Skip to content

Bakos.si

Pred 175 leti je bil rojen duhovnik, zgodovinar in politik Matej Slekovec

Čeprav je živel kratko je njegovo življenje bilo zelo pestro in plodno

V kraju Kunova pri Negovi, v občini Gornja Radgona, kjer trenutno živi 152 ljudi, je bil pred 175 leti (6. avgust 1846) rojen duhovnik, zgodovinar in politik Matej Slekovec, ki je umrl 15. decembra 1903. Slekovec je pokopan v Ljubljani na pokopališču Navje, kjer je pokopanih skupaj z njim 49 zaslužnih ljudi z območja cele Slovenije, med drugimi tudi slovenski politik in teolog dr. Anton Korošec, ki je bil rojen bil 12.5.1872 v Biserjanah pri Sv. Juriju ob Ščavnici, umrl pa je 14.12.1940. Tudi s tem je dokazano, da je bil Matej Slekovec v svojem času pomemben, tačas pa je skoraj že popolnoma pozabljen tako v domačem in širšem slovenskem prostoru.

Matej Slekovec je kot duhovnik služboval v Središču ob Dravi; Cirkovcah, Lovrencu na Dravskem polju in Markovcih pri Ptuju. Nazadnje je bil svetovalec v mariborski škofiji. Pol leta pred svojo smrtjo, ko mu je bilo komaj 57 let, je bil izvoljen celo za prvega predsednika Zgodovinskega društva Slovenske Štajerske v Mariboru. Kronisti beležijo, da je Slekovec z veliko vnemo zbiral razno zgodovinsko gradivo, imel je dober spomin in na podlagi vsega tega je zapisal vrsto krajevnih kronik. Med drugimi za: Križevce z Veržejem pri Ljutomeru, Malo Nedeljo, Ljutomer, Markovce pri Ptuju, Sveti Tomaž, Loče pri Poljčanah, Negovo, Sveto Ano v Slovenskih goricah, Kremberk, Središče ob Dravi in za Sveto Marjeto na Dravskem polju. Poleg tega pa je zbral veliko zgodovinskega gradiva še za župnije: Sveti Peter v Gornji Radgoni, Sveti Lovrenc v Slovenskih goricah oz. sedanje Juršince, za Sveti Lenart v Slovenskih goricah, za Sveti Miklavž pri Ormožu in za Zavrč.

Za sestavo kronik je rad ponavljal misel: «Kdor se natančneje ne peča z zgodovino, ne more tudi pri najboljši volji sestaviti povsem zanesljive kronike o starejših časih«. Poleg zgodovinskih del je Slekovec napisal, sestavil, predelal oz. priredil za novo izdajo tudi nekaj spisov nabožne in druge vsebine. Zbral je tudi številne smešnice in kratkočasnosti. Na nagrobnem spomeniku je zapisano, da je bil Matej Slekovec, veličastni gospod.

S prispevkom želimo obuditi spomin na Slekovčeva tiskana dela, ki so lep in dragocen prispevek k slovenski, zlasti pa še k ohranitvi krajevne zgodovine. (F.K.)

Spominska plošča na pročelju cerkve v Negovi (Foto: Franci Klemenčič)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: