petek, 3 aprila, 2020

Vinski vitezi pri znanemu gostilničarju, svojemu prijatelju iz Gostilne Eder na Sv. Ani v Slovenskih Goricah

Kar prijetno in veselo je bilo zadnje srečanje članov Slovenskega reda vitezov vina, omizje za Pomurje, ki sodi med najbolj dejavna izmed vseh osmih omizij v Sloveniji. Na seji v gostišču Eder na Sveti Ani v Slovenskih goricah, kjer domuje tudi njihov stanovski kolega Marjan Kramberger, so namreč na kratko spregovorili o tekočih zadevah v omizju. Ob tem so nazdravili svojemu kolegu Marjanu, ki je te dni praznoval okrogel življenjski jubilej, srečal se je namreč z Abrahamom. V odsotnosti konzula omizja Štefana Pavlinjeka, je tajnik omizja Zlatko Borak z izbranimi besedami nagovoril prisotne in čestital Marjanu, ter v imenu preostalih članov in članic (v omizju jih je skupaj 20 op.p.) slavljencu izročil posebno lepo darilo, sabljo za „sekanje“ (odpiranje) šampanjskih steklenic. Vsi skupaj, zraven so bile tudi žene oz. partnerke ter moži oz. partnerji vitezov in vitezinj, s soprogo slavljenca, gostiteljico Natalijo na čelu, so mu nazdravili z domačimi peninami ter izbranimi domačimi vini. Z enkratnimi jedmi, prilagojenimi različnimi vini, so nato vse prisotne razvajali kuharji znane gostilne Eder.

Ta stoji na čudovitem hribu, ki ga po prvem obisku moraš zanesljivo ponovno. Kdor namreč še ni bil med vinorodnimi griči Srednjih Slovenskih goric, kjer leži čudovita vasica Sveta Ana, z bogato naravno in kulturno dediščina ter bogato izročilo starih navad in običajev, z neokrnjeno naravo, ki ponuja številne možnosti za sprehode, potepanja med griči in kolesarjenje, gotovo ni pokusil odlično domačo hrano in vrhunska vina anovskih vinogradnikov. In zato se gotovo izplača obiskati urejeno in napredno vasico, ki te s svojimi lepotami in zlasti opojnimi kulinaričnimi okusi prepriča, da se tam vedno vračaš. Kraj Sv. Ana namreč, poleg okrasja lepe zelene narave, vabi tudi na okusno hrano v Gostilno Eder, ki se nahaja na čudoviti lokaciji z razgledom na vse strani, na Pohorje in na sosednjo Avstrijo. Obisk omenjene točke pa je možne iz smeri Avstrije, iz Lenarta, Benedikta in Gornje Radgone. Pravzaprav vse poti vodijo do zelo lepo urejene velike gostilna, ki lahko sprejme ogromno število gostov, ki jim diši dobra domača kuhinja. Zraven je tudi prostorna terasa, s katere med opojnimi vonjavami iz kuhinje in čakanjem na naročene dobrote, lahko občudujejo naravo daleč naokoli.

Priznana in ugledna družinska gostilna, ki je bila ustanovljena kmalu po 2. svetovni vojni, davnega leta 1949, je letos obeležila kar 70-letnico obstoja in uspešnega delovanja. To pa je še ena garancija prijazne postrežbe, ki na slovensko goriški hribček, v veselo družbo povabi vsakega gosta; Pri Edru pa se ponašajo s ponudbo raznolike hrane in vrhunsko postrežbo v prijetnem domačem okolju. Naj omenimo okusen jelenov zrezek z domačega obora, ali ostalo pestro izbiro jedi iz a la carte ponudbe. Zlasti v jesenskem času vsak gost lahko uživa v izbrani sezonski hrani. Poleti goste razveselijo z žar ponudbo na veliki terasi, v tem času pa se otroci igrajo na igralih v neposredni bližini. Pripravijo tudi hrano za zaključene družbe, poroke, birme, krste, rojstnodnevna in ostala praznovanja, veseli so vsakega kolesarja in pohodnika, ki jih je po njihovih hribčkih veliko, zlasti iz sosednje Avstrije, vsakega domačina in vseh drugih gostov. Ker je družina Eder-Kramberger znana tudi po odličnih vinih, vsak gost poskusi pristno domačo kapljico iz velike izbire vin. V okolici je dovolj izletniških točk, na katere se lahko odpravite. Po potepu po vinogradniški poti ali izletu na Ano se bo prileglo dobro kosilo. Tako boste izbrali iz pestre ponudbe, ki obsega tudi ribje jedi, naročite lahko golaž ali druge jedi iz divjačine, malico ali kosilo. Opojne vonjave iz kuhinje pa so podprte s prijaznostjo osebja ter dolgoletno tradicijo, ki je garancija kakovosti.

Kot povesta sedanja lastnika Natalija in Marjan Kramberger, ki sta gostilno podedovala od njenih staršev Milana in Marije Eder, slednja sta jo po prihodu iz Nemčije, kupila leta 1972, je v gostilni „Eder“ pomembno, da je hrana kakovostna in raznovrstno. Zato, kot rečeno nudijo: domačo hrano, ribje jedi, ki jih še posebej imajo radi sosedje iz Avstrije, pa golaž, jedi iz divjačine, posebno specialiteto-jelenov zrezek, divjačinske medaljone ipd. Ponudba obsega tudi malice in kosila, ter jedi z žara. Sprejemajo zaključne skupine ter pripravljajo toplo hrano po naročilu. Pohvalijo se lahko z domačo izdelano pašteto in pestro ponudbo domačega žganja ter domačega grozdnega in mareličnega soka. „V vasi imamo prijatelja pridelovalca zelenjave in vse kar on pridela mi pripravimo za našo ponudbo. Tudi druge surovine nabavljamo pri lokalnih pridelovalcih, med drugim tudi domače rezance, domača jajca, vino je iz domače kleti in vinoteke, seveda tudi meso, saj sami imamo jelene, sosedje nekatere druge živali pri katerih nabavljamo meso“, pove Marjan, ki je vesel, da lokalna skupnost z županom podpirajo domače obrtnike in podjetnike…, vesel pa je tudi, da so tudi trije sinovi, še zlasti dva starejša (26-letni in 20-letni), pripravljeni priskočiti na pomoč.

Tags: , , ,