Skip to content

Bakos.si

Golica in Užiško kolo z roko v roki!

Razkrižje so obiskale kmečke ženske iz Srbije

V minulih dneh so tudi v občini Razkrižje izvedli številne aktivnosti, družabna srečanja, prireditve in dogodke, ki se jih v tej majhni prleški občini ob meji s Hrvaško, vedno razveselijo, saj radi sodelujejo in se tudi poveselijo. In eedn odmevnejših dogodkov, po besedah župana Stanka Ivanušiča, je bil tudi sprejem predstavnic, ki sodelujejo v slovensko – srbskem projektu »Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v Jugovzhodni Srbiji«, katerega nosilec je Slovenska Karitas, v partnerskem sodelovanju s Karitasom Beogradske nadbiskupije (nadškofije), sofinancira pa ga Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. V projektu sicer sodelujeta občini Kočevje in Razkrižje iz Slovenije, ter ženske iz srbskih občin občin Aleksinac, Ražanj in Knjaževac. In prav iz omenjenih srbskih občin so prišle tudi kmečke ženske, z njimi pa tudi predstavniki posameznih sodelujočih srbskih občin.

„Po uvodni predstavitvi, zgodovinskih, kulturnih in današnjih posebnosti občine Razkrižje v razkriškem domu kulture, ko so gostje tudi z dodatnimi vprašanji pokazale interes o našem življenju v samostojni Sloveniji, so članice razkriškega Turistično narodopisnega društva gostje postregle z razkriškimi mlinci in lastno pridelanim vinom, ki so ga gostje z užitkom poskusile in ga želele odnesti tudi s seboj v Srbijo. Nato so si ogledale ekološki kmetiji Žižek in Fortner na Šafarskem, zeliščni vrt družine Tivadar na Gibini, muzej žganjekuhe pri družini Makovec, muzejske zbirke čevljarstva in dimnikarstva ter studenčarije pri družini Gašparič na Šafarskem, kosilo pa so jim postregli na Vinogradniški kmetiji Dervarič v Koprivi,“ je povedal župan Ivanušič.

Ni potrebno posebej poudarjati, da je srečanje bilo zelo pristno z ustvarjenim prijetnim, sproščenim vzdušjem. Za posebno razpoloženje so gostitelji iz razkriške občine poskrbeli na samem začetku, ko je v domu kulture, domači harmonikar, Sreč Kotnik, zaigral Avsenikovi skladbi »Na golici« in Slovenija od kod lepote tvoje, ter gostom za presenečenje, njihovo znamenito »Užiško kolo«. Čudovito je bilo ob tem dogajanju, ko sta se „Golica“ in Užiško kolo“ znašal z roko v roki.

Stkale so se tudi nove prijateljske vezi, ki krepijo sodelovanje na območju nekdanje skupne domovine, na temelju medsebojnega spoštovanja in sodelovanja, ki enim in drugim prinaša korist.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: