petek, 3 aprila, 2020

Radgonski jagri „lovili“ s svojimi ženami in partnerkami

Podobno kot že vrsto let je v okolici lovskega doma LD Gornja Radgona, tudi letos potekal tradicionalni „lov z ženami“. Z željo, da bi svojim soprogam ali partnerkam na terenu približani konjička, ki jim je pri srcu, torej ljubezen do narave in živali, so člani LD Gornja Radgona, že pred leti začeli z organizacijo „Lova z ženami“, ki je pravzaprav namenjen druženju, ne pa streljanju in še manj ubijanju. Tako so tudi tokrat radgonski lovci v svoj drugi dom, lepi lovski dom v Hercegovščaku, tudi letos, tradicionalno v drugi polovici oktobra, povabili soproge in partnerke, tako da se je prijeten dan lahko začel. Po jutranjem zbiranju in obilnem okrepčilu, kjer je poleg domačega peciva, v ospredju bila kisla štajerska juha, se je poslovila tudi megla. Zraven je bilo približno polovica od skoraj 60 članov radgonske zelene bratovščine, nekaj s svojimi ženami ali partnerkami, nekateri pa tudi sami. In nekaj jih je šlo „na lov“ drugi pa so že pripravljali dobrote za poznejšo pogostitev, saj je predvsem šlo za druženje, spoznavanje in zabavo, ne pa za ubijanje.

Odločitev je padla, da bo tokratni lov z ženami potekal v bližini lovskega doma. Še pred odhodom v gozd, sta starešina LD Radgona Milan Kolarič, skupaj z revirnim vodjem Danijem Šmidom, pozdravila vse prisotne ter spregovorila o namenu in ciljem tovrstnega druženja. Nekaj besed je Kolarič namenil tudi varnosti in organizaciji tega lepega in zanimivega dogodka. Kmalu za tem je pot udeležence ponesla po razgibanem domačem okolju 9. lovskega revirja, kjer domuje predvsem srnjad, a tudi zajci, lisice in fazani niso redki. Žal pa, kot ugotavlja starešina Kolarič, vedno več je divjih prašičev, ki povzročajo škodo na kmetijskih pridelkih, ter še posebej šakalov in bojijo se, da v bodoče ne bodo imeli nič drugega kot slednje, saj jim uničujejo zlasti mlado srnjad, a tudi drugo malo divjad. Sicer pa, tokrat so si lovci, kot ljubitelji narave, skupaj s spremljevalkami, predvsem ogledovali okolje, urejenost lovskih naprav in klepetali med seboj. Kot vedno so poslušali tudi takšne in drugačne lovske pripovedi. Hitro je tekla njihova pot in že kaj kmalu so se začeli zbirati za vračilo proti startno-ciljnem prostoru. Med vrnitvijo proti lovskem domu, se je vesela druščina zaustavila tudi pri Hiši penine Frangež, tudi v bližini lovskega doma, kjer so poskusili nekaj kakovostnih vin in penin.

„Na koncu se je potrdil naš namen, torej želja, da se družimo, med lovom pa nismo uplenili niti eno žival. Pravzaprav smo izstrelili zgolj en naboj, a tudi to bolj kot ne, da bi prestrašili eno lisico. Ob koncu so se nam pridružili praktično vsi naši člani in luštno je bilo“, nam je povedal starešina Milan Kolarič, ki je dodal, da bodo s svojo tradicijo „lova z ženami“ nadaljevali tudi v prihodnje, kajti toliko druženja si v tem hitrem in modernem času si težko zamislimo, a radgonskim lovcem iz leta v leto to ponovno uspeva.

Tags: , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: