Frizerstvo je poklic, kjer je „spanje“ strogo prepovedano!

Radgonsko „Frizerstvo Firšt“ z novimi naložbami v prostore, tehnologijo, kadre in usposabljanje

Gotovo so redki prebivalci mesta sejmov in penine Gornje Radgone, ter tudi širšega območja Pomurja, Štajerske in sosednje avstrijske Štajerske, ki ne poznajo „Frizerstvo Firšt“, ki že dobrih 30 let domuje na radgonski železniški postaji. Kako tudi bi, če pa gre za eno najstarejših (ustanovljeno je bilo pred 46 leti op.p.), najuglednejših, najbolj priljubljenih in najboljših tovrstnih salonov v mestu ob reki Muri in širše. Takšen ugled se vsekakor ne dobi čez noč, še bolj pa je jasno, da je ohranitev težja od pridobitve slovesa. Direktor in lastnik salona Darko Firšt se zaveda, da brez usposabljanja ni uspeha, saj tudi področje pričesk gre s časom naprej, in nikakor se ne sme zaostajati. Po njegovem je „spanje v frizerski branži strogo prepovedano“. Zato poleg udeležbe na različnih prezentacijah, seminarjih in delavnicah širšega pomena, pa najpogosteje pripravljajo kar individualna izobraževanja za svoje zaposlene. Ob tem so pri Firštu vseskozi na tekočem s tehnološkimi novitetami, ob tem pa pogosto, poleg v kadre in tehnologijo investirajo tudi v urejenost in opremljenost prostorov salona, saj je obisk salona odvisen tudi od počutja strank.

Tako so tokrat, nad obstoječim salonom, katerega so nekoliko preuredili, zgradili in uredili še večji prostor za izvajanje izobraževanj in usposabljanj, tako teoretičnih kot praktičnih. V okviru zadnje naložbe, ki je stala okoli 50.000 evrov, so poleg studia za frizerske demonstracije, uredili tudi skladišča, sanitarije, pralnico perila ipd. Tam bodo frizerski mojstri, med katerimi je tudi Darkov sin Matevž, ostalim sodelavcem, najverjetneje pa tudi zainteresiranim frizerkam in frizerjem iz drugih salonov, lahko pogosteje predstavljali najnovejše tehnike striženja, ki je v poklicu glavna pot od začetka do konca, ki jo moraš v celoti izpeljati. Predstavili bodo lahko tudi druge novosti s področja pričesk, in v okviru tovrstnih usposabljanj bodo vsi izvedeli marsikaj novega, koristnega in zanimivega za svoje nadaljnje delo. Seveda pri Frizerstvu Firšt nihče in nikoli ne more biti razočaran, kar potrjuje nenehno vračanje starih strank, tako žensk kot moških. Poleg izkušenih in zelo dobrih frizerk, je „Pri Firštu“ seveda tudi odlični mladi frizer Matevž Firšt, ki ima ogromno znanja, ki se na slovenskem območju in tudi širše, kljub svoji mladosti zelo hitro uveljavlja. Seveda ne smemo pozabiti niti na starega lisjaka, očeta Darka, ki je začel delati že davnega leta 1987, in je že desetletja uveljavljen frizer, ter babico Marico, katera je v dobrih štirih desetletjih naredila na tisoče vrhunskih pričesk, in tudi sedaj, ko je v zasluženem pokoju, pomaga v salonu. Sploh je pri Firštu na delu izkušena že tretja frizerska generacija, ki veliko skrbi za nadgradnjo znanja, in ki spremlja modne trende. Zato ne glede na to, da delajo v majhnem mestu uspevajo držati visoko kakovost in s tem obdržati svoje stranke. Zato našega sogovornika Darka veseli, da se stranke nenehno vračajo, ob tem prihajajo vedno tudi nove.

Frizerstvo Firšt je sicer ustanovila Marica Firšt, in sicer 1. februarja 1974. Iz stare lokacije na radgonski avtobusni postaji se je Frizerstvo Firšt, 13. junija 1989, preselilo nekaj deset metrov stran, na železniško postajo v Gornji Radgoni, kjer je tudi danes, in kjer s številnimi zaposlenimi kljubuje vedno večji konkurenci ter gospodarski in socialni krizi. Veliko strank prihaja iz sosednje Avstrije ter tudi izven Gornje Radgone, torej iz celega Pomurja in Slovenskih goric. Ko gre za dame je razmerje med strankami iz Avstrije in Slovenije 60:40 %, obratno pa je v primeru moških 60 % slovenskih, 40 % pa avstrijskih strank. Ko se je leta 2006 upokojila, je mama Marica salon predala sinu Darku, ki z nekaterimi novimi prijemi nadaljuje tradicijo. Maričin vnuk in Darkov sin Matevž je, kot rečeno šel po istih stopinjah, in najbrž bo čez čas on prevzel „Frizerstvo Firšt“…

Kot nam je povedal vsestranski abrahamovec Darko, saj je poleg v frizerstvo zaljubljen v lov, pse, konje, vinogradništvo, potepanje…, je v njegovem salonu trenutno zaposlenih šest frizerk, poleg njega in mame pa se jim občasno pridružijo tudi po dve vajenki. Prav za slednje kaže omeniti, da se jih je v „Frizerstvu Firšt“ svojega poklica naučilo več deset.

Frizerstvo skozi zgodovino…

Razvoj frizerstva seže daleč v zgodovino, saj že nekateri arheološki viri prikazujejo oblikovanje pričesk v prazgodovini (18000-8000 pred našim štetjem). Ženske so večinoma nosile spuščene lase, moški pa so jih spenjali v čop. Lasje so si krajšali z ostrimi predmeti, največkrat z ostrim kamnom. Ličili so se z živalsko krvjo in črno zemljo. Vsako obdobje prinaša nove načine urejanja las in friziranja, vse do moderne dobe (1845-1990), ki pripelje nove stile in oblike pričesk, ampak se vseeno zgledujejo v zgodovino. Prav v moderni dobi se začne poplava stilov, še zlasti pri ženskah. Veliko je toplega, kasneje pa hladnega kodranja. Veliko je sušenja z sušilnikom. Začnejo se slogi kot so šik, new look, mini moda, chanel, unisex, casual, retro stil, live stil itd…

Uporabnost barv je na vrhuncu in ne moremo si predstavljati modne pričeske, brez vsaj ene barve in sredstev za utrjevanje ter oblikovanje. Pričeske postanejo prosto razgibane in so prepuščene frizerjevim rokam in njegovi domišljiji. Uporabljajo se različni lasni trakovi, lasnice, sponke itd.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: