Lovni turizem in varovanje narave mu največ pomenita

Lovski tovariši ob visokem življenjskem jubileju obiskali in obdarili Franca Gomzija, ki je v zeleno bratovščino pritegnil hčerko in sina

V Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, lepo pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikakor ne pozabljajo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej, kar starejšim ljudem veliko pomeni. Tega se zaveda aktualni starešina LD Negova Marjan Kšela, ki je ob izvolitvi na mesto starešine uvedel novost, da obiščejo in obdarijo vsakega član družine, ki je star 80, 85, 90… let. In tokrat je bil na vrsti obisk pri slavljencu Francu Gomziju, ki domuje tik ob negovskem pokopališču, a tudi v Nemčiji, kjer je v Kölnu in Leverkusnu, kot podjetnik delal skoraj štiri desetletja in si je tudi ustvaril drugi dom in družino. Starešina LD Negova Marjan Kšela ter lovska tovariša Vlado Šiško in Anton Korošak, sta ga tokrat obiskala na njegovem domu v Negovi ter ob obdaritvi, čestitali 80. rojstni dan. Ob tem so mu zaželeli še veliko zdravih let in še veliko časa v naravi in na lovu.

Franc se je rodil 16. oktobra 1940 v bližnji Trotkovi, osnovno šolo je obiskoval v Benediktu in Negovi, nato pa je končal še ŽIŠ – Železničarsko industrijsko šolo v Mariboru ter postal ključavničar. Po odsluženi JLA v Zagrebu in Banjaluki, se je že leta 1962 preselil v Nemčijo, kjer je garal in ustvarjal vse do začetka tega tisočletja, ko se je upokojil in ko ima še več časa za svojo ljubezen v naravi – lovstvo in še zlasti lovni turizem, kjer ves čas največ dela. Med srečanjem posvečenem njegovem okroglem življenjskem jubileju, nam je Franček povedal, kako ga je leta 1981 v lovske vrste pritegnila ljubezen do narave in živali. Posebej mu je bilo lepo druženje z lovskimi tovariši pa ne samo med lovom, temveč tudi med delom, ko so gradili lovsko kočo – dom ter preže ali karkoli drugega. „Seveda rad sem občasno tudi ustrelil kakšnega srnjaka. In tudi sedaj, ko nekoliko težje hodim rad grem s prijatelji na lov, zlasti na prežo ter počakam kakšnega srnjaka. Sicer pa prav zaradi tega veliko delam v naši LD na področju lovnega turizma“, nam pove Franc, ki je s svojim delovanjem v LD Negova je uspel pritegniti tudi pozornost hčerke Laure in sina Tomija, ki sta tudi stopila v lovske vrste. To Francu veliko pomeni, pa ne zaradi ubijanja divjadi, temveč predvsem zaradi skrbi za njihov stalež ter varovanja naravnega okolja.

Tokratni lovski jubilant iz Negove, sicer uradno tudi vodnik lovskega psa, se je po opravljenem lovskem izpitu, leta 1981 veliko dodatno usposabljal in izobraževal. Med drugim se je usposobil za mentorja mladih lovcev, strelskega sodnika, Spremljanje prisotnosti šakala, upravljanje z malo divjadjo, Etični kodeks in lovska etika ipd. V LD Negova ter ZLD Prlekije je ves ta čas opravljal številne funkcije, med drugim je bil predsednik komisije za lovni turizem, član upravnega odbora LD, Strelski referent LD, Revirni vodja LD, Član komisije OLZ za lovsko strelstvo in lovsko orožje, Član komisije za kinologijo, Mentor pripravniku LD… Za vse svoje aktivnosti v lovski organizaciji je Franc Gomzi prejel številna priznanja in odlikovanja, med drugim; Znak za lovske zasluge LZS, Srebrni znak za kinološke zasluge LD, Družinsko priznanje LD, Zlati znak za lovske zasluge LZS, Red za lovske zasluge III. stopnje LZS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: