Kar 350 udeležencev po „Pouti po bregaj in dolaj“

Sprehodili so se po Goričkem in Porabju ter kurili odvečne kalorije

Podobno kot že vrsto let se je tudi leto 2020 začelo s tradicionalnim pohodom po Prekmurju in Porabju, kjer so množice „kurile“ odvečne kalorije, ki so jih nabrali ob minulih praznikih. Kulturno-umetniško društvo Budinci je namreč, v sodelovanju s porabskim Kulturno-turističnim društvom Andovci in Občino Šalovci, pripravilo tradicionalen “Pohod trej kralof na pouti po dolaj pa bregaj” /Pohod Treh Kraljev na poti po dolinah in bregovih/, ki je v najsevernejšo vas Slovenije ponovno privabil nad 350 pohodnikov vseh starosti iz različnih koncev Slovenije ter tudi iz Avstrije in Madžarske. Kot je znano, v navadi pohodnic in pohodnikov po Goričkem je, da se prvič v novem letu srečajo na pohodu po Pouti po bregaj in dolaj, ki vodi iz Budincev v Andovce in nazaj. Pohodniška pot je bila zasnovana davnega leta 2008 v projektu Oaza zdravja in KUD Budinci jo vsako leto oživi s pohodom s Svetimi Tremi kralji.
Tako se je minulo soboto, prvo v letošnjem letu ob vaško gasilskem domu v Budincih zbralo čez 350 pohodnikov iz vseh koncev in krajev in sosednjih držav. Številnim stiskom rok, objemom in izrečenim dobrim željam je sledil ogled tokrat res živih jaslic in po pozdravnih nagovorih Vendela Žido in Jožeta Rituperja, ki sta spregovorila v imenu organizatorjev, pričetek pohoda. Pohodnike je pozdravilo sončno jutro in držali so strumen korak proti gozdu bližajoč se nekoč ljudem prepovedanem in z vojaki nadzorovanem obmejnem pasu, kjer so pred 31 leti smeli hoditi le vojaki jugoslovanske in na drugi strani madžarske vojske. Pohodnike je objel gozd in potihnili so tudi glasovi. Gozd je dihal meglo obsijano s soncem in od daleč se je slišal motorna žaga v rokah drvarja. Čeprav je bila sobota je bilo čutiti nedeljski spokoj in praznični mir na gozdni poti.
Med hojo čez mejo v Andovce ali po madžarsko Orfalu, so pohodniki videli marsikaj lepega, med drugim tudi v decembru 2019 uradno odprto, novo zgrajeno cesto, kolesarsko pot, od državne meje proti Andovcem. Pozdravile so jih številne prometne in neprometne table, ki jasno povedo, da je čas obdobja železne zavese dokončno zgodovina in je meja za obisk Slovencev v Porabju odprta za vse. „Pri hiši rokodelcev, postavljeni leta 2011 s sredstvi čezmejnega sodelovanja Slovenije in Madžarske v projektu Sosed k sosedu, so domačini in člani KUD Andovci že pripravljali prigrizek in tople napitke pričakujoč pohodnike ob Malem Triglavu. Pridružila se je generalna konzulka Republike Slovenije na Madžarskem v Monoštru, Metka Lajnšček in v pričakovanju pohodnikov sva izmenjali veliko misli in idej o skupnem čezmejnem sodelovanju v dobro razvoja v Slovenskem Porabju in na Goričkem“, nam je razložila Stanka Dešnik, direktorica Krajinskega parka Goričko.
Karel Holec, predsednik KTD Andovci in generalna konzulka Metka Lajnšček, sta pohodnike pozdravila, jim zaželela uspešno leto 2020 in jih povabila k pogostejšim obiskom, ki bodo krepili prijateljstvo in omogočili trdnejše gospodarske in kulturne vezi v skupni Evropi. Pohodnike, ki so se gostili s pravimi, od paprike oranžnimi in za madžarsko kulinariko značilnimi klobasami, sem morala žal zapustiti in nadaljevati svojo prijetno in veselo pot, ki bo marsikomu dolgo ostala v lepem spominu…

Na prvem letošnjem pohodu v Prekmurju in Porabju je bilo nad 350 pohodnikov /Foto: Stanka Dešnik/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: