Skip to content

Šest zlatih priznanj za prekmurske gibanice in tri za prekmurske šunke

Množice uživale na 11. Festivalu prekmurske šunke in prekmurske gibanice

Včeraj je v središču mesta, na prenovljeni Slovenski ulici v Murski Soboti, potekal že 11. festival prekmurske šunke in gibanice. Organizatorji, Društvo za zaščito in promocijo prekmurskih dobrot, soboška mestna občina in Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, so tako v okviru projekta Diši po Prekmurju, prvič na novi lokaciji, poskrbeli za enkraten dogodek, ki je navdušil množice, ne le iz Murske Sobote in Pomurja, temveč iz vseh koncev Slovenije ter tudi tujine. Na dogodku, kjer so skrbeli tudi za navodila Vlade RS in NIJZ glede Covid-10, so sodelovali predvsem proizvajalci prekmurske gibanice in šunke ter tudi drugih prehrambnih izdelkov z evropsko zaščito. Med te sodijo ponudniki druge prekmurske kulinarike, lokalnih izdelkov in vrhunskih vin.

V ospredju sta vsekakor bila evropski zaščitena domača izdelka, prekmurska šunka in gibanica, po katerih so ljubitelji kulinarike še posebej posegali. Kot nam je ob tem povedal predsednik Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, je festival prekmurske šunke in gibanice bil namenjen predstavitvi vrhunske prekmurske kulinarike ter ohranjanja tradicije s pridihom sodobnosti, v sklopu katerega se promovirata omenjena dva najbolj prepoznavna regijska izdelka. V sklopu dogodka je bilo izvedeno tudi ocenjevanje izdelkov, predstavili pa so se tudi prekmurski vinarji in drugi ponudniki lokalnih izdelkov. Tako ni manjkalo niti lokalnih kulinaričnih specialitet, kot so bograč, langaš, bučno olje, pa tudi specialitete z drugega brega reke Mure kot je denimo prleška tünka.

Na razstavi so bile prekmurske gibanice 32 proizvajalcev iz celotne Slovenije in prekmurske šunke. Kljub veliki količini pa je zlasti prekmurskih gibanic kmalu zmanjkalo, saj so obiskovalci želeli poskusiti najboljše izdelke, nekaj pa so jih odnesli tudi s seboj. V sklopu dogodka je bila prikazana tudi priprava prekmurske gibanice, tako da lahko pričakujemo, da bo prihodnje leto na tekmovanju kakšen nov izdelovalec te tradicionalne prekmurske sladice. Skozi ves dan je bilo poskrbljeno tudi za pester zabavno-glasbeni program, katerega je povezoval Bojan Gorčan. Nastopili so: Marko Banda, KUD Beltinci, Romano Glauso, Ljudski pevci in godci, Gorički Lajkoši, Eroplan Jazz Band, manjkal ni n iti Pozvačin, zvečer je skupina Prašnati poskrbela za odličen zaključek spremljevalnega programa ob kulinaričnem dogajanju.

Kakorkoli že, 11. festival prekmurske šunke in gibanice je potrdil, da se ljudje radi družijo in da potrebujejo tovrstne prireditve, kajti čeprav je sam v Pomurju v soboto bilo vsaj deset večjih dogodkov in prireditev, je obisk na Slovenski ulici v Murski Soboti bil nad pričakovanji. To tudi potrjuje, da bo ljudstvo težko sprejeli morebitno „šesti stopnjo“ ko bi se država spet zaprla…Šunka, gibanica in druge lokalne dobrote so napolnile mestno središče, in kar je najbolj pomembno, vsi so uživali in bilo zadovoljni.

V samem ocenjevanju prekmurskih gibanic (32) in šunk (6) so strogi ocenjevalci podelili devet zlatih, ter po 14 srebrnih in bronastih priznanj. Zlata priznanja so prejeli, šunka: Posestvo Passero (Tešanovci), Kodila (Markišovci) in Turistična kmetija Puhan (Bogojina), za gibanice pa: Expano Food & Drink (Orehova vas), Mlinopek (Murska Sobota), Sava turizem – Terme 300 (Moravske Toplice), Turistična kmetija Ferencovi (Krašči), Pekarna Omar (Rankovci) in Biotehnični izobraževalni center Ljubljana.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: