Skip to content

Bakos.si

Poleg napredovanj, potrjeni tudi novi vitezi-pripravniki

Ptujski hotel Primus gostil 17. viteško slovesnost Združenja slovenskega reda vitezov vina

V hotelu Primus, v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju, ki slovi kot mesto trte in vina, so potekale 17. viteške slovesnosti Združenja slovenskega reda vitezov vin (ZSRVV), največjo letno viteško srečanje, katerega se je udeležilo več kot 120 vitezov in vitezinj, ter gostov iz vse Slovenije. Po prihodu vitezov v slavnostno dvorano ob zvokih fanfar Ptujske godbe na pihala in odpeti viteški himni so sledili nagovori, ki so jih imeli: dr. Vladimir Korošec, vitez vina VO Ptuj – Ormož; prof, dr. Milan Pogačnik, ambasador reda; Nuška Gajšek, županja MO Ptuj; mag. Daniel Vrbnjak, župan občine Ormož; Ana Pavlin, vinska kraljica Slovenije za leti 2020-2021; Monika Kovačič, ptujska vinska kraljica in Jakob Lukman, vinski kralj Koga. Med nagovorom ambasadorja reda so se z minuto molka poklonili preminulim članom v letu 2020 in 2021: Miran Gracer – starejši (1956 – 2020), VO Celje; Igor Zajc (1946 – 2020), VO Slovenska Istra in Kras; Jože Hajdinjak (1942 – 2021), VO Pomurje; Nataša Petrovič (1948 – 2021), VO Ptuj – Ormož.

Kot je uvodoma dejal ambasador reda Milan Pogačnik, so letos želeli prehiteti Corono, da se jim ne bi ponovilo lansko leto, in se je viteška slovesnost prvič odvijala v mesecu septembru in ne kot običajno, v mesecu decembru. Tudi sicer, kot je dejal je september mesec, ki ga krasi najlepši dogodek vinogradnikov – trgatev, vendar tudi čas ko imajo vinogradniki največ dela. V svojem nagovoru, kjer prisotnih ni želel obremenjevati s podatki o tem, kaj vse je bilo narejenega v času od zadnje viteške slovesnosti v Olimju, decembra 2019, je Ambasador poudaril le to, da za vodstvo Reda to ni bil mrtev čas. Delali so kljub težavam s korona virusom, saj so se sprotno prilagajali vsakokratnim spremembam.

Pogačnik je še posebej zahvalil viteškemu omizju Ptuj Ormož, ki je slovesnost uspešno soorganiziralo in tako omogočilo srečanje Reda v tem lepem, najstarejšem mestu naše domovine.

„Virus, ki je vsem nam spremenil življenje je bil vse prej kot dobrodošel. A nismo bili sami v

tem in moj namen zato ni ne kritika, ne pritoževanje nad ukrepi. Danes smo tu zato, ker smo si to želeli, za to delali in uspeli. Zato bomo proslavili ta dan, s sprejemom novih članov Reda, napredovanjem članov in članic Reda, imenovanjem častnih članov in z voščiloma za okrogle življenjske obletnice naših vitezinj in vitezov vina. Počastili jih bomo dobrimi z željami, z vrhunsko kulinariko hotela Primus in vrhunskimi vini, ki so jih ustvarili naši viteški prijatelji iz VO Ptuj Ormož, za kar se jim posebej zahvaljujem,“ je med drugim dejal ambasador Reda in vsem zaželel, da bi Ptuj zapustili polni lepih vtisov in še še posebej, da je to zadnja slovesnost na katero so vstopali z maskami.

Za ceremonijo napredovanja vitezov in zaprisege vitezov – pripravnikov, so poskrbeli: Ambasador prof. dr. Milan Pogačnik, dr. Vladimir Korošec, vitez vina, član VO Ptuj-Ormož, redovni ataše Božidar Zorjan in enologa Reda Lojze Filipič. Vinski krst je bil opravljen z vinom vinogradnika in vinarja Simona Toplaka, in sicer laškim rizlingom, suho, letnik 2018, alk. 14 vol.%, Štajerska Slovenija, ki je prejel zlato priznanje na Agri 2021.

V Združenje slovenskega reda vitezov vina so bili kot pripravniki sprejeti: Toni Pogačar, VO Celje; Miran Gracer, VO Celje; Aco Franc Šuštar, VO Ljubljana; Julija Jogan, VO Slovenska Istra in Kras; Dorjano Korenika, VO Slovenska Istra in Kras; Marko Breznik, VO Pomurje; Anton Vinko, VO Dolenjska, Bela krajina in Posavje; Jure Grubar, VO Dolenjska, Bela krajina in Posavje; Aleksander Todorovič, VO Brda in Vipavska dolina. V viteze drugega reda so napredovali: Janez Žagar, VO Celje; Marjan Vehovec, VO Dolenjska, Bela krajina in Posavje; Marjan Kosec, VO Ljubljana; Franc Zupan, VO Pomurje; Boštjan Tadina, VO Pomurje; Ivo Orešnik, VO Ptuj – Ormož; Boštjan Štefančič, VO Ptuj – Ormož; Andrejka Cerkvenik, VO Slovenska Istra in Kras; Matjaž Fon, VO Ljubljana; Peter Polič, VO Ljubljana. V viteze prvega reda so napredovali: Andreja Vitez, Brda in Vipavska dolina; Damijan Breznik, VO Pomurje; Robert Pungračič, VO Ptuj – Ormož; Iztok Leskovar, VO Celje; Ivan Kuljaj, VO Dolenjska, Bela krajina in Posavje; Ivan Urbanč, Dolenjska, Bela krajina in Posavje; Rok Klanjšček, VO Ljubljana; Janez Štajdohar, VO Dolenjska, Bela krajina in Posavje; Andrej Malgaj, VO Slovenska Istra in Kras. V viteze vina so napredovali: Rajko Pečnik, VO Celje; Drago Kregar, VO Celje; Matjaž Kiler, VO Ljubljana; Tilen Praprotnik, VO Slovenska Istra in Kras; Ingrid Mahnič, VO Slovenska Istra in Kras; Jordan Cigoj, VO Brda in Vipavska dolina; Dare Špenko, VO Ljubljana; Edvard Kužnar, VO Celje; Marjan Jutriša, VO Celje. V imenu vseh, vitezov vina, ki so tokrat napredovali je spregovorila in zahvalila vitezinja Ingrid Mahnič.

Ob tem sta bila na pobudo VO Pomurje za častna člana ZSRV imenovana dr. Brazsil Jozsef Mihály in Vlasics Lajoš, člana viteškega reda Dabibere na Madžarskemsta, ki zaslužna za promocijo in prepoznavnost slovenskih vin in vinogradništva na Madžarskem, kar je pripomoglo k temu, da so se v zadnjem obdobju na madžarskem vinskem trgu uveljavili tudi slovenski vinarji. Pred koncem uradnega dela so izročili darila in čestitali članom, ki so v letih 2019 in 2020 praznovali okroglo obletnico (50 let, 60 let, 70 let, 80 let in 90 let). V letu 2019 je 90 let praznoval najstarejši član Jani Gönc, VO Ptuj – Ormož.

In kot veleva tradicija, da se viteške prireditve in srečanja zaključijo z viteškim obedom in pokušnjo vin vinorodne dežele v kateri je prireditev, se je tako tudi zgodilo. Redovni enolog Lojze Filipič je ob začetku obeda obvestil prisotne o proizvajalcih in vinih, ki so bila postrežena pri obedu. Ob slavnostnem kosilu so sicer nazdravljali z izbranimi vini ptujskih in ormoških vinogradnikov, članov reda ter vin iz Ptujske kleti ter Puklavec Family Wines iz Ormoža.

Gostitelj svečanosti – najstarejše slovenske mesto

Ptuj izredno bogata zgodovina uvršča med bisere starih mest. Ponaša se tudi kot mesto festivalov in mnogih drugih kulturnih dogodkov, ki se odvijajo skozi vse leto, ob vsem tem pa ponuja še odlično in pristno kulinarično izkušnjo. Vinska in vinogradniška tradicija se mestu lepo poda. Ptuj slovi že od nekdaj po odličnih vinih in vinski tradiciji. Mesto ima za seboj skoraj 800 let tradicije pridelovanja in negovanja vin v svojih kleteh, zgodovinski viri pa pričajo, da so na Ptujskem vinsko trto gojili že Kelti in Iliri. Ugodna sestava tal in vremenski pogoji so že od nekdaj v Halozah in Slovenskih goricah omogočali rast številnih žlahtnih sort vinske trte. Tokrat je na Ptuju v ospredju bilo Viteško omizje Ptuj-Ormož, ki pokriva območje, ki je izrazito vinogradniško obarvano. Na celotnem območju je 2.450 ha vinograda; od tega na območju Haloz in Srednje Slovenskih goric 1.250 ha ter na Ormoškem 1.200 ha. V vinogradih prevladujejo sorte: laški rizling, sauvignon, renski rizling, rumeni muškat, chardonnay, sivi pinot ter šipon od belih sort, od rdečih, katerih je okrog 7 odstotkov, pa modra frankinja, modri pinot in žametna črnina.

V preteklosti so politiko razvoja vinogradništva na tem območju krojile velike vinske kleti, v zadnjem desetletju pa je opazen razvoj vinogradniških kmetij. Tako se je tudi stil vina bistveno spremenil. Danes so vina na tem območju izrazito sortna prepoznavna, z značilno tipiko, v njih je izražena prijetna svežina. Vina so izredno trendovska in se prekrasno podajajo najrazličnejšim jedem. Na Ptujskem se je stoletja vse vrtelo okrog vina in vinorodna okolica Ptuja se ponaša s svojo bogato in častitljivo vinogradniško dediščino, tako je med drugim v enem od svojih strokovnih člankov lepo zapisala naša Ptujčanka, zelo spoštovana zgodovinarka in arhivarka Marija Hernja Masten.

Fotografije: Stojan Kerbler

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: