Skip to content

Bakos.si

Preužitkarska hiša ob Kmečkem muzeju na Stari Gori kot zanimivost

Stara Gora, nekoč Sv. Duh, ki sodi v občino sv. Jurij ob Ščavnici, je ob Blaguškem jezeru, kjer se razvija turizem, najbolj zanimiva turistična destinacija v občini Sv. Jurij ob Ščavnici. To predvsem po zaslugi poznobaročne cerkve sv. Duha, v kateri delujejo druge najstarejše cerkvene orgle v Sloveniji, Mlina na veter in Kmečkega muzeja, ki deluje v opuščenem poslopju 115 let starem šolskem poslopju, je bil ustvarjen po zaslugi ljubiteljskega zbiratelja kmečkega orodja in drugih predmetov Jožeta Čuša, ki so jih nekoč, v ne tako davni preteklosti, uporabljali pri kmetovanju in v gospodinjstvih okoliški prebivalci. V njem je veliko dragocenih predmetov, ki bi sicer končali na smetišču ali bi kako drugače propadli. Prvotno je muzej deloval le v notranjosti starega šolskega poslopja, sedaj pa nastaja tudi na prostem. Na prostem med drugimi eksponati, že stoji tudi stara lesena stiskalnica.

Stari preši se je pridružila »prevžitkarska« hišica. Kot nam je nekoč povedal, že pokojni Jože Čuš, ki je bil velik ljubitelj in poznavalec lokalne zgodovine, je hišica stala kot »prizidek« ob preši, stiskalnici, pri Rantalerovi domačiji v Terbegovcih. Táka, kot jo kaže naša slika, le da je sedaj na novo pokrita s slamo, za kar je poskrbel slamokrovec, pokrivač Tonček Golnar. Hišico je iz starih temeljev na novo lokacijo, ob stari šoli na Stari Gori, z avto dvigalom prenesel obrtnik Janez Zver iz Dornave. Ob tem naj zapišemo, da je stala ob najstarejši kmečki hiši v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ki je bila zgrajena leta 1751 turističnemu društvu jo je podaril Lojzek Rajntaler. Danes je hiška, stara je več kot 200 let, v tej obliki ohranjena, verjetno edina v Sloveniji

In kaj pomeni preužitkarska hišica. To je bila hiška, katero je gospodar, ki je prevzel posest zgradil za ostarelo lastnico, ki se je ob predaji posesti in doma želela, morda morala, izseliti iz hiše. Novi gospodar je moral preužitkarico oskrbovati z vsem kar je potrebovala za preživetje, nameniti tudi določeno količino vina in ji pripraviti drva za kurjavo. V tej preužitkarski hišici je preužitkarica na jesen življenja živela več ali manj osamljena in v miru.

Preužitkarska hiša ob Kmečkem muzeju na Stari Gori (Fotografija: Ludvik Kramberger)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: