temveč sušeno grozdje na podstrešju, a kljub temu je bilo sila zanimivo in veselo. Vsaka štiri leta, ko na prestopni dan praznujejo »smolčki«, pri Steyerjih namreč opravijo posebno trgatev. Na tokratni Smolčkovi trgatvi so tako trgali naravno sušeno grozdja sorte dišeči traminec, iz katerega bodo natanko čez štiri leta dali na trg vino Vaneja, letnik 2019. Ob 5. trgatvi pa so predstavili Vanejo, letnik 2015, iz grozdja, ki so ga potrgali 29. februarja 2016. Tako kot Smolčki, je tudi vino nekaj posebnega, saj se rodi »le« vsaka štiri leta. Prva trgatev se je zgodila leta 2004, druga 2008, tretja 2012 in četrta leta 2016, vino Vaneja pa je doseglo že mnoga najvišja slovenska in mednarodna priznanja.
Zgodba o vinu Vaneja se sicer začne že spomladi leto prej, ko začnejo pri Steyerjih razmišljati o najboljši legi hišne sorte dišečega traminca. Spomladi 2019 so tako opravili strokovno rez vinograda na Plitvičkem Vrhu, kjer rastejo Steyerjevi najboljši traminci, nato so ga čez celo poletje trte negovali po svojih najboljših močeh. Septembra 2019 so v polni zrelosti porezali šparone (enoletne mladike trte) z grozdjem vred. Okoli 5000 kilogramov grozdja so obesili na podstrešje nad kletjo, kjer je grozdje nato sušil hladen jesenski in mrzel zimski veter – vse do trgatve (29.2.2020). Grozdne jagode dišečega traminca so bile v obliki posušenih rozin, saj je voda večinoma izhlapela, sladkor, kisline in arome pa so se tekom sušenja skoncentrirale. Namerili so dobrih 160 oekslov oziroma okoli 40 % sladkorja, kar pomeni, da bodo došolali še eno izvrstno vino Vaneja, kot so tudi predhodna, katera so trgači in gostje lahko poskusili.

Izjemno sladki stisnjeni mošt, bilo ga je skoraj rekordnih 700 litrov, skoraj pravega deserta za posebne priložnosti, bodo v družini Steyer lahko pokusili čez štiri leta, ko bo Vaneja praznovala 6. rojstni dan oz. ko bo stara že 24 let. Do takrat bodo »Smolčkovo vino«, najprej pustili dozorevati v lesenih sodih, zadnje leto pa ga bodo šolali še v posebnih steklenicah in na koncu opremili s posebno etiketo. Tako bo vino Steyer „Vaneja 2020“ sorte dišeči traminec, letnik 2019. Gre za vino posebne trgatve, torej vino iz naravno sušenega grozdja. „Vino je način našega življenja. Živimo z njim, z naravo in se učimo drug od drugega. Je sladko, kislo, grenko, slano, vsebuje cvetico in arome, ki spominjajo na določeno sadje, cvetje, med, je sadno, je bogato, je polnega okusa in še bi lahko naštevali v neskončnost. Vse to mu daje narava, človeško znanje, izkušnje in veliko božje sreče. Vino, ki ga bomo pridelali iz grozdja Dišečega traminca potrganega prav na 29. februarja leta 2020 ima še nekaj več, to posebno energijo novega življenja, veselja, sreče, saj se je prav na ta dan pred dve desetletji, leta 2000 – leta Milenium rodila hči Vaneja. Zato je ta dan za nas nekaj posebnega. In kjer je zbrano veliko, dobrega, veselja in ljubezni, tam se lahko rodi samo nekaj posebnega, enkratnega, neponovljivega: vino iz naravno sušenega grozdja, ki nosi ime hčere Vaneje“, je med drugim dejal priznani vinogradnik Danilo Steyer, ki je vsem prisotnim, med drugimi dobrotami iz domače kleti, ponudil tudi Vanejo, letnika 2015 iz grozdja, ki so ga trgali pred štirimi leti, a je bolj namenjeno tistim, ki imajo radi sladko… Vino Vaneja je sicer vse v enem (sladica in vino). Drugače pa odlično spremlja domačo prleško gibanico, ki jo speče babica Jožica, ter še posebej čokoladne in karamelne sladice. Prav tako se prileže k potičkam, ki jih speče druga babica Ivanka. Popečena gosja jetra in vino Vaneja sta pravi vrhunski kulinarični dogodek…

Ob tokratni trgatvi, ko ni manjkalo obdarovanja, čestitk in lepih želja, slavljenki ter še dvema prisotnima gostoma Smolčkoma, Dušanu Zagorcu, upokojenemu dolgoletnemu ravnatelju OŠ Gornja Radgona, in podjetniku iz Grosupljega, Milanu Boštjančiču, kjer je uvodoma vse pozdravil gostitelj Danilo Steyer, smo slišali marsikaj zanimivega iz vinogradov in kleti rodbine Steyer. Med drugim tudi, o tem, kako se z dolgim, kakovostnim alkoholnim vretjem pridela bogato, strukturno sladko vino. Po enem letu se opravita prvi pretok in žveplanje. Vino nato še dve leti zori v hrastovih sodih. Po treh letih vino napolnijo v steklenice, namenjene predikatnim vinom (0,375 l). Naslednje prestopno leto, 29.2.2024, ko bo pri Steyerju že 6. tovrstna trgatev, pa bodo na trg ponudili Vanejo letnika 2020 iz grozdja, ki so ga potrgali letošnjega 29. februarja. Vino Vaneja – Dišeči traminec, ki je tudi hišna sorta Steyerjevih, kjer letno pridelajo do 100.000 litrov vina, je intenzivno zlato rumene barve, vonj spominja na vrtnice, citruse. V okusu je harmonično, bogato in oljnato, sladko, z dolgim pookusom. Vonj je aromatičen, pester. Zazna se pahljača vonjav, divja vrtnica, agrumi (pomaranča, mandarina…), medene note, po dimu, po zapečenem… V ustih je vino sladko, polno, spet se lepo zazna traminčeva vrtnica, citruse, čebelji vosek, med, ki se lepo dopolnjuje z dimnimi, karamelnimi in praženimi notami. Ima zelo dolg pookus, tako, da se ga še dolgo po požirku spominjamo…

Slavljenka Vaneja, ki je tokrat praznovala svoj 20. rojstni dan, in sta jo z obiskom počastila družinska poslovna partnerja iz Japonske, Keiko in Jukio Mori, sicer obiskuje zadnji letnik petletne srednje šole v sosednji Avstriji. Gre za znano Srednjo in Višjo šolo za gostinstvo in turizem v avstrijskem Bad Gleichenbergu, ki sodi med najboljše tovrstne strokovne šole v Evropi. Lepotica in strokovnjakinja za vinogradništvo in vinarstvo ter tudi poznavalka kulture pitja vina, zgodovino okolja, kjer živi, ob tem pa odlično obvlada tuje jezike, je Vaneja posebej velika poznavalka gostinstva, kulinarike in gastronomije!

Smolčki praznujejo le vsaka štiri leta

Ker je letos prestopno leto, je minulo soboto bil še februar, sicer pa bi bil že marec. Po podatkih statističnega urada RS ta dan praznuje rojstni dan 1330 Slovencev in Slovenk, gre za t. i. Smolčke, ki lahko svoj pravi rojstni dan praznujejo le enkrat na štiri leta. V enem letu se sicer zvrsti 365 dni in skoraj četrt dneva, zato mora razliko med dolžino dneva in leta uskladiti tudi koledar. Po julijanskem koledarju zato februarju vsake štiri leta dodamo en dan, po gregorijanskem koledarju pa je prestopnih let nekaj manj, saj so leta, ki se končajo na dve ničli, po njem prestopna le, če so deljiva s 400. Ljudje, ki so rojeni 29. februarja, lahko svoj pravi rojstni dan praznujejo le enkrat na štiri leta. A pravno-formalno ura rojstva za ugotavljanje starosti ni pomembna. Tudi če je bil otrok rojen le minuto pred polnočjo, bo uradno star eno leto takoj po polnoči, ko se bo na koledarju ponovil isti dan in mesec v letu, kot je za STA pojasnil urednik Kvarkadabre – časopisa za tolmačenje znanosti Sašo Dolenc.

Če je nekdo rojen 29. februarja, uradno tako ne bo postal leto starejši že 28. februarja, ampak dan pozneje. Če 28. februarju sledi 1. marec, bo oseba, ki je rojena 29. februarja, postala polnoletna šele 1. marca. A to ne velja za vse države. Na Tajvanu imajo po nekaterih virih ljudje, ki so rojeni 29. februarja, na neprestopna leta uradno rojstni dan že 28. februarja. V državah s takšnimi pravili osebe, rojene na 29. februar, postanejo polnoletne že 28. februarja. Ljudi, ki imajo rojstni dan 29. februarja, sicer imenujejo tudi Smolčki. To imenovanje izvira iz prepričanja, da imajo ti ljudje smolo, ker lahko svoj rojstni dan praznujejo le vsaka štiri leta. A lahko si razlagajo tudi drugače, in sicer da se starajo štirikrat počasneje od ljudi, rojenih na druge dni v letu…

Tags: , , , , , ,

0 Comments

Leave a Comment