Skip to content

Bakos.si

Na posestvu Steyer je ustvarjalo 14 likovnih umetnikov

Ustvarjena dela bodo predstavili na posebni razstavi, po eno umetnino pa so podarili gostiteljem

Na vinogradniškem posestvu Steyer v Plitvici in na Plitvičkem Vrhu je konec tedna potekalo 4. likovno ustvarjalno srečanje – mednarodna likovna kolonija “Vino in prijateljstvo 2021”, ki je letos na obrobje Apaške doline pritegnila 14 likovnih umetnikov iz Slovenije in tujine. Ker umetnost, kultura in vino sodijo skupaj se je namreč tudi družina Steyer že leta 2016 odločila še bolj povezati vino in umetnost ter razviti nove prijateljske vezi preko likovne zgodbe, je prišlo tudi do letošnjega tridnevnega likovnega druženja in ustvarjanja. Steyerjevi so poskrbeli prijetno nastanitev, manjkalo ni niti dobre hrane in seveda njihove vrhunske kapljice, ki je tudi tokrat bila tista, ki likovnim ustvarjalcem daje novega ustvarjalnega navdiha. Vsak udeleženec likovne kolonije je pripravil dva izdelka za posebno razstavo, ki je predvidena v mesecu novembru (v dneh okoli Martinovega). S kolonije, kjer je ustvarjanje spremljal kustos in likovni kritik/recenzent Mario Berdič, so ustvarjalci po eno likovno delo podarili hiši in tako bo del stalne zbirke umetniških del družine Steyer.

Na letošnji, 4. koloniji „Vino in prijateljstvo 2021“, ki je potekala v času, ko je občina Apače praznovala 15. občinski praznik, so sodelovali umetniki, kot so: Viktor Šest (Maribor), Matjaž Duh (Maribor), Bogdan Čobal (Maribor), Vesna Davidović (Brežice), Zoran Poznič (Trbovlje), Bram d’Hont (Nizozemec, ki živi v Prosečki vasi na Goričkem), Rok Bogataj (Ljubljana), Albert Mesner (Avstrija), Jerca Šantej (Sevnica), Albina Kragelj (Radenci), Joža Primožič (Janhova, Apače), Robert Jurak (Ključarovci), Igor Orešič (Ruše) in Tatjana Mijatović (Radenci).

“Že dobro leto po otvoritvi prenovljenega in razširjenega vinogradniško – turističnega posestva Steyer v Plitvici pri Gornji Radgoni, bilo je to jeseni 2016, sta se družinska lastnika Danilo in Magda Steyer odločila še za dodatno kulturno dejavnost v obliki prve mednarodne likovne kolonije z ambicijo, in sedaj je bila že 4. prireditev. Vinogradniško posestvo obsega turistično kmetijo, vinsko in arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostora za kuhanje žganja in pridelavo olja itd. V velikem poslovnem objektu je na voljo mogo prostorov za razne kulturne dejavnosti, še posebej pa se zdijo primerni za likovno ustvarjalnost, saj lahko prav vsak udeleženec najde svoj kotiček, tako zunaj kot znotraj sodobno urejene stavbe”, nam je povedala udeleženka vseh dosedanjih kolonij Tatjana Mijatović, sicer nekakšen idejni vodja in pobudnica dogodka pri Steyerjevih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: