Angel varuh ga je „obvaroval“ na predbožični popoldan!

Stanko me je rešil zanesljive smrti in sedaj, ko sem se drugič rodil, nikoli več ne bom poskusil alkohola, pravi Jože Genc

Čeprav je rojen 11. februarja 1958, torej pred slabimi dvainšestdesetimi leti, bo Jože Genc, doma iz Ivanjševcev, vasi tik ob meji z Madžarsko, poslej rojstni dan praznoval vsakega 24. decembra. Prav na predbožični dan, v torek, 24.12.2019, je namreč Goričanec, ki občasno živi tudi pri prijateljici v okolici Gornje Radgone, bil na poti v večnost, kjer je, kot sam poudarja, že zakoračil z eno nogo, a se je pojavil „angel varuh, ki me je vrnil med žive“. In omenjeni angel varuh, ki ga je „potegnil nazaj“ je bil dve leti mlajši Stanko Dervarič z Radenskega Vrha, samostojni podjetnik v sosednji Avstriji. Med Prebivalci Radencev in sploh območja Gornje Radgone zelo znani Dervarič, ki ga ob koncih tedna še najbolj srečujejo igralci in ljubitelji malega nogometa, kjer sodi tekme, je namreč tistega popoldneva ob izteku lanskega leta brez oklevanja oblečen skočil v mrzlo vodo in iz potapljajočega se avtomobila rešil Jožefa, ki ga je nato potegnil na suho. S tem mu je nedvomno rešil življenje, kar še enkrat rojeni Jožef ni pozabil.

Kot smo že poročali, pretresljiva in skoraj tragična zgodba z veselim koncem se je na predbožični dan, v torek, 24.12.2019, v Radencih, ko je v bližini trgovine Jager, prišlo nenavadne prometne nesreče. „Malo po 15. uri smo bili policisti s strani občana obveščeni, da je v Radencih pri trgovskem centru voznik osebnega avtomobila zapeljal naravnost v zbiralnik vode in je vozilo v celoti pod vodo. Občan je skočil v vodo in vozniku pomagal iz vozila in nato iz vode. Ob prihodu policistov na kraj dogodka so voznika s kraja odpeljali. Vozilo so iz vode potegnili gasilci (PGD Gornja Radgona, op.p.). Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja prometne nesreče je bil voznik izsleden doma, kjer je zaradi močne vinjenosti spal in se ga sprva ni dalo zbuditi in opraviti preizkus alkoholiziranosti. Voznik je bil nato zbujen in mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, katerega je odklonil. Odrejen mu je bil strokovni pregled v ZD Gornja Radgona, katerega je prav tako odklonil. Zoper povzročitelja prometne nesreče so policisti na pristojno sodišče podali obdolžilni predlog“, je po dogodku povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.
O samem dogodku in o tem, kako je Dervarič reševal sodržavljana, ki ga prej ni poznal, smo poročali, sedaj ko je prišel iz bolnišnice pa se nam je oglasil tudi Jože Gnec, ki je mimogrede zaposlen na Eko kmetiji Korenika v Šalovcih, občasno pa je tudi snemalec – kamerman pri nekaterih produkcijskih družbah. Želel je predvsem, da bi spremljali njegovo spoznavanje in srečanje z rešiteljem Stankom. Želel je predvsem, kot je dejal, svojega angela varuha objeti, mu stisniti pest in se mu zahvaliti, da je danes še med živimi. In njuno srečanje in spoznavanje v okrepčevalnici „Marjanca“ v Gornji Radgoni je bilo več kot čustveno, prisrčno in ganljivo, obojestransko je kanilo tudi nekaj solz. Jože je seveda bil srečen, da že ni pokopan, Stanko pa, da je lahko prijaznemu in očitno dobrosrčnemu neznancu, ki je imel začasno smolo, rešil življenje. „Šele čez dva tri dni mi je postalo jasno, da je šlo za veliko zadevo in sem se zavedal, da bi lahko tudi sam umrl v mrzli vodi. Sedaj sem seveda vesel in zadovoljen, da se je vse dobro končalo, še zlasti, da sem lahko pomagal“, je skromno dejal Dervarič, ko je iz rok svojega rešenca prejel lično oblikovano zahvalnico, na kateri je Jože dobesedno zapisal: Zahvalnica Stanku Dervarču, za pogumno in nesebično pomoč pri prometni nesreči, ko mi je rešil življenje! Radenci, 6.1.2020.

Jožef Genc nam je brez dlake na jeziku razložil, kako je kritičnega dne, po zaključku dela v letu 2019, po skoraj petih letih abstinence, zaradi osebne krize, spil dve merici žgane pijače. „Ker sem zdravljeni alkoholik tega ne bi nikakor smel narediti. Med vožnjo proti prijateljici sem se zaustavil še v trgovini in tamkajšnjem bifeju, kjer sem spil še eno pijačo, takrat konca več ni bilo. Namesto ene pijače je sledila, druga, tretja… namesto, da bi zadevo reševal sem vse skupaj vse bolj zapletal. Takrat sploh nisem vedel, kdo je človek s katerim sem bil v bifeju in me je pozneje rešil. Želel me je peljati domov, a sem bil nor, da nisem pristal in sem se sam usedel za krmilo. Ko sem začel z vožnjo se mi je noga po nerodnosti ukleščila med pedale in močno pritisnila pedalo za plin, tako da nisem uspel vozila zaviti in sem prebil ograjo ter končal v mrzli vodi. Kaj se je pod vodo dogajalo težko ocenim, saj sem zanesljivo bil na poti na drugi svet. Sedaj sem se po Stankovi zaslugi znova rodil in čeprav sem doslej vsake štiri-pet let spil malo več alkohola, odslej do smrti ne bom spil niti kapljice več. Stanko je moj angel varuh in ga sedaj več ne smem razočarati“, je odločen Jožef Genc, na katerem se vidijo sledi „prazničnih“ dogajanj. Zaupal nam je tudi, da so ga v Psihiatrični bolnišnici Ormož, v minulih dneh, rešili krize in sedaj sledi novo življenje, seveda pa se zaveda tudi posledic, ki mu jih je povzročila neumnost iz torka, 24. decembra 2019. „Nekako že bo, glavno je, da sem spet med živimi“, še pove Genc.

Zadovoljen s končnim epilogom, ko je dejansko rešil človeka, nam je tudi Stanko Dervarič razložil svoje videnje dogajanja: „Šel sem v prodajalno po nakupi in ko sem kupljene artikle pospravil v avtomobil, sem s prijateljem šel na pijačo v lokal ob trgovini Jager. Med klepetom se nama je pridružil neznanec, ki je očitno bil pod vplivom alkohola. Bolj kot sva se ga izogibala, bolj je silil zraven in potem ko se je malo umaknil nama je plačal pijačo, čeprav naju ni poznal. Nato se nama je vseeno pridružil“, nam je razlagal Stanko Dervarič, ki je dodal, kako je med pogovorom novemu znancu, ko je izvedel, da ni daleč od njegovega doma na Radenskem Vrhu, predlagal da ga mimogrede odpelje do naselja Ptujska cesta, kjer živi s prijateljico – partnerko. „Jasno je bilo, da je bil pod vplivom alkohola in se nikakor ne bi mogel sam peljati domov. Zato sem mu predlagal, da ga odpeljem, s čem se je strinjal, a se očitno nisva razumela. Jaz sem mu dejal, da ga bom peljal s svojim avtomobilom, on pa je hotel, da bi ga peljal z njegovim, kar meni ni odgovarjalo, saj nisem svoj avtom želel pustiti na parkirišču pred trgovino. Zato od dogovora ni bilo nič in on je odšel v svoj avtomobil z željo, da bi se sam peljal domov. Meni je bilo jasno, da v takšnem stanju nikakor ne more peljati. Čudež je že, da je nekako obrnil avtomobil in sreča, da takrat več ni bilo veliko vozil na parkirišču. Ko se je obrnil pa je z vso silo potegnil naprej, brez zavijanja v levo, je direktno prebil ograjo proti zbiralniku vode in skupaj z vozilom končal v vodi“, nam razlaga Dervarič, ki je nemudoma skočil za njim.

Že ko je tekel čez parkirišče proti mlaki, je Stanko slekel samo bundo in brez oklevanja skočil v mrzlo vodo. „Nisem si mogel privoščiti, da bi se mu pred mojimi očmi zgodilo kaj hudega. Zato sem razmišljal le o tem, da ga čim prej potegnem na suho. Sam bi se gotovo težko rešil, kajti že ko sem skočil v vodo je skoraj celotni avtomobil bil pod vodo, on pa je kar na miru sedel, kot da se ni zgodilo nič. Mogoče se takrat niti ni zavedal, kaj se dogaja v naslednjem trenutku pa bi gotovo bilo že prepozno. Sreča je le, da ni bil pripet, saj bi ga takrat težje potegnil iz avtomobila. Tako pa, kot da bi imel nekakšno nadnaravno moč in sem ga potegnil s sedeža, kmalu zatem pa že na površino. Imel sem nekaj težav, da sem ga spravil do ljudi, ki so se že zbrali okrog mlake, saj niti sam nisem več tako mlad“, razlaga naš sogovornik Stanko, brez katerega Jožefa danes najverjetneje ne bi bilo med živimi. Dodal je tudi, da so ga pozneje nekoliko posušili in je ponj prišla partnerka ter ga odpeljala domov. Tudi sam je hitro odšel domov, saj je bil premočen in se je bal prehlada, v tem času pa so gasilci potegnili avtomobil na suho…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: