nedelja, 5 aprila, 2020

Vesela je bila Miklavževa trgatev pri Balažicevih iz Hotize, ki imajo vinograde v Lendavskih goricah

Čeprav se bliža tudi koledarska zima so marsikje v vinogradih na severovzhodu države še vedno prisotne grozdne jagode, ki sicer ne dozorevajo več, a kljub temu še vedno zadržujejo svojo kakovost in sladkobo, ki mnogim vinogradnikom, ob priložnostnih trgatvah (Miklavževa, Lucijina, Božična, Štefanova, Silvestrovska, Novoletna, Treh kraljev, Prešernova, Svečnična…) ponuja izvrstno predikatno kapljico. In medtem ko so že septembra in oktobra končali z normalno, ter novembra s pozno in predikatno trgatvijo, ko so natrgali kakovosten in količinsko odličen vinski letnik 2019, nekateri trgajo tudi sedaj. Res se je sicer, da je v zadnjih letih, ko grozdje nekoliko hitreje dozoreva, manj primerov, da bi vinogradniki po redni trgatvi puščali grozdje na trsih za pozne ali celo ledene trgatve, a še vedno obstajajo tudi takšni. In med tistimi, ki so se odločili za „Miklavževo trgatev“ so tudi v Vinogradniški družini Balažic iz Hotize, ki obdelujejo skupno hektar vinograda v Lendavskih goricah. Sladke vinske jagode, ki bodo dale kakovostno vinsko kapljico je v hladnem in predvsem meglenem jutru obiralo ducat beračev, predvsem družinskih članov in prijateljev.

Kot je dejal Damjan Balažic, je z letošnjim letnikom sploh zadovoljen. Normalni letini so dodali še dobrih 100 litrov vrhunskega Miklavževega vina, ki bo najverjetneje ocenjeno kot jagodni (če ne suhi jagodni) izbor. „Skupno smo obrali grozdje s 300 trsov, ki je bilo zaščiteno pred ptiči. Gre za sorto laški rizling, iz grozdja pa smo iztisnili dobrih 130 litrov zelo sladkega mošta, merilnik za merjenje vsebnosti sladkorja v moštu pa je pokazal 86 oekslov“, pravi Damjan, ki si želi v prihodnjih letih vinograd obdelovati po “BIO” metodi. Sedaj sicer sledi šolanje vin v kleti, tako tistih iz redne trgatve, kot teh 130 litrov jagodnega izbora, torej vina, ki je pri vinarstvu izraz za vrhunsko vino, pridobljeno iz skrbno odbranih, povsem zrelih ali že prezrelih jagod s plemenito plesnijo, ki jih ločeno predelajo v mošt in nato v vino…