Skip to content

Bakos.si

Nova državna prvaka sta Belokranjec Anton in Dolenjec Igor

Bolehnečici so gostili Državno tekmovanje oračev Slovenije

V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), občine Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZ Murska Sobota, Društva oračev Pomurja, Biotehnične šole Rakičan in PGD Bolehnečici, je v soboto, v Bolehnečicih, v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, potekalo 64. Državno tekmovanje oračev Slovenije. V veščinah uporabe in obvladovanja v kmetijstvu nepogrešljivih strojev, traktorjev in njihovega, za obdelavo zemlje osnovnega priključka – pluga, so se poleg najboljših oračev iz celotne države, so se na 26. državnem tekmovanju pomerili tudi dijaki in dijakinje slovenskih biotehničnih šol. Udeleženci so tekmovali v oranju strnišča z obračalnimi plugi in plugi krajniki. Ob tem so ženske tekmovale v spretnostni vožnji traktorja s prikolico.

Organizatorji so poskrbeli tudi za nekaj nostalgije, za katero so poskrbeli orači s starodobnimi traktorji, morda bo prikazano tudi oranje s konjsko vprego, kar smo lahko videli že na Državnem tekmovanju oračev, prav tako v Bolehnečicih pred nekaj leti. Tekmovanje je spremljal tudi bogat spremljevalni program, ki bo ponujal razstavo kmetijske mehanizacije, razstavo starodobne kmetijske tehnike, tržnico lokalnih ponudnikov, predstavitev semenarjev, obrtnikov, vrata za obiskovalce pa je odprl tudi Muzej starodobnikov Oldtimer, ki se nahaja prav v Bolehnečicih, in še kaj. Gostoljubni domačini pa so poskrbeli za hladno pijačo in odlično domačo hrano. Organizatorji so pod vodstvom predsednika organizacijskega odbora Alojza Štuhca, poskrbeli za odlično tekmovanje in sploh dogajanje.

Lani omenjenega državnega tekmovanja zaradi epidemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov ni bilo, letos pa so se odločili ponovno vse prirediti, a ne več v dvodnevni temveč enodnevni obliki. Letos tudi ni bilo izvedenih predtekmovanj na regijski ravni, ampak so regije prijavile tekmovalce po svojem izboru. Prav različni ukrepi so botrovali nekoliko nižji udeležbi tekmovalcev. Tokrat je na otvoritveni slovesnosti v Bolehnečicih zbrane tekmovalce, goste in obiskovalce, prvi pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, za njim pa so spregovorili še: Simona Potočnik, ravnateljica Biotehniške šole Rakičan, Tone Hrovat, predsednik komisije za kmetijstvo pri ZOTK RS, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, dr. Stanislav Kapun, direktor KGZ Murska Sobota in mag. Aleš Irgolič, državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo RS, ki je tudi odprl tekmovanje. Prisotni so bili še Jožef Školjč, glavni tajnik ZOTK RS in mag. Tugomir Majdak, državni tajnik Ministrstva za kmetijstvo Republike Hrvatske, ki je bil v preteklosti tudi predsednik hrvaških oračev.

Samo tekmovanje je potekalo v posamični konkurenci in ekipno, ekipo sta sestavljala dva orača. Nastopila je ekipa iz Dolenjske, dve ekipi sta predstavljali Prekmurje, Prlekijo ena ekipa, ena ekipa je tekmovala za domačine, v njej je bila tudi edina ženska tekmovalka Romana Kumin. V konkurenci biotehničnih šol so tekmovali dijaki Biotehniške šole Rakičan, Centra biotehnike in turizma Grm pri Novem mestu in Biotehničnega centra Naklo. Orači so se pomerili tudi v oranju s starodobnimi traktorji, ženske so tekmovale v spretnostni vožnji s traktorjem in enoosno prikolico, moški pa z dvoosno prikolico.

Rezultati 64. državnega tekmovanja oračev Slovenije, plugi krajniki: Anton Filak, Bela Krajina; 2. Primož Sukič, Prekmurje; 3. Tomaž Divjak, Podravje itd.; Obračalni plugi: 1. Igor Pate, Dolenjska; 2. Štefan Bakan, Prekmurje; 3. Tilen Vogrinčič, Prekmurje itd.; Ekipno: 1. Prekmurje (Jože Zver, Štefan Bakan), 2. Prekmurje (Primož Sukič, Tilen Vogrinčič), 3. Domačini (Romana Kumin, Aljaž Stajnko) itd. Rezultati 26. državnega tekmovanja dijakov biotehniških šol v oranju, plugi krajniki: 1. Benjamin Kavšek, GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma; 2. Erik Sekereš, BŠ Rakičan; 3. Grega Avsenek, BC Naklo itd.; Obračalni plugi: 1. Jan Kozjek, GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma; 2. Aljaž Stajnko, BŠ Rakičan; 3. Jan Sajovic, BC Naklo itd.; Ekipno: 1. GRM Novo mesto (Benjamin Kavšek, Jan Kozjek), 2. BŠ Rakičan (Erik Sekereš, Aljaž Stanjko), 3. BC Naklo (Grega Avsenek, Jan Sajovic) itd.

Tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in prikolico, nad 50 let: 1.Jožica Lokošek, 2. Danica Kosmač, Mari Jakše in Marija Rožman, 3. Jelka Krivec in Urška Šemrl itd.; do 50 let: 1. Brigita Petek, 2. Simona Zadnikar, 3. Jožica Bobnar in Dragica Himelrajh itd.; Dijakinje: 1. Anja Smerke. Tekmovanje starodobnikov v oranju: 1. Jože Sambt, 2. Janko Karba, 3. Gorazd Mikložič itd.; Tekmovanje v spretnostni vožnji z dvoosno prikolico: 1. Aljaž Čuš, 2. Zvonko Kolarič, 3. Luka Lorbek itd.

Najboljša posameznika Anton Filak in Igor Pate, sta se uvrstila na svetovno prvenstvo, ki bo drugo leto v Rusiji. Doslej so se slovenski orači, tudi Anton in Igor, na svetovni ravni izkazali z dobrimi rezultati, ni pa jim še uspelo osvojiti medalje…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: