sobota, 4 aprila, 2020

Naši predniki so vedeli zakaj so vrata na kleteh bila mrežasta

Res je sicer, da so vrata na objektih narejena predvsem so zato, da z njimi omejujemo vstop v določene prostore, toda vrata lahko imajo tudi drugačen namen. V še ne tako davni preteklosti hišnih vrat večinoma niso zapirali, tako da je lahko vsak obiskovalec prosto vstopil v hišo. Olika je zahtevala le to, da je potrkal, ter tako naznanil svoj prihod. Danes pa je drugače, saj v hiše in stanovanja kljub zaklepanju nepridipravi vlomijo, še zlasti če nikogar ni doma…

V Sovjaku, pri Sv. Juriju ob Ščavnici, pri Slavku Matjašiču, pa smo na 200 let stari kleti, nad katero je postavljena stara lesena preša z vsemi starimi rekviziti za prešanje, naleteli na nenavadna lesena mrežasta vrata, ki zapirajo vhod v klet. Ker je danes to redko videti, nam je gospodar Slavko razložil, zakaj ima na kleti takšna vrata: „Ta vrata so narejena mrežasto zato, da lahko v klet uhaja sveži zrak, iz njega pa plini, ko v kleti vre vinski mošt ali jabolčnik. Na tak način so se pridelovalci vina in jabolčnika obvarovali nesrečnih zadušitev s plinom, ki se sprošča pri vrenju mošta.“ je dejal Matjašič, ki ga mnogi poznajo po pletenih košarah. Dejal nam je tudi, da poleg pri njem v Sovjaku imajo mrežna vrata tudi na kleteh pri Tončku Golnarju in pri Keglovih.

„Danes, ko ljudje živijo v lepih domovih, še pomislijo ne kakšna vrata so zapirala dom v preteklosti, ko na podeželju vrat na hišah niso zaklepali. Zaklepali jih niso, to je le po naše, zato, ker v hiši ni bilo kaj ukrasti. Morda tudi zato, ker hiša skoraj nikoli ni samevala, saj so v njej bivale velike družine, morda celo več teh. Zaklepali pa so shrambe, kjer so hranili pomembnejše stvari, predvsem hrano in pijačo. Vrata za zapiranje objektov, so bila, kakor danes po obliki in funkciji zelo različna. Posebno funkcijo so imela vrata na kleteh v katerih so hranili vino in jabolčnik, ki sta morala biti shranjena v sodih na hladnem. Kleti, katere so bile grajene v zemljo, so v preteklosti, ko še jih niso hladili z klima napravami, kot se to dogaja danes, hladili naravnim potom. Vhod so zaprli z debelimi vrati, za zračenje pa pustili le majhne linice. Za poletno ohladitev kleti, so se posluževali naravne ohladitve“, razlaga Matjašič in dodaja, da so takšna vrata zgodovinska in etnološka znamenitost.

Dodal je, da so v ta namen imeli na kleti dvojna vrata, tista, ki so klet varovala pred mrazom in vročino, in vrata, skozi katere so poleti, ponoči, ko se je ozračje ohladilo, v klet »spuščali« hlad…

Mrežasta vrat na kleti Slavka Matjašiča v Sovjaku (Foto: Ludvik Kramberger)

Tags:

0 Comments

Leave a Comment

error: