Skip to content

Bakos.si

Po bujti repi, še bograč v Guinnessovi knjigi rekordov

Lendavčani skuhali rekorden 1801 kilogram bograča in se v knjigi rekordov pridružili sosedom iz Velike Polane

Vsakdo med nami se trudi, da bi v življenju kaj dosegel, ustvaril, se dokazal … osvojil medalje, pokale ali nemara celo postavil svetovni rekord. Prav zaradi tega se je leta 1951 Britancu Hughu Beaverju, direktorju pivovarne Guinness, porodila zamisel o Guinnessovi knjigi rekordov. Prva je izšla 27. avgusta 1955 in takoj postala uspešnica. Odtlej jo je kupilo že več kot 140 milijonov bralcev, letno povprečno okoli trije milijoni. Vsako leto izide v več kot 100 državah in več kot 25 jezikih. Med tistimi, ki so se vpisali v Guinessovo knjigo rekordov je tudi veliko Slovencev in Slovenke, od leta 2013 so zraven tudi Prekmurci iz Velike Polane, ki so med Pomurskim poletnim festivalom, ta poteka v rojstni vasi pisatelja Miška Kranjca, v velikanskem kotlu za 3600 litrov skuhali rekordnega 1089,50 kilograma znamenite prekmurske bujte repe. Ta je namreč del naše dediščine, zato je prav, da je tudi del naše prihodnosti – da ne gre v pozabo in da jo bodo lahko okušali zanamci. Sedaj pa je zraven še ena tradicionalna prekmurska jed.

Prekmurska kulinarika je namreč prvi vikend v letošnjem septembru dosegla nov veliki uspeh. Po svetovni prestolnici bujte repe Velika Polana, je sedaj rekordna tudi svetovna prestolnica bograča Lendava. V okviru tradicionalne Lendavske trgatve je namreč ekipi šestih kuharjev, skupaj z 20 pomočniki, v 16 urah uspelo pripraviti in skuhati doslej največjo znano količino bograča v kotlu, in sicer kar 1801 kilogram. S tem rekordom se bo občina Lendava potegovala za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Poleg tega je minulo soboto potekala tudi 42. Lendavska trgatev, ki je tokrat postregla z nekoliko drugačno predstavitvijo opravil in običajev. Kuharska ekipa, v kateri so bili poklicni kuharji, člani mestne in krajevnih skupnosti, sodelavci javnega zavoda ter gasilci, je z delom pričela že dan prej, v petkovih večernih urah. Samo čebulo, ki je je bilo skupno okoli 400 kg, je bilo treba pražiti dobre tri ure. Rekordni bograč je poleg tega vseboval še 4 kg česna, 220 kg govedine, 160 kg divjačine, 300 kg svinjine in 400 kg krompirja, 22 kg začimb ter 12 litrov vina – seveda lendavskega. Jožef Horvat, član kuharske ekipe, je bil prepričan v uspeh: »Bil sem del kuharske ekipe, ki je bila res izvrstna. Ponosen sem na ta izid, saj smo se na današnji podvig pripravljali kar nekaj časa. Teh 16 ur kuhanja nas je medsebojno dvigalo in polnilo z energijo ter na koncu pripeljalo do želenega cilja. Rekordnega in predvsem okusnega bograča.«

Po uradnem tehtanju, ki je pokazalo večjo količino kar 1801 kilogram ali dobrih 300 kilogramov več, kot je bila prvotno načrtovana. Sledilo je razdeljevanje bograča. Nanj so že nestrpno čakali obiskovalci, na katere je čakalo več kot 3500 porcij te znamenite lendavske specialitete. Lendavski župan Janez Magyar je kuharje na prizorišču vzpodbujal že od samega začetka kuhanja: »Zares sem srečen in ponosen na domačine, ki so idejo o kuhanju rekordnega bograča sprejeli z entuziazmom, in v svojem prostem času prišli in izvedli ta velik podvig. To je dokaz več, da zmoremo, če smo povezani in se združujemo – s tem se je naša občina vpisala na svetovni zemljevid, in to v letu, ko Slovenija nosi naziv Evropske gastronomske regije!« Župan je ob tem gostil tudi obisk delegacije iz Novega Sada s predsednico mestne skupščine Jeleno Milinković Radomirović. Ob tej priložnosti so v avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava odprli razstavo pravoslavnih ikon, ki jo je odprla Suzana Zelenkovska, Veleposlanica Republike Severne Makedonije.

Zavod za turizem in razvoj Lendava je v nekaj več kot 10-dnevnem dogajanju znova obudil festivalsko dogajanje v Lendavi: »Festival Vinarium smo stopnjevali z Bogračfestom ter z manjšimi dogodki vse do današnjega dne s kuhanjem rekordnega bograča, ki je potekalo skupaj z 42. Lendavsko trgatvijo. Zahvala gre vsej ekipi, ki je sodelovala pri načrtovanju, izvedbi in je bila nepogrešljiv člen tega rekordnega bograča,« je povedala direktorica Martina Bukovec, ki je dodala, da sedaj sledi priprava dokazil, kot so izjave prič, video in fotomaterial, dokazila o stehtani količini ter o poteku celotnega podviga in notarski zapisnik, ki bo posredovan uradni komisiji Guinness World Records in ta bo na podlagi predanega materiala odločala o vpisu rekorda.

Kuhanje rekordnega bograča je potekalo skupaj z 42. Lendavsko trgatvijo, ki je navadno v znamenju tradicionalne povorke, ki pa tokrat ni krenila skozi mestno jedro: »Na letošnji Lendavski trgatvi se je predstavilo 18 različnih društev in krajevnih skupnosti, ki so se kar na mirujočih vozovih ob prizorišču kuhanja bograča potrudila in prikazala ljudske običaje, šege, navade, različna jesenska opravila pa tudi zabaven oris trenutne covid situacije. Tako je bilo ponovno za vsakogar nekaj,« je letošnjo povorko opisala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava. Letošnji Festival Vinarium je tako po enoletnem premoru znova zaznamoval dogajanje v najvzhodnejšem slovenskem mestu. Eden od vrhuncev dogajanja, je poleg današnje Lendavske trgatve ter kuhanja rekordnega bograča bil tudi Bogračfest, kjer se je minulo soboto za mojstra bograča merilo nekoliko manjše število ekip, na prilagojenem prizorišču Glavne ulice. Poleg tega so festivalsko dogajanje spremljali tudi manjši dogodki, kot so etno večeri, delavnice, predstavitev občinskih in nevladnih organizacij ter večer vin Lendavskih goric.

Lendavski bograč- recept (izvor bograča)

Že v 10. stoletju so se na Madžarskem in v teh krajih ustalili nomadi in se lotili tudi poljedelstva. Za hrano so uporabljali meso živali, ki so jih že od nekaj gojili ali lovili – svinjino, govedino, divjačino in kdaj kak kos konjetine. Potem se je okužila voda. In ko so se za praznik sv. Štefana dobili – prišli so z vseh strani, vsak je prinesel pač tisto, kar je imel doma, krompir, nekaj mesa in vino – so v velik kotel vrgli vse meso in ga namesto vode zalili z vinom. Tako pravi bograč še danes vsebuje tri vrste mesa, mleto in presno papriko, krompir in domače vino.

V Prekmurju se ta jed imenuje po posodi, ki visi nad ognjem in se imenuje bograč (bogrács).

Madžarske varijante te jedi pa se imenujejo: bográcsgulyás, pincepörkölt in pusztapörkölt. Nikar v Madžarskih gostilnah ne naročajte bograča, saj vas bodo zelo čudno pogledali, ker ste ravnokar naročili kotel za kuhanje nad ognjiščem v katerem se na Madžarskem kuha marsikatera jed. Če boste tudi vi v starem mestnem jedru Lendave, med zgodovinskimi kulisami meščanskih hiš v soboto kuhali bograč, morebiti ne bi bilo slabo preveriti ali je vaš recept kaj podoben temu, po kateremu ga v Lendavi pripravljajo.

LENDAVSKI BOGRAČ-Količine za 10 oseb: 70 dag govejega ‘bočnika ali pleč, 70 dag divjačine (srna, jelen), 70 dag svinjskih pleč, 1,5 do 2 kg čebule, 5 dag česna, 10 dag svinjske masti,
5 dag mlete rdeče paprike, 50 dag sveže paprike (zelene in rdeče), 1,5 kg krompirja, 4 dl suhega belega vina, sol, poper v zrnu in mleti poper, lovorjev list, ostra madžarska. paprika ali pekoči feferoni.

Postopek priprave: Na maščobi prepražimo na drobno sesekljano čebulo, da postekleni, dodamo česen, da zadiši in na večje koščke narezano divjačino (3-4 dag kos), še malo popražimo in malo podušimo. Ko sok izhlapi, potresemo mleto rdečo papriko, jo rahlo popražimo ter zalijemo z vodo. Dušimo, da se divjačina do polovice zmehča. Nato dodamo prav tako na koščke narezano govedino in čez čas še svinjsko pleče ter svežo papriko, narezano na manjše kocke. Solimo, dodamo poper v zrnju in lovorjev list. Ko je meso že na tri četrt kuhano, pa naložimo na vrh mesa olupljen, na krhlje narezan krompir. Prilijemo toliko vode, da je krompir zalit. Posodo pokrijemo, počasi dušimo in jedi ne mešamo pogosto, saj mora krompir ostati v celih kosih. Počasi kuhamo do mehkega. Pred koncem bograč zalijemo z vinom in ga še prekuhamo, da alkohol izpari. Bograč ponudimo neposredno iz kotla v globokih lončenih skledah. Se posebej okusen pa je, če ga postrežemo z domačimi pereci.

Dober tek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: