Skip to content

Bakos.si

Občudovali so pestrost vzorcev, motivov in tehnik razstavljenih ročnih del

Članice Rokodelskega društva »Vrtnica« Prosenjakovci ohranjajo ljudsko umetnost obmejne pokrajine

Dvorana novega Vaško-gasilskega doma v Prosenjakovcih, tik ob meji z Madžarsko je konec tedna znova bila odeta s čudovitimi vezenimi in kvačkanimi izdelki, ki so jih tekom leta pridno, z veliko mero potrpežljivosti, natančnosti, spretnosti in domišljije ustvarjale članice Rokodelskega društva »Vrtnica« Prosenjakovci. Obiskovalci razstave, letos že dvanajste po vrsti, so občudovali pestrost vzorcev, motivov in tehnik razstavljenih ročnih del, v katerih se je zrcalila kulturno-zgodovinska razgibanost obmejne pokrajine, od tradicionalnih hetiških vezenin (s posebnostjo »skrivnega vboda« oz. »bujtatásos öltés«), vezenin z rišelje (vezenina na tankem bombažnem poplinu, op.p.) tehniko, ki spominjajo na čipko (od tod tudi poimenovanja zračna čipka, bele vezenine ali vezenje z belim vezom), do sodobnih. Posebni del razstave, poimenovan »Iz Albinkine skrinje«, je bil postavljen v spomin ustanovni članici društva, Albini Vöroš.
Članice Rokodelskega društva »Vrtnica« Prosenjakovci so poskrbele tudi za slovesno odprtje dvodnevne razstave in prijetno druženje vseh navzočih ob pogostitvi. Program sta povezovali Metka Vogrinec, predsednica Rokodelskega društva »Vrtnica« Prosenjakovci, in Silvija Šanca, članica društva in predsednica Kulturnega društva Antal Ferenc, Središče. Z recitali so nastopili učenci Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci. Priznanje članicam za njihovo delo na področju ohranjanja naše skupne dediščine in kulturnega izročila sta izrekla Zsuzsi Vugrinec, predsednica Madžarske narodne samoupravne skupnosti občine Moravske Toplice, in Mihael Šooš, direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti, Lendava. Izdelki so nastajali pod skrbnim mentorstvom Rozina Nemec in ob pomoči Marjete Margite Horvat iz Lendave, ki nosita naziv mojstric ljudske umetnosti, najvišji naziv, ki ga lahko v madžarskem sistemu poklicnega izobraževanja in usposabljanja pridobijo rokodelci s posebej izkazano nadarjenostjo in kakovostjo izdelkov.
Članice društva sicer prihajajo iz več vasi z goričkega predela občine Moravske Toplice – Prosenjakovci, Središče, Kančevci, Pordašinci in Selo. Skupna druženja, na katerih pridobivajo nova znanja, si izmenjujejo izkušnje in načrtujejo delo za v prihodnje, potekajo vsako drugo nedeljo popoldne v Vaško-gasilskem domu v Prosenjakovcih. Članice društva tudi aktivno obiskujejo razstave in delavnice ročnih del drugih društev iz sosednjih krajev. Že sedaj pa so povabili na društveno razstavo adventnih venčkov in druge božične dekoracije, ki bo na ogled v nedeljo, 24.11.2019, od 9.00 do 18.00 ure, v prostorih starega Vaško-gasilskega doma v Prosenjakovcih. Kontaktna oseba za dodatne informacije: Metka Vogrinec, predsednica društva, tel. št. 070 835 789.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: