Skip to content

Bakos.si

Na Jeruzalemu uprizorili vrhunsko turističnno doživetje Vino je kabaret

V žlahtni prleščini so skozi pokušino vrhunskih vin ter skozi pesem pričarala pristni duh prelepe Prlekije

V nadaljevanju projekta „Vino je umetnost“, je v Svetinjski kleti v Jeruzalemskih goricah potekala krstna uprizoritev vrhunskega turističnega doživetja Vino je kabaret. Danilo Šnajder, glavni enolog kleti Verus vinogradi, in Tadej Vesenjak, kantavtor, ki poje v žlatni prleščini, sta skozi pokušino vrhunskih vin ter skozi pesem pričarala pristni duh prelepe Prlekije. Dogodek je organizirala Katja Jurkovič, predstavnica podjetja Pep’s wine: »Ko stojiš med temi prelepimi Jeruzalemskimi goricami, imaš občutek, da je nad njimi nekaj več. Zgodba Pep’s wine je dozorela prav iz te ljubezni, saj vemo, da je živeti na tem koščku zemlje pravi privilegij. Ponujamo Prlekijo kot doživetje, kot zgodbo v steklenici – in kot nekaj posebnega želimo ponuditi tudi Prleški kabaret.«

Prleški kantavtor Tadej Vesenjak je šestkratni nagrajenec KantFesta, dvakrat je nastopil tudi na festivalu šansona La vie en rose, ki ga vodi Vita Mavrič. Je eden najbolj prepoznavnih slovenskih kantavtorjev, zato ga je leta 2007 “izštekal” Jure Longyka. Klet Verus vinogradi sodi med mednarodno najbolj prepoznavne slovenske kleti z vrhunskim izborom vin.

Doživetje Vino je kabaret je eno šestih doživetij, vključenih v projekt Vino & umetnost. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru operacij Umetnost in vino. „Vino je poezija v steklenicah,“ je zapisal Robert Louis Stevenson, znameniti škotski pisatelj in pesnik. Svetova, ki se nenehno prepletata. Velika vina so navdih velikim umetnikom in velika umetnost navdih velikim vinarjem. Vino je kultura – in vrhunska vina zahtevajo vrhunske kontekste svojega užitja. Skozi vina največjih slovenskih vinarjev izpovedujemo kulturo, umetnost, tradicije, zgodbe, bitje in žitje krajev, v katerih raste vinska trta. Vinska kultura namreč vstopa v okolje v svoji totaliteti – vtisne se v naravo ljudi, podobo krajine, doživljanje sveta skozi sproščenost, družabnost, ustvarjalnost – in hvaležnost.

Naložba, ki jo od decembra 2020 do septembra 2021 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru operacij Umetnost in vino, razvija idejo vina in umetnosti v vzhodni kohezijski regiji.

Projekt Vino in umetnost je izšel iz kroga ustvarjalcev festivala Dnevi poezije in vina in se povezal s nosilci art & wine festivala Salon Sauvignon. Vino pojmujemo kot vrhunsko evropsko kulturo, ki jo kaže polno užiti v okolju, iz katerega je izšla; socialnem, kulturnem, izpovednem.

Kot pravi vodja projekta Slavko Dobnik „gradimo ga na dveh ravneh: kot vrhunsko turistično doživetje z višjo dodano vrednostjo, ter kot celoletni festival Vino in umetnost. Vino in umetnost je tako način, kako doživeti barvitost Štajerske skozi vino in vinsko kulturo. Nosilec projekta in lastnik blagovne znamke Vino in umetnost je Zavod Itadakimasu.“

Turistična doživetja: Na vinski pokušini, ki je ponujena ljubiteljem vin, ki hočejo nekaj več, se vinarjem v spletu vina, kulture in umetnosti pridružujejo performerji, interpeti, baletni plesalci, pesniki, kantavtorji, dramski igralci, glasbeniki, folkloristi, ljudski godci. V projekt je vključenih šest partnerjev – vsak s svojo lastno, edinstveno zgodbo, in sicer Steyer Vino (Vino je glasba), Zlati Grič (Vino je poezija), Vino Kaloh (Vino je balet), Fani&Rozi (Vino je reka), Jeruzalemske gorice (Vino je kabaret) in Sveta Trojica v Slovenskih goricah (Vino je življenje). „V toku nastajanja produktov je spontano vzniknila ideja, da bi vzporedno gradili festival pod blagovno znamko Vino in umetnost, ki bi potekal skozi vse leto. Posamezni partnerji bodo vsaj enkrat na leto, v časovni in vsebinski koordinaciji Zavoda Itadakimasu, izvedli festivalski dogodek na temo vina in umetnosti, odprt za javnost. Festival s tem podpira prepoznavnost osnovnega turističnega doživetja Vino in umetnost, hkrati pa ta ponuja nabor obiskovalcev festivala,“ dodaja Slavko Dobnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: