torek, 25 februarja, 2020

Za čudovito okrasitev svojega domovanja sta Klara in Manfred uporabila na stotine okraskov, figur in lampijonov, ter na tisoče lučk

Res je sicer, da je v zadnjih letih vedno več ljudi, ki si okrašujejo bivalne in delovne prostore, ne le za ogledovalce temveč predvsem za svoje prijetno bivanje. Eni svoje domove in druge prostore okrašujejo predvsem v poletnem času, ko so vrtovi, balkoni, terase in okenske police polne raznoraznih rož in zelenja, drugi v času adventa ter božičnih in novoletnih praznikov, ko so v ospredju jaslice in druga božična okraševanja, nekateri pa okrašujejo kar 365 dni v letu. In takšna je gotovo Klara Schnepf s Kapelske ceste v Radencih, ki si je skupaj z možem Manfredom, pred petimi leti v tem zdraviliškem kraju uredila prijazen dom. Pri Schnepfovih praktično niti en dan v letu ni enak predhodnem ali prihodnjem, saj se vseskozi nekaj spreminja, kajti Klara, ki se je vse življenje v avstrijski prestolnici Dunaju ukvarjala s turizmom in gostinstvom, nikakor ne more mirovati. Že v času, ko je še vodila svoje podjetje v čarobnem mestu na modri Donavi, je Klarina restavracija bila znana po urejenosti in okrašenosti. Mnogi gostje, ki so prihajali iz celega sveta, so v njeni knjigi vtisov, a tudi v javnih medijih, pisali da v adventnem in božičnem času, in ne le takrat, ima „najlepše okrašen objekt na svetu“.

Posebej prijetno je pri Klari in Manfredu bilo v minulih prazničnih dneh, ko je zunanjost in notranjost njune hiše, poleg več tisoč božično-novoletnih lučk, ki so čarobne zlasti v večernem in nočnem času, krasilo in še krasi, na stotine drugih različnih okraskov, drevesc, tudi božičkov, medvedkov, zmajev in drugih različnih, zlasti pravljičnih, živali, lampionov in ostalih figur, katere je večinoma iz odpadnih naravnih materialov iz gozda ter z njiv, iz vinogradov in vrtov, izdelala sama Klara. Vse pri Schnepfovih je čudovito, vsakdo pa lahko pri srcu občuti lepo, razkošno in nepozabno božično doživetje. Klara je še posebej vesela obiskov, saj pravi, da sicer rada okrašuje, a ne zgolj zase, temveč za vse ljudi. Zato niti ne preseneča, da je zakonca, ki sta v Radencih šele peto leto, v letu 2019 obiskalo skorajda 1000 ljudi. Klara je zadolžena za razkazovanje in razlago čudovitih okraskov, njen mož Manfred, ki mu slovenščina nekoliko dela težave, pa za vsakega obiskovalca pripravi kuhano vino, čaj ali kakšen drugi napitek. Klara je vesela, da je v kratkem času našla veliko prijateljic s katerimi rada poklepeta o tem in onem, pred nikomur pa ne skriva svojih „receptov“ za okraševanje in dekoracije, bodisi božično – novoletno, bodisi običajno vsakodnevno.

Nova prijazna Radenčanka, ki se je mimogrede po pol stoletja neprekinjenega življenja na Dunaju, ob sedanji vrnitvi morala malo učiti materinega-slovenskega jezika, nam je sicer razložila tudi, kako je samo kot mlado dekle odšla na Dunaj. Zgodilo se je že leta 1968, ko je iz svoje rojstne Plitvice, vasice z Apaškega polja, odšla nekako trebuhom za kruhom. Na Dunaju se je zaposlila, si z Manfredom ustvarila lepo življenje, in tako dočakala tudi zasluženo upokojitev. Zgodba zase pa je tudi zaljubljenost njenega Manfreda v Pomurje oziroma Slovenijo. Pred skorajda štiridesetimi leti, ko sta bili na počitnicah v Sloveniji, predvsem v Apaški solini, je šel Manfred z nečakom na ribnik namakati trnek. Zaljubil se je v ribolov, in se takoj včlanil v Ribiško družino Radgona, najprej v TE Apače, sedaj pa je član TE Videm, v isti ribiški družini. Tako je vzljubil športni ribolov, da se je takoj zaobljubil, da bo po upokojitvi živel v Sloveniji. Seveda Klari ni bilo potrebno dvakrat povedati, saj kri vseeno ni voda, in pred dobrimi petimi leti, ko sta si našla lepo lokacijo in si uredila hišo, za katero sama pravita, vikend hiško, v Radencih, nekaj deset metrov stran od regionalke Radenci – Kapela – Sveti Jurij ob Ščavnici, sta se poslovila z Dunajem, katerega vsekakor pogosto obiskujeta, saj jima tam živi tudi sin. „Lepo je tukaj in gotovo se nisva zmotila, da sva se preselila v Radence, kjer so tudi dobri in prijazni ljudje“, povesta Schnepfova, Klara pa dodaja, da enako kot njen mož brez ribolova, sama ne more brez svojega „okraševalnega“ konjička, čeprav ta ni tako poceni. „Ene ženske raje obiskujejo butike in vse prepogosto menjavajo garderobo in obutev, jaz pa se raje posvečam okraševanju, ter sploh estetiki in urejenosti. V naravnem okolju, zlasti v gozdovih, sadovnjakih in na vrtovih je veliko zanimivih reči, torej naravnih materialov, ki se lahko uporabijo za okraševanje. K temu dodaš malo lepila, barv in še kaj, tako nastanejo čudovite reči. In to, za dekoracije in okraševanje, skrbim vseh 365 dni v letu“, pravi naša sogovornica.

Tags: , , , , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: